Ontwerpbestemmingsplan “Stadscentrum, deelplan Detailhandel”

Logo Hoogeveen

 

Burgemeester en wethouders van Hoogeveen maken bekend dat het ontwerpbestemmingsplan “Stadscentrum, deelplan Detailhandel” ter inzage wordt gelegd.

Het plan

In de ontwikkelingsvisie voor het stadscentrum van Hoogeveen (2017) is opgenomen dat het stadscentrum alleen vitaal kan blijven wanneer er sprake is van een compacter en kleiner centrum. Hiertoe is ook een kernwinkelgebied vastgesteld (globaal: Hoofdstraat, tussen Raadhuisstraat en het Kruis). Dit is in lijn met de Nationale- en Drentse Retailagenda, waarin staat aangegeven dat er teveel winkelvloeroppervlakte in Nederland c.q. Drenthe is.

 

Om hieraan uitvoering te geven is een nieuw bestemmingsplan opgesteld. Hierin wordt de functie detailhandel van panden buiten het kernwinkelgebied afgehaald. Alleen deze panden (met name in de aanloopstraten, zoals Het Haagje, Schutstraat en Grote Kerkstraat) staan dan ook op de bijbehorende verbeelding. De aanpassing vindt op twee manieren plaats:

  • 1.

    Met een uitsterfregeling (juridische term)

    Als er in het betreffende pand detailhandel gedreven wordt, dan mag dit in de huidige vorm worden voortgezet. Als de winkel op enig moment uit het pand vertrekt en er is vervolgens één jaar lang geen nieuwe winkel meer in gevestigd, dan vervalt de winkelfunctie;

  • 2.

    Automatisch vervallen van de winkelfunctie

    Als er in het pand een andere functie dan detailhandel gevestigd is, zoals een kantoor of woning, dan vervalt automatisch de winkelfunctie vanaf inwerkingtreding van dit nieuwe bestemmingsplan. Dit is ook het geval wanneer de pandeigenaar gebruik heeft gemaakt van de subsidieregeling ‘Stimulering detailhandel stadscentrum Hoogeveen' en de winkelbestemming al heeft beëindigd.

 

Wanneer een pand buiten het kernwinkelgebied niet voor detailhandel wordt gebruikt, dan heeft het nieuwe bestemmingsplan dus geen gevolgen voor de huidige (woon)situatie of bedrijfsvoering. Alle functies (behalve detailhandel) die nu zijn toegestaan, blijven toegestaan.

 

Ter inzage

Het ontwerpbestemmingsplan ligt van 17 juni tot en met 28 juli 2021 ter inzage. Inzien kan via:

  • 1.

    Een bezoek aan de gemeentewinkel, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen. Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus is het gemeentehuis alleen op afspraak te bezoeken.

  • 2.

    De gemeentelijke website: www.hoogeveen.nl/inzage.

  • 3.

    www.ruimtelijkeplannen.nl, zoek op planidentificatienummer: NL.IMRO.0118.2020BP8017020-ON01.

Vragen of reageren

Met vragen over de bestemmingsplanprocedure kunt u contact opnemen met Ramon ter Stege (r.ter.stege@dewoldenhoogeveen.nl). Voor meer achtergrondinformatie of info over subsidies kunt u terecht bij Jeanette van Slochteren (j.van.slochteren@dewoldenhoogeveen.nl). Verder kan iedereen tijdens de bovengenoemde terinzagetermijn schriftelijk of mondeling een zienswijze indienen over het ontwerpbestemmingsplan bij de gemeenteraad. Schriftelijk kunt u dit doen via Postbus 20000, 7900 PA Hoogeveen. Voor het geven van een mondelinge zienswijze kunt u een afspraak maken.

Naar boven