Verkeersbesluit maatregelen Kerkgacht

Logo Den Helder

Kenmerk: 2020-002395, team Omgeving

 

---------------------------------------------------------------------------

..

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW is over het nemen van het verkeersbesluit overleg gepleegd met een Verkeersadviseur van de politie Eenheid Noord-Holland, daartoe gemandateerd door de Korpschef van de politie. De politie heeft een positief advies uitgebracht over dit verkeersbesluit.

Motivering

Om de verschillende verkeersmaatregelen in te stellen is een verkeersbesluit noodzakelijk; het college van B&W is bevoegd tot het nemen van deze verkeersbesluiten.

Overwegingen

Met de verhuizing van een deel van het stadhuis naar het pand van Kerkgracht 1 zal een stroom bezoekers van de gemeente Den Helder op gang komen, die vanuit oogpunt van dienstverlening het beste kunnen parkeren in de directe omgeving van Kerkgracht 1. De beschikbare parkeerruimte is echter schaars in deze omgeving, waardoor het voor de hand ligt dat vooral werknemers van de gemeente Den Helder parkeerplaatsen zullen bezetten die beter benut kunnen worden door bezoekers van het stadhuis (lees o.a. de baliefunctie). Dit kan worden geregeld door een parkeerschijfzone in te stellen. Op basis van 'het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan' (conform de in artikel 2 van de Wvw 1994 opgesomde regels) wordt de Kerkgracht tussen de Prins Willem-Alexandersingel en de Van Speykstraat aangewezen als parkeerschijfzone waar een maximale parkeerduur geldt van twee uren).

In het kader van de bereikbaarheid van het verplaatste stadhuis is het noodzakelijk dat ook gehandicapten die het stadhuis willen/moeten bezoeken in de directe nabijheid van het stadhuis kunnen parkeren. Op basis van 'het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan' (conform de in artikel 2 van de Wvw 1994 opgesomde regels) worden er twee gehandicaptenparkeerplaatsen aangewezen op de twee parkeerplekken die het dichtst bij de ingang van het pand aan de Kerkgracht liggen. Om te voorkomen dat gehandicapten met een gehandicaptenparkeerkaart, die toevallig in de buurt wonen hier gedurende de gehele dag gaan parkeren wordt een extra onderbord toegepast met daarop de tekst ‘maximaal 2 uren, parkeerschijf gebruiken’. Hierdoor mag ook deze doelgroep maximaal 2 uren parkeren.

Tot slot zullen er regelmatig losactiviteiten ten behoeve van Kerkgracht 1 plaatsvinden; het gaat hierbij om kantoorartikelen etc. De voertuigen die de goederen komen brengen dienen dan bij de ingang aan de zijde van de Kerkgracht (voorzijde) te lossen. Vanuit de doorstroming van het verkeer is het wenselijk dat er een aparte losvoorziening wordt gerealiseerd waar de voertuigen hun activiteiten kunnen uitvoeren. Op basis van 'het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan' en 'het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer' (conform de in artikel 2 van de Wvw 1994 opgesomde regels) wordt er in dat kader een aparte laad- en losplaats aangewezen op de Kerkgracht nabij de ingang van Kerkgracht 1. In voorkomende gevallen kan een trouwauto ook van deze plek gebruik maken; hiervoor worden geen aparte onderborden geplaatst bij deze voorziening. Een trouwauto kan in voorkomende gevallen vooraf een ontheffing aanvragen voor het parkeren op de laad- en losplek als dat nodig mocht zijn. Vul hier de tekst van de overwegingen in]

BESLUIT

1. door het plaatsen van borden E10 (zone) en E11 (einde zone) van Bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, waarop is aangeven dat een maximum parkeerduur geldt van 2 uren in combinatie met een blauwe belijning langs de parkeervakken, een parkeerschijfzone in te stellen aan beide zijden van de rijbaan van de Kerkgracht tussen de aansluiting met de Prins Willem-Alexandersingel en de aansluiting met de Van Speykstraat; de parkeerschijfzone geldt tussen 9.00 en 17.00 uur van maandag tot en met vrijdag;

2. door het plaatsen van de borden E6 van bijlage I van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 de twee parkeerplaatsen die liggen aan de zuidzijde van de rijbaan van de Kerkgracht direct ten oosten van de aansluiting met de Prins Willem-Alexandersingel aan te wijzen als algemene gehandicaptenparkeerplaats. Door het plaatsen van een onderbord met de tekst ‘maximaal 2 uren, parkeerschijf gebruiken’ te bepalen dat de maximale parkeerduur bij deze twee plaatsen ook maximaal 2 uren bedraagt;

3. door het plaatsen van de borden E7 van Bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 de derde plek aan de zuidzijde van de rijbaan van de Kerkgracht ten oosten van de aansluiting met de Prins Willem-Alexandersingel aan te wijzen als een laad- en losplek;

4. dit besluit ter openbare kennis te brengen via www.officielebekendmakingen.nl.

 

Den Helder, 4 februari 2020

Burgemeester en Wethouders van Den Helder,

Jeroen Nobel, Burgemeester

Robert Reus, secretaris

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit heeft gepubliceerd. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Den Helder, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. Het bezwaarschrift dient gedateerd en ondertekend te zijn.

Bij de president van de Arrondissementsrechtbank te Haarlem, kan een verzoek om voorlopige voorziening (waaronder schorsing) worden ingediend. Een dergelijk verzoek kan pas worden gedaan als het bezwaarschrift is ingediend en onverwijlde spoed, gelet op het betrokken belang, dat vereist. Voor de behandeling het verzoek wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Naar boven