Instellen maximumsnelheid van 30 km per uur op de Melleschet

Logo Vaals

20.0009537

 

Datum Besluit: 5 januari 2021

 

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Vaals

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit;

Het betreft verkeersmaatregelen die worden getroffen op een weg in beheer bij de gemeente Vaals.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Vanuit Melleschet is een burgerinitiatief gestart om de maximumsnelheid van 60 km per uur terug te brengen naar een maximumsnelheid van 30 km per uur.

Vereiste van het besluit:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering:

Het burgerinitiatief heeft aandacht gevraagd voor de verkeers(on)veiligheid ter plekke. Op basis van een schouw is geconstateerd dat het smalle wegen betreft met weinig tot geen uitwijkmogelijkheden.

Naar aanleiding van het burgerinitiatief en de bevindingen is een digitale enquête uitgevoerd. Uit de resultaten blijkt dat 82% van de respondenten voorstander is van het instellen van een maximumsnelheid van 30 km per uur op de Melleschet.

Met het instellen van een maximumsnelheid van 30 km per uur op de Melleschet wordt aangesloten op de maximumsnelheid die geldt op de aangrenzende straat Rott, waar al eerder een maximumsnelheid van 30 km per uur is ingevoerd.

Uit het oogpunt van het beschermen van de weggebruikers en passagiers is het gewenst om in Melleschet de verkeersveiligheid voor de weggebruikers te bevorderen middels het instellen van een maximumsnelheid van 30 km/u.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie, resulterend in een positief advies d.d. 10 december 2020.

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders

 

  • 1.

    tot het instellen per 1 februari 2021 van een maximumsnelheid van 30 km/u in Melleschet (plaatselijk bekend als Munixweg, Boombergweg en Leunweg), middels plaatsing van bord A01(30)zb van bijlage 1 van het RVV 1990 bij de start van de 30 km zone en bord A02(30)ze van bijlage 1 van het RVV 1990 bij het einde van de 30 km zone. Start en einde van de 30 km zone zijn aangegeven op bijgevoegde plattegrond die onderdeel uitmaakt van dit verkeersbesluit;

  • 2.

    het aanbrengen van optische versmallingen op het wegdek ter plaatse.

Vaals, 05 januari 2021

Burgemeester en wethouders van de gemeente Vaals

Namens deze,

mr. drs. J.H.M.J. Bertram

Secretaris

mr. H.M.H. Leunessen

Burgemeester

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Overeenkomstig het bepaalde in artikel 7:1 juncto 6:4 van de Algemene wet bestuursrecht kan iedere belanghebbende die door dit besluit rechtstreeks in zijn belangen is getroffen binnen 6 weken ingaande de dag na bekendmaking van dit besluit hiertegen een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders van Vaals, postbus 450, 6290 AL Vaals. Het bezwaarschrift dient ondertekend te zijn en dient ten minste te bevatten: naam en adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van het besluit waartegen bezwaar gemaakt wordt; de gronden van het bezwaar. Tevens kan de indiener van het bezwaarschrift op grond van het bepaalde in artikel 8:81 van de Algemene wet bestuursrecht de president van de rechtbank te Maastricht, sector Bestuursrecht ( Postbus 1988, 6201 BZ Maastricht) verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien de indiener van het bezwaarschrift van mening is dat onverwijlde spoed dat, gelet op de betrokken belangen, vereist.

Naar boven