Vaststelling verordening Subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014 

DIJKGRAAF EN HOOGHEEMRADEN VAN HET HOOGHEEMRAADSCHAP VAN RIJNLAND MAKEN HET VOLGENDE BEKEND:

De Verenigde Vergadering heeft op 30 april 2014 de Verordening Subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014 vastgesteld. Deze verordening vervangt de Verordening subsidies natuurvriendelijke oevers 2009.

Toelichting

Net als de huidige verordening voorziet de nieuwe verordening in een financiële bijdrage voor de aanleg van natuurvriendelijke oevers door derden, zowel particulieren, natuurbeherende organisaties als overheden. Vanuit de regeling kan ook worden bijgedragen aan de aanleg van vispaaiplaatsen: stukjes natuurvriendelijke oever die speciaal zijn bedoeld om het paaien van vissen mogelijk te maken. De oevers en vispaaiplaatsen die worden aangelegd moeten een flauw talud hebben dat begroeid kan raken met oeverplanten, drijfbladplanten en onderwaterplanten. De aanvrager moet via het indienen van een onderhoudsplan aangeven op welke wijze de oever of vispaaiplaats natuurvriendelijk zal worden onderhouden.

Ten opzichte van de huidige verordening zijn de belangrijkste wijzigingen:

- Bijdragen worden uitsluitend verleend voor het afgraven van het bestaande talud, het inplanten van het talud en het zo nodig plaatsen van een afrastering tegen vertrapping door vee. Bijdragen worden niet langer verleend voor het plaatsen van vooroeververdedigingen of aanvullen van taluds met grond of bagger;

- Bijdrage wordt uitsluitend verleend voor de aanleg van oevers in wateren smaller dan 20 meter;

- De maximale bijdrage is naar beneden bijgesteld naar € 65,00 per strekkende meter, waardoor ten opzichte van de verordening uit 2009 grotere strekkingen natuurvriendelijke oever of vispaaiplaats per bijdrage kunnen worden aangelegd;

- Aanvragen die niet kunnen worden gehonoreerd worden afgewezen en niet doorgeschoven naar het volgende boekingsjaar;

- Aanvragen moeten jaarlijks vóór 1 mei worden ingediend. Als de aanvragen het beschikbare budget overschrijden, dan wordt alleen aan de “beste” aanvragen subsidie toegekend. Dit zijn de oevers die liggen in natuurgebieden die vallen onder het Nationaal Natuur Netwerk en bijdragen aan de grootste aaneengesloten strekkingen natuurvriendelijke oever.

Ter inzage

De nieuwe Verordening Subsidies natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen 2014 ligt gedurende een periode van 6 weken - van 29 mei 2014 tot en met 10 juli 2014 ter inzage in het kantoor van het hoogheemraadschap van Rijnland, Archimedesweg 1 in Leiden. U kunt de stukken ook downloaden aan de linkerkant van deze pagina vanaf 29 mei 2014.

Er is geen mogelijkheid tot beroep bij de rechtbank omdat de verordening een algemeen verbindend voorschrift is (artikel 8:2 onder a Algemene wet bestuursrecht).

Leiden, 26 mei 2014

Dijkgraaf en hoogheemraden

Doornbos, Dijkgraaf

Haitjema, secretaris

Naar boven