Gemeente Waadhoeke - ontwerp wijzigingsplan en ontwerpbesluit hogere waarden Wet geluidhinder - it Ankerplak, Franeker 

Logo Waadhoeke

Burgemeester en wethouders van Waadhoeke deelt mee dat van 15 juni tot en met 26 juli 2021 ter inzage ligt:

  • -

    Het ontwerp wijzigingsplan “Franeker – it Ankerplak”.

  • -

    Het ontwerp besluit hogere waarden Wet geluidhinder it Ankerplak Franeker.

Wijzigingsplan

Aan de noordkant van Franeker ligt het appartementencomplex It Ankerplak. Dit complex is verouderd en zal worden gesloopt. Een particuliere initiatiefnemer heeft hiervoor een passende nieuwe woningbouwinvulling ontwikkeld met zowel koop- als huurwoningen. Bedoeling is om 31 grondgebonden woningen te realiseren, ter vervanging van de 69 appartementen van het complex.

De ter plaatse geldende bestemming maakt een woongebouw mogelijk, dus deze ontwikkeling is niet “bij recht” toegestaan. Wel voorziet het geldende bestemmingsplan al in deze ontwikkeling met een wijzigingsbevoegdheid.

De ontwikkelaar heeft op donderdag 19 november 2020 aan de wijkraad het voorliggende plan gepresenteerd en gevraagd om een reactie hierop. De wijkraad heeft daarnaast samen met de ontwikkelaar en de gemeente het initiatief genomen om op vrijdag 11 december 2020 tijdens een coronaproof bijeenkomst de direct omwonenden expliciet uitvoerig te informeren over het voorliggende plan. Zowel door de wijkraad als de omwonenden is het voorliggende plan goed ontvangen.

Het plangebied ligt aan de noordkant van Franeker en is ingeklemd tussen de Hertog van Saxenlaan aan de westkant, de Jan Piebengastrjitte aan de zuidkant en de straat Klipper aan de oostkant.

Inzien

Het ontwerp wijzigingsplan kunt u inzien op www.ruimtelijkeplannen.nl. Het zogenoemde planidentificatienummer van het ontwerp wijzigingsplan is NL.IMRO.1949.WPFraItAnkerplak-ONT1.

Vanwege de corona pandemie zijn de genoemde stukken naast de eerder genoemde website alleen op afspraak fysiek in te zien. Wij vragen u in dat geval contact op te nemen met de afdeling Omgeving, via info@waadhoeke.nl of 0517 - 380 380. Dit geldt ook voor vragen over het ontwerp wijzigingsplan.

Hogere waarden

In het kader van het wijzigingsplan “Franeker – it Ankerplak” is, op grond van hoofdstuk VI van de Wet geluidhinder, akoestisch onderzoek gedaan naar de toekomstige geluidsbelasting van ontsluitende wegen op het plangebied.

Uit geluidsberekeningen, opgenomen in bijlage 3 van de toelichting van het ontwerpwijzigingsplan, blijkt dat bij 6 beoogde woningen de voorkeurgrenswaarde wordt overschreden, maar dat kan worden voldaan aan de maximale waarde van 63dB. Dit heeft te maken met de nabijheid van de Hertog van Saxenlaan. De hoogste gevelbelasting (inclusief aftrek op basis van artikel 110g Wgh) op de gevels van de zes woningen die het dichtst bij de Hertog van Saxenlaan komen te liggen varieert tussen de 48 en 53 dB. Omdat de Hertog van Saxenlaan een 50 km/u weg is, moeten op basis van de Wet geluidhinder hogere waarden worden vastgesteld. Voor deze locatie is dat nog niet eerder gebeurd.

Gezien de geringe omvang van het plan en de relatief geringe overschrijding van de voorkeursgrenswaarde, worden maatregelen aan de bron (wegdek) van de Hertog van Saxenlaan niet kosteneffectief geacht. Formeel zou dit ook betekenen dat er maatregelen moeten worden uitgevoerd aan de Hertog van Saxenlaan over een aanzienlijke weglengte.

Voor wat betreft geluidschermen geldt dat er al sprake is van afscherming door de aanwezige bebouwing tussen het plangebied en de Hertog van Saxenlaan. Daarnaast zijn geluidschermen in een binnenstedelijke situatie niet gewenst. Tenslotte betreft het een herstructureringsproject waarbij bestaande woningen (met naar verwachting een minder geluidwerende kwaliteit) worden vervangen door moderne woningen.

Nu bronmaatregelen niet wenselijk of kosteneffectief worden geacht, kan een akoestisch aanvaardbaar binnenklimaat worden gerealiseerd door voldoende geluidwering aan de woningen te realiseren. Door bij het dimensioneren van de geluidwering van de woningen rekening te houden met de cumulatieve geluidbelasting, exclusief aftrek van artikel 110g Wgh, kan hieraan worden voldaan. De karakteristieke geluidwering dient minimaal 28 dB(A) te bedragen op basis van de hoogst berekende waarde. Dit wordt bereikt met de hedendaagse isolatiemaatregelen voor nieuwbouw.

Inzien

Vanwege de corona pandemie is het ontwerpbesluit hogere waarden alleen op afspraak fysiek in te zien of per e-mail op te vragen. Wij vragen u in dat geval contact op te nemen met de afdeling Omgeving via info@waadhoeke.nl of 0517 - 380 380. Dit geldt ook voor vragen over het ontwerpbesluit.

Reageren?

Bent u het niet eens met het ontwerpwijzigingsplan en/of het ontwerpbesluit hogere waarden? Dan kunt u uw mening geven. Wij noemen dat een zienswijze. U leest hierna hoe een zienswijze kunt geven.

Doet u dat uiterlijk 26 juli 2021. U kunt op twee manieren reageren:

  • -

    in een brief;

  • -

    in een gesprek.

U stuurt uw brief naar burgemeester en wethouders, Postbus 58, 8800 AB FRANEKER. U heeft liever een gesprek? Dan kunt u bellen met de ambtenaar die het wijzigingsplan behandelt (0517 380 - 380, op werkdagen tussen 8:00 en 16:30 uur). In verband met de corona pandemie gaat de voorkeur logischerwijs uit naar een zienswijze per brief.

Na beoordeling van eventuele zienswijzen zal het college van B&W een besluit nemen over de vaststelling van het wijzigingsplan. Het college van burgemeester en wethouders neemt eveneens een besluit over de vaststelling van de hogere waarden. Mochten het wijzigingsplan en de hogere waarden worden vastgesteld, dan is het mogelijk om daartegen beroep in te stellen bij de Raad van State. Met een publicatie in het digitale gemeenteblad en in de Staatscourant (via www.overheid.nl) brengen wij u tegen die tijd op de hoogte. U kunt alleen beroep instellen als u belanghebbende bent.

Naar boven