Verkeersbesluit tot het tijdelijk afsluiten van Gildebosweg en Hollandsestraat met een tractorsluis

Logo Waalre

kenmerk Openbare Ruimte 2021-02

Gemeente Waalre

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Waalre,

 

gelet op de Wegenwet, artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW 1994), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV 1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) en de Uitvoeringsvoorschriften van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

Burgemeester en wethouders heeft besloten om de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet, het Reglement Verkeersregels en verkeerstekens 1990 en het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) afdoenings- en ondertekeningsmandaat te verlenen aan de Manager Leefomgeving en onder mandaat en verder- onder mandaat toe te staan. Conform Besluit mandaten, volmachten en machtigingen 2014, 3 juni 2014.

 

Uit het oogpunt van:

Van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 opgenomen doelstellingen:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg

  • het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

 

Overwegende:

 

- dat op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd;

 

- dat voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, een verkeersbesluit moet worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994;

 

- dat de Gildebosweg en Hollandsestraat in Waalre Dorp in beheer en eigendom zijn van de gemeente Waalre.

 

- dat de gemeente in het kader van het project “Duurzaam door Waalre” een duurzaam gezonde leefomgeving wil creëren door, in navolging op de realisatie van de Nieuwe Verbinding N69, het aantal verkeersbewegingen rigoureus terug te dringen, vrachtverkeer en sluipverkeer in de dorpskern van Waalre Dorp wil weren.

 

- dat de gemeente Waalre als onderdeel van het project “Duurzaam door Waalre” voornemens is om de Heikantstraat en Wollenbergstraat, vanaf Burgemeester Uijenstraat tot en met het kruispunt Willibrorduslaan, te reconstrueren en een doseerinstallatie te plaatsen ter hoogte van het kruispunt Heikantstraat – Gildebosweg.

 

- dat de reconstructie van de Heikantstraat en Wollenbergstraat en plaatsing van een doseerinstallatie ter hoogte van het kruispunt Heikantstraat – Gildebosweg in dit verkeersbesluit verder wordt benoemd als Traverse Zuid.

 

- dat tijdens de realisatie van Traverse Zuid deze wegen niet toegankelijk zijn voor doorgaand verkeer.

 

- dat de realisatie van Traverse Zuid vooralsnog is voorzien van 22 maart 2021 tot eind november 2021.

 

- dat de gemeente al enige tijd klachten ontvangt over de verkeersituatie rondom Loon. Het gaat hierbij om de route Timmereind, Loon en Gildebosweg.

 

- dat als gevolg van de afsluiting van de Molenstraat en Heikantstraat het aantal klachten is toegenomen.

 

- dat zonder maatregelen een toename van het gebruik van Timmereind, Loon en Gildebosweg is te verwachten tijdens de werkzaamheden aan de Traverse Zuid.

 

- dat Timmereind, Loon en Gildebosweg namelijk een alternatief is voor het verkeer tussen Valkenswaard en Veldhoven.

 

- dat Timmereind, Loon en Gildebosweg niet zijn ingericht om grote hoeveelheden (sluip)verkeer te verwerken.

 

- dat een aanpassing van deze wegen niet mogelijk en gewenst is, omdat ’t Loon een beschermd dorpsgezicht is.

 

- dat een toename van de intensiteit op Timmereind, Loon en Gildebosweg ook negatieve effecten heeft op de leefbaarheid en verkeersveiligheid in ’t Loon.

 

- dat daarom het gebruik van Timmereind, Loon en Gildebosweg door doorgaand verkeer tijdens de werkzaamheden aan de Traverse Zuid voorkomen moet worden.

 

- dat een enquête is uitgevoerd onder de inwoners van ’t Loon en omgeving (34 respondenten).

 

- dat uit het resultaat van deze enquête volgt dat de inwoners zorgen hebben over de verkeersveiligheid op de wegen van en naar ’t Loon als gevolg van het sluipverkeer tussen Valkenswaard en Veldhoven.

 

- dat geen eenduidige oplossing voor het voorkomen van het sluipverkeer naar voren komt.

 

- dat de gemeente Waalre daarom voornemens is om Hollandsestraat en Gildebosweg gedurende de werkzaamheden aan Traverse Zuid van 22 maart 2021 tot eind november 2021 als pilot tijdelijk af te sluiten voor sluipverkeer.

 

- dat alleen met een fysieke afsluiting van Hollandsestraat en Gildebosweg het sluipverkeer kan worden voorkomen.

 

- dat daarom is voorzien in de tijdelijke realisatie van een tractorsluis op de Hollandsestraat en Gildebosweg.

 

- dat door toepassing van deze tractorsluizen ’t Loon en omgeving bereikbaar blijft voor fietsverkeer en het landbouw- en vrachtverkeer van en naar de agrarische percelen.

 

- dat door de toepassing van tractorsluizen personenauto’s van en naar Valkenswaard moeten omrijden via Waalre Dorp en Aalst.

 

- dat hierdoor het sluipverkeer via ’t Loon wordt voorkomen.

 

- dat dit positieve effecten heeft op de leefbaarheid en verkeersveiligheid in ’t Loon en omgeving.

 

- dat het tijdelijk toepassing van tractorsluizen tot gevolg heeft dat inwoners van ’t Loon met een personenauto moeten omrijden via Waalre Dorp en Aalst om Valkenswaard te bereiken.

 

- dat dit aantal verkeersbewegingen marginaal is ten opzichte van het verwachte sluipverkeer door ’t Loon zonder het nemen van aanvullende maatregelen.

 

- dat het belang van het verbeteren van de verkeersveiligheid en leefbaarheid in ’t Loon zwaarder wordt gewogen dan de omrijdbeweging van inwoners van ’t Loon e.o.

- dat inwoners van ’t Loon ook veel baat hebben bij het voorkomen van het sluipverkeer in ’t Loon en omgeving.

 

- dat de effecten van de tijdelijke tractorsluis op Gildebosweg en Hollandsestraat gedurende de werkzaamheden aan de Traverse Zuid continu wordt gemonitord.

 

- dat daardoor, indien nodig, meteen aanpassingen gedaan kunnen worden aan deze pilot.

 

- dat na afloop van de pilot de toepassing van tractorsluizen gaan evalueren door middel van een nieuwe enquête.

 

- dat de resultaten van de nieuwe enquête worden gebruikt om te komen tot te komen tot een definitieve oplossing.

 

- dat deze pilot, naast het verbeteren van de leefbaarheid en verkeersveiligheid, op deze manier ook inzicht geeft in de definitieve oplossing voor de klachten over de wegen van en naar ’t Loon.

 

- dat deze tijdelijke maatregelen dan ook resulteren in een duurzame verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in ’t Loon en omgeving.

 

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het BABW is dit besluit voorgelegd aan de inspecteur van nationale politie, basisteam De Kempen. Dat de inspecteur van nationale politie akkoord is met de voorgenomen verkeersmaatregelen.

 

Mededelingen

Voor het inzien van het verkeersbesluit met bijbehorende stukken kunt u telefonisch een afspraak maken: 040 – 2282500. U kunt het verkeersbesluit ook inzien via de site van de Staatscourant op www.officielebekendmakingen/nl/staatscourant. Het verkeersbesluit treedt in werking met ingang van de dag, nadat de ter inzage termijn van zes weken is verstreken.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met reden omkleed bezwaarschrift indienen. Dit besluit treedt in werking na bekendmaking in de Staatscourant. Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na publicatie van dit besluit in de Staatscourant bezwaar maken bij burgemeester en wethouders van Waalre, Postbus 10.000, 5580 GA Waalre. Het bezwaarschrift moet de naam en het adres vermelden van degene die bezwaar maakt, zijn ondertekend en de datum vermelden waarop het is opgesteld. In het bezwaarschrift moet ook worden aangegeven tegen welk besluit bezwaar wordt gemaakt en waarom het bezwaar wordt gemaakt. Door het indienen van het bezwaarschrift wordt dit besluit niet opgeschort.

Bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch, kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op de het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

BESLUITEN

 

het college van burgemeester en wethouders van Waalre:

  • Het tijdelijk realiseren van een tractorsluis op Gildebosweg en Hollandsestraat gedurende de werkzaamheden aan Traverse Zuid van 22 maart tot eind november 2021.

 

  • Het tijdelijk plaatsen van de borden C12 “Gesloten voor alle motorvoertuigen” met onderbord “Uitgezonderd vracht- en landbouwverkeer” aan weerszijden van de tijdelijke tractorsluis op Hollandsestraat en Gildebosweg.

 

Waalre, d.d. 16-02-2021

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN WAALRE

Namens hen,

 

De heer ing. H.J.M. Dings

Manager Ruimtelijke Ontwikkeling

Naar boven