Verkeersbesluit Instellen Parkeerschijfzone Mercuriusplein

Logo Sint-Michielsgestel

 

Burgemeester en wethouders van Sint-Michielsgestel,

gelet op

artikel 18 van de Wegenverkeerswet waarbij de bevoegdheid tot het nemen van verkeersmaatregelen aan het college van burgemeester en wethouders is toebedeeld;

artikel 149 lid 1 sub d van de Wegenverkeerswet is het verlenen van een ontheffing op grond van artikel 87 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 een bevoegdheid van Burgemeester en wethouders;

de overige bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW);

de bepalingen van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990);

de bepalingen van het Besluit Administratieve Bepalingen voor het Wegverkeer (BABW), inclusief de Uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens;

de bepalingen van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Overwegende dat,

het Mercuriusplein wordt heringericht en er na de herinrichting meer ruimte is voor groen en verblijven. De straten binnen dit gebied hebben een verblijfsfunctie.

er na de herinrichting minder parkeerplaatsen zijn dan voorheen.

uit parkeeronderzoeken blijkt dat op woensdag, vrijdag en zaterdag de bezettingsgraad hoog is.

het instellen van een parkeerschijfzone noodzakelijk is om de parkeerbalans in het gebied op de vrijdag en zaterdag in evenwicht te brengen. Omdat woensdag de marktdag is, wanneer er altijd minder parkeercapaciteit beschikbaar is, wordt deze buiten beschouwing gelaten.

om voor kortparkeerders parkeergelegenheid nabij de winkels te waarborgen door een parkeerschijf-zone in te stellen tijdens de winkelopeningstijden op vrijdag en zaterdag.

er veelvuldig overleg is geweest met de omgeving over de herinrichting van het Mercuriusplein. Tijdens deze overleggen, zowel met bewoners als ondernemers, is parkeren en vooral het instellen van een blauwe zone, steeds onderwerp van gesprek geweest. Zie ook bijlage A. ‘Toelichting’.

er door het aanwijzen van een parkeerschijfzone in het gebied parkeerplaatsen voor kortparkeerders (maximaal 2 uur) kunnen worden gereserveerd en de beschikbare parkeercapaciteit efficiënter kan worden gebruikt.

bewoners (met woonadres in het plangebied) in aanmerking kunnen komen voor één ontheffing per woonadres om in het gebied voor onbeperkte tijd te parkeren. Deze ontheffing wordt door Burgemeester en wethouders verstrekt.

Om in aanmerking te komen voor een ontheffing (maximaal één ontheffing per adres) om onbeperkte tijd in de blauwe zone een auto geparkeerd te mogen staan, gelden de volgende criteria:

- ingeschreven staan als bewoner van een woning, binnen het plangebied van deze blauwe zone;

- geen parkeergelegenheid op eigen ruimte hebben;

- in het bezit zijn van een auto (eigendom of lease);

- geen parkeermogelijkheid in een straat direct grenzend aan de woning (of het complex) in de openbare ruimte, buiten de blauwe zone.

Voor gehandicaptenparkeerplaatsen geldt een aparte regeling.

een parkeerschijfzone op het Mercuriusplein de bruikbaarheid van de parkeerplaatsen en de vrijheid van het verkeer waarborgt (art. 2, lid 1c WVW).

deze verkeersmaatregel de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van het gebied ten goede komt (art. 2, lid 1d WVW).

de uitvoering van deze verkeersmaatregel aan de herinrichting van het Mercuriusplein is gekoppeld.

er overleg met politie als bedoeld in artikel 24 van het BABW heeft plaatsgevonden.

er op grond van artikel 15 van de WVW een verkeersbesluit nodig is voor de plaatsing of verwijdering van in artikel 12 van het BABW genoemde verkeerstekens, alsmede onderborden of aanduidingen voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

belanghebbenden de gelegenheid hebben gehad om tegen het ontwerpbesluit hun zienswijzen in te dienen vanaf het moment terinzagelegging van het ontwerpbesluit, zijnde vrijdag 06 november 2020 (6 weken);

naar aanleiding van het ontwerpbesluit zienswijzen zijn ingediend en het college de zienswijze(n) inhoudelijk heeft beantwoord in de Zienswijzennota die als bijlage B deel uitmaakt van dit besluit.

er geen reden is gebleken om het besluit ten opzichte van het ontwerpbesluit aan te passen. Ter verduidelijking is ervoor gekozen om de ontheffingsregeling, die ook in de toelichting beschreven staat, in het definitief verkeersbesluit te vermelden.

 

BESLUIT EN

1. Tot het instellen van een parkeerschijfzone (max. 2 uur) in het gebied van Mercuriusplein, Hoogstraat (tussen Vestaplaats en Mercuriusplein), Kerkwijk (tussen Marsstraat en Doornhoek), Reijerspad en in het gebied dat door deze straten worden omsloten, overeenkomstig bijgaande situatietekening 2020_0096_00 door het plaatsen van verkeersborden E10zb en E11ze van bijlage I van het RVV 1990 met onderborden waarop de tekst staat ‘vr en za 11.00- 18.00h’.

2. Dit kenbaar te maken aan de Politie Oost-Brabant, Team Meierij Boxtel.

Sint-Michielsgestel, 11 februari 2021

Namens het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sint-Michielsgestel,

R. van Dommelen

Teammanager Inrichting, Verkeer en Reiniging

 

Beroep

Tegen dit verkeersbesluit kan beroep worden ingesteld door belanghebbenden die een zienswijze over het ontwerp-verkeersbesluit naar voren hebben gebracht en belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen zienswijze over het ontwerp-verkeersbesluit naar voren te hebben gebracht.‎

Binnen zes weken kan beroep worden ingesteld bij de Rechtbank Oost-Brabant, sector bestuursrecht, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Of dien het verzoek in via www.rechtspraak.nl met uw DigiD. U vindt daar ook meer informatie over de procedure. De termijn van zes weken gaat de dag na de datum van ter inzage legging in. Voor het instellen van beroep is griffierecht verschuldigd.

Inzage

Voor het inzien van de stukken kunt u een afspraak maken met team Inrichting, Verkeer en Reiniging via telefoonnummer 0411 – 655248 of per e-mail verkeer-projecten@mijngemeentedichtbij.nl.

Bijlage

A. Toelichting

B. Zienswijzennota

 

Naar boven