Verkeersbesluit: Instellen eenrichtingsverkeer in de Burgemeester Den Hoedstraat met uitzondering van de parkeervoorzieningen gelegen aan het noordelijk deel van de Burgemeester Den Hoedstraat, kern Nieuw-Lekkerland, gemeente Molenlanden.

Logo Molenlanden

 

Zaaknummer : 1049606

 

Molenlanden, kern Nieuw-Lekkerland: Instellen eenrichtingsverkeer in de Burgemeester Den Hoedstraat met uitzondering van de parkeervoorzieningen gelegen aan het noordelijk deel van de Burgemeester Den Hoedstraat .

 

Burgemeester en wethouders van gemeente Molenlanden;

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Regelement verkeersregels en verkeerstekens 1990, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van de mandaatregeling gemeente Molenlanden 12 maart 2019, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Uit het oogpunt van:

Artikel 2 van WVW 1994:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

• Het beschermen van de weggebruiker en passagiers.

 

Is het gewenst om:

Eenrichtingsverkeer in te stellen in de Burgemeester Den Hoedstraat. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde afbeelding in de bijlage.

 

Motivering:

De Burgemeester Den Hoedstraat en omgeving is recentelijk heringericht. Bij een dergelijke reconstructie wordt gekeken of de verkeerssituatie en de verkeersveiligheid in de straat verbeterd kan worden. Bewoners van de wijk hebben tijdens bewonersavonden aangegeven dat het instellen van eenrichtingsverkeer in de Burgemeester Den Hoedstraat de verkeersveiligheid voor de leerlingen van basisschool De Schakel ten goede zou komen. De gemeente is het eens met de bewoners dat de verkeersveiligheid rondom de school verbeterd wordt door het instellen van eenrichtingsverkeer in de Burgemeester Den Hoedstraat. De parkeervoorzieningen ten noorden van de Burgemeester Den Hoedstraat blijven in twee richtingen bereikbaar.

 

De rijrichting wordt ingesteld vanuit de Jaap de Jongstraat naar de Meester Streeflandstraat.

 

Belangenafweging:

Om de verkeersveiligheid voor de kwetsbare verkeersdeelnemers de basisschoolleerlingen van De Schakel te verbeteren, wordt in de Burgemeester Den Hoedstraat eenrichtingsverkeer ingesteld. Door het instellen van eenrichtingsverkeer wordt de verkeersintensiteit verlaagd waardoor voor leerlingen een meer overzichtelijker situatie ontstaat wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

 

Omdat de parkeervoorziening ten noorden van de Burgemeester Den Hoedstraat voor zowel bewoners van de Meester Streefland straat als voor bewoners van de Burgemeester Den Hoestraat bestemd zijn, blijven deze parkeervoorzieningen in twee rijrichtingen bereikbaar.

 

De rijrichting van het eenrichtingsverkeer is gekozen op basis van de verkeerscirculatie van het omliggende wegennet. De Teunis Oosterwijkstraat heeft net als de Burgemeester Den Hoedstraat de rijrichting vanuit de Jaap de Jongstraat naar de Meester Streeflandstraat. De weginrichting van De Meester Streeflandstraat is niet geschikt voor elkaar passerende voertuigen waardoor het wenselijk is om de rijrichting voor de Burgemeester Den Hoedstraat gelijk als de Teunis Oosterwijkstraat naar de Meester Streeflandstraat in te stellen.

 

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is op 21 november 2019 overleg gevoerd tussen de wegbeheerder en de politie, eenheid Rotterdam. Tijdens dit overleg werden de verkeersaspecten van het verkeersbesluit besproken. De politie ging tijdens dit overleg akkoord met het voorgenomen verkeersbesluit.

 

Bij de totstandkoming van dit verkeersadvies is van politiezijde meegewogen dat aanwonenden langs genoemd weggedeelte tijdens een bijeenkomst met de gemeente Molenlanden hebben aangegeven dat men de Burgemeester Den Hoedstraat graag ingericht zouden hebben als een éénrichtingsstraat. Dit vanwege de verkeersveiligheid in de betrokken straat en de in de nabijheid gelegen basisschool De Schakel.

In de huidige situaties veroorzaakt dit ter plekke verkeersonveilige situaties en doet dit afbreuk aan de leefbaarheid voor de direct aanwonenden.

Met de beoogde verkeersmaatregel wil men het verblijfskarakter versterken en de verschillende verkeersstromen inperken, wat ten goede komt aan de verkeersveiligheid.

 

Van politiezijde wordt opgemerkt dat de beoogde maatregel juridisch toe te passen is, maar wordt echter de inschatting gemaakt dat de beoogde maatregel slechts kans van slagen heeft bij een doorlopende vorm van handhaving, ten einde het verkeersgedrag van de bestuurders te beïnvloeden.

 

Met betrekking tot het aspect daadwerkelijke handhaving wordt van politiezijde opgemerkt dat de inschatting is dat de beoogde maatregel onevenredig veel politiecapaciteit kost op basis van prioriteit en de daaraan gelabelde capaciteit.

De politiebasiseenheid Lek & Merwede heeft onvoldoende capaciteit voorhanden om de beoogde maatregel volledig te (kunnen) garanderen. Gezien vorenstaande zal van politiezijde terughoudend worden omgegaan met de handhaving van de beoogde maatregel.

 

Van politiezijde wordt tevens geadviseerd om bij het toepassen van deze maatregel de fietsers uit te zonderen.

 

Door de genomen maatregel wordt de vrijheid van het verkeer op deze, binnen de bebouwde kom gelegen straat zoveel mogelijk gewaarborgd, voldoende bevorderd en wordt de veiligheid op de weg verzekerd.

 

Besluiten:

 

  • I.

    Eenrichtingsverkeer in te stellen in de Burgemeester Den Hoedstraat te Nieuw-Lekkerland en in verband hiermee de volgende borden te plaatsen:

    • 1.

      Plaatsen op kruising Jaap de Jongstraat, Meester Streeflandstraat en Burgemeester Den Hoedstraat het verkeersbord C03 (eenrichtingsweg) met onderbord OB02 (uitgezonderd fietser).

    • 2.

      Plaatsen ter hoogte van Burgemeester Den Hoestraat 22 het verkeersbord C02 (eenrichtingsweg) met onderbord OB02 (uitgezonder fietsers).

    • 3.

      Plaatsen op kruising Meester Streeflandstraat en Burgemeester Den Hoedstraat ter hoogte van Meester Streeflandstraat 23 het verkeersbord C02 (eenrichtingsweg) met onderborden ‘na 45 meter’ en OB02 (uitgezonder fietsers).

 

  • II.

    Een en ander overeenkomstig met de afbeeldingen in de bijlage.

 

  • III.

    De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 12 februari 2020.

 

 

Bleskensgraaf, 12 februari 2020.

 

Namens college van burgemeester en wethouders van Molenlanden,

 

 

ing. A.J. van Gurp

Vakspecialist verkeer & Vervoer

 

 

Bezwaar:

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u binnen 6 weken na de dag van verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, bij voorkeur, via www.molenlanden.nl. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

 

Het bezwaarschrift dient op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht te zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten:

• Uw naam en adres;

• De datum waarop u het bezwaarschrift geschreven hebt;

• Een omschrijving van het besluit waar uw bezwaar zich tegen richt;

• Het zaaknummer van het besluit;

• De gronden waarop uw bezwaar berust.

 

Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Daarom kunt u eventueel om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de voorwaarden.

 

 

Naar boven