Bekendmaking Algemene Regel 13: Aard- en nagelvaste gebouwen (gebouwd vóór 1 juni 2007) op regionale keringen

Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland hebben op 3 september 2013 de Algemene Regel 13: Aard- en nagelvaste gebouwen (gebouwd vóór 1 juni 2007) op regionale keringen in ontwerp vastgesteld.

Ter formalisering van het generaal pardon waar het college op 5 maart 2013 mee heeft ingestemd, is deze algemene regel geschreven. In de algemene regel zijn enkele voorwaarden geformuleerd ter afbakening van de categorie objecten die onder de werking van het generaal pardon vallen. Het moet gaan om aard- en nagelvaste gebouwen, gebouwd vóór 1 juni 2007, in de kern- en/of beschermingszone van regionale keringen. Elk element uit die afbakening wordt gedefinieerd en uitgelegd in algemene regel 13. Tevens wordt in de algemene regel aangegeven dat, mocht er een technische maatregel getroffen worden door Rijnland, het onderhoud van die maatregel bij de eigenaar en/of rechthebbende van het gebouw berust. Dit is een belangrijke voorwaarde, omdat het generaal pardon uitsluitend eenmalig tot vergoeding van zo'n maatregel kan leiden (niet structureel dus).

De ontwerp Algemene Regel 13 heeft van 26 september tot en met 7 november 2013 ter inzage gelegen. In deze periode zijn geen zienswijzen over de algemene regel naar voren gebracht. Op 17 december 2013 is Algemene Regel 13 door het college van het hoogheemraadschap van Rijnland definitief vastgesteld.

Algemene Regel 13: Aard- en nagelvaste gebouwen (gebouwd vóór 1 juni 2007) op regionale keringen is op 7 maart gepubliceerd in het Waterschapsblad en op die datum in werking getreden.

Leiden, 7 maart 2014

Naar boven