Verkeersbesluit Reserveren twee parkeerplaatsen voor opladen auto's Evert de Bruynstraat 5 - Naarden

Logo Gooise Meren

Publicatiedatum: 12 februari 2020

 

1. Wettelijke bepalingen

Gelet op de Wegenverkeerswet 1994 en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) is namens het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren een verkeersbesluit genomen.

2. Aanleiding verkeersbesluit

De gemeente Gooise Meren heeft naar aanleiding van een verzoek van een (toekomstige) e-rijder besloten om een oplaadpaal te laten plaatsen in de Evert de Bruynstraat te Naarden ter hoogte van de woning met huisnummer 5. Op de foto onder punt 8 staat de beoogde locatie van de oplaadpaal weergegeven.

Voor het opladen worden twee parkeerplaatsen gereserveerd waarop alleen auto’s mogen parkeren die worden opgeladen. Om het reserveren van de twee parkeerplaatsen juridisch mogelijk te maken is dit verkeersbesluit genomen.

3. Doelstelling verkeersbesluit

Dit verkeersbesluit dient het volgende doel zoals omschreven in de Wegenverkeerswet:

Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet Milieubeheer.

Voorts is de volgende doelstelling op dit verkeersbesluit van toepassing zoals omschreven in de Wegenverkeerswet:

Het bevorderen van een doelmatig of zuinig energiegebruik.

4. Overwegingen

4.1 Uitstoot en geluid

Elektrische auto’s leveren een belangrijke bijdrage aan de vermindering van de uitstoot van CO2 en fijnstof en zijn in het stadsverkeer uitermate stil. Een belangrijke randvoorwaarde voor een succesvolle doorbraak van elektrisch rijden is de beschikbaarheid van voldoende publieke laadpunten.

4.2 Bestuurlijk kader

De reductie van de uitstoot van CO2 is in het Coalitieakkoord 2018 – 2022 expliciet als urgent doel en als vanzelfsprekend speerpunt opgenomen. Dit past bij de inspanningen die op (inter)nationaal niveau worden gedaan om onze leefwereld duurzamer te maken.

Op het vlak van energietransitie (CO2 – reductie) werkt de gemeente Gooise Meren samen met medeoverheden. Bij het realiseren van oplaadpalen wordt nauw samengewerkt met de MRA-E als onderdeel van de provincie Noord-Holland. Binnen het project MRA-E werken overheden in Flevoland, Noord-Holland en Utrecht samen om elektrisch vervoer te stimuleren en een netwerk van publieke oplaadpunten te realiseren.

Op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht heeft het college van B&W van de gemeente Gooise Meren op 25 oktober 2016 beleidsregels vastgesteld. De beleidsregels hebben betrekking op de spelregels die van toepassing zijn bij het realiseren van oplaadpalen. Het document waar de beleidsregels in staan kan worden aangehaald als “Beleidsregels Openbare oplaadpalen gemeente Gooise Meren”.

4.3 Reserveren parkeervakken

Zonder het reserveren van parkeerplaatsen bij een oplaadpaal is de beschikbaarheid van de oplaadpaal niet gegarandeerd, zeker niet als de parkeerdruk hoog is. Dit is gezien de noodzaak om onze leefwereld duurzamer te maken niet gewenst. Tevens wordt een oplaadpaal minder rendabel voor de marktpartij die de oplaadpaal exploiteert. Met het oog op de kosten die samenhangen met het realiseren en beheren van oplaadpalen is dit niet gewenst.

4.4 Parkeerdruk

Gegeven de noodzaak om onze leefwereld duurzamer te maken weegt voor het college van B&W het algemeen belang om het netwerk van oplaadpalen verder uit te breiden zwaarder dan het belang van direct omwonenden om hun auto met een benzine- of dieselmotor op korte afstand van hun woning te kunnen parkeren.

In de beleidsregels zoals bedoeld in paragraaf 4.2 is de parkeerdruk geen criterium bij het toetsen van de verzoeken van (toekomstige) e-rijders. In het collegebesluit zoals bedoeld in paragraaf 4.2 staat dat het buiten beschouwing laten van de parkeerdruk aansluit bij de ambities die de gemeente Gooise Meren heeft op het terrein van duurzaamheid.

5. Overleg politie

Gelet op de BABW heeft overleg met de politie plaats gevonden. De politie heeft positief geadviseerd.

6. Bekendmaking

Dit verkeersbesluit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Tevens worden de direct omwonenden geïnformeerd dat dit verkeersbesluit is genomen en gepubliceerd en dat er een mogelijkheid is om bezwaar te maken.

7. Besluit

Op grond van de overwegingen is namens het college van burgemeester en wethouders besloten om twee parkeerplaatsen in de Evert de Bruynstraat te Naarden ter hoogte van de woning met huisnummer 5 voor het opladen te reserveren door het plaatsen van bord E4 zoals opgenomen in bijlage I van het RVV1990 inclusief een onderbord waarop staat dat de twee parkeerplaatsen uitsluitend mogen worden gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s.

 

Bussum, 12 februari 2020

namens Burgemeester en wethouders van Gooise Meren,

Dhr. K. Iskender

Adjunct - afdelingshoofd Mens en Omgeving

Bezwaar

U kunt tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Gooise Meren, postbus 6000, 1400 HA Bussum. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en ten minste het volgende te bevatten: a. naam en adres van de indiener; b. de dagtekening; c. een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht; d. de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Een bezwaar heeft geen opschortende werking van het besluit. Indien er sprake is van onverwijlde spoed, dan kunt u een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te laten treffen. U kunt dit verzoek indienen bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin u uw woonplaats heeft. Voor het verzoek wordt griffierecht geheven.

Naar boven