Inspraakbesluit Beleidskader ‘Energieprojecten in het landschap’

Logo Noordenveld

Inspraakbesluit voor het voornemen het concept Beleidskader ‘Energieprojecten in het landschap’ vast te stellen.

Inleiding:

De ambitie van de gemeente is een klimaatneutraal Noordenveld in 2040. Daarvoor moeten we nog veel doen, waaronder energie besparen en de energie die we gebruiken duurzaam opwekken. Op dit moment bestaat 10% van de energie in Noordenveld uit hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie is schone, duurzame en onuitputtelijke energie die het leefmilieu geen schade toebrengt. In Noordenveld is dat met name energie uit zonnepanelen op daken.

Met alleen zonnepanelen op daken halen we onze duurzame doelen echter niet. We ontkomen er niet aan om te zoeken naar manieren om energie op te wekken in het landschap. Omdat we zuinig zijn op het landschap van Noordenveld willen we dat op een goede en maatschappelijk verantwoorde manier doen. De kwaliteiten van het landschap hebben we vastgelegd in de Noordenveldse Kwaliteitsgids. Deze gids geeft, vanuit de landschapskwaliteiten, richting aan ruimtelijke ontwikkelingen. Energieprojecten vallen onder deze ruimtelijke ontwikkelingen en vinden plaats in de directe woonomgeving van onze inwoners. We vinden daarom dat onze inwoners een prominente plaats en stem moeten krijgen in het ontwerpproces van concrete initiatieven. Daarvoor is het nodig dat er spelregels komen.

De gemeente heeft deze spelregels niet zelf, maar met hulp van inwoners bedacht. Het college heeft hiervoor een oproep geplaatst voor energieke meedenkers, die met ons over dit onderwerp willen meedenken. We hebben vervolgens met een werkgroep, bestaande uit Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Energiecoöperatie Noordseveld en deze inwoners, de spelregels opgesteld. Bedoeling is dat iedereen die iets met energieopwekking in het landschap wil, hierin kan lezen wat hij moet doen om samen met de omgeving zijn project tot een succes te maken. De spelregels zijn het resultaat van vijf avonden met de werkgroep en een informatie- en discussieavond begin december 2019. Op deze avond heeft een grotere groep inwoners gereageerd op het voorwerk van de werkgroep en dit verder aangevuld.

De concept-spelregels die december jl. zijn ontstaan, zijn opgenomen in het concept Beleidskader ‘Energieprojecten in het landschap. De concept-spelregels moeten gaan gelden voor projecten rond grootschalige energieopwekking met ruimtelijke gevolgen. Het concept-beleidskader is opgebouwd uit een beschrijving van het speelveld waarbinnen energieprojecten in het landschap plaatsvinden. Verder bevat het concept-beleidskader randvoorwaarden waaraan voldaan moet worden voordat een initiatief een project wordt. Daarna volgen de spelregels voor de wijze waarop inwoners bij Energieprojecten in hun woonomgeving betrokken moeten worden. Voordat de raad een besluit neemt over het beleidskader ‘Energieprojecten in het landschap’ wordt de mogelijkheid van inspraak geboden. 

Beleidsvoornemen waarop inspraak wordt verleend:

Het beleidsvoornemen waarop inspraak wordt verleend betreft het concept Beleidskader ‘Energieprojecten in het landschap’.

Aan wie wordt inspraak verleend:

De gemeenteraad verleent inspraak aan ingezetenen en aan natuurlijke en rechtspersonen die in de gemeente Noordenveld een belang hebben

De wijze waarop deelnemers aan de inspraakprocedure in staat worden gesteld hun zienswijzen over het beleidsvoornemen kenbaar te maken en daarover met het gemeentebestuur van gedachten te wisselen:

Het concept Beleidskader ‘Energieprojecten in het landschap’ (hierna verder: het concept beleidskader) wordt vanaf woensdag 12 februari 2020 gedurende zes weken ter inzage gelegd in het gemeentehuis te Roden. Daarnaast wordt een link naar het voorstel gepubliceerd op de website van de gemeente Noordenveld.

Gedurende de hiervoor genoemde termijn van zes weken bestaat de gelegenheid om schriftelijk zienswijzen kenbaar te maken ten aanzien van het concept beleidskader. Uw zienswijzen kunt u richten aan het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordenveld, Postbus 109, 9300 AC Roden. Degenen die over een internetaansluiting beschikken kunnen hun zienswijze naar wens eveneens via e-mail gedurende de hiervoor genoemde termijn van zes weken kenbaar maken. Het e-mailadres van de gemeente Noordenveld is postbus@gemeentenoordenveld.nl.

In deze zes weken organiseert de gemeente op 5 maart 2020 om 19.00 uur een informatieavond. Op deze avond kunnen inwoners met een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur van gedachten wisselen over het concept beleidskader en kunnen inwoners ook mondeling zienswijzen kenbaar maken. Hiervan wordt een schriftelijk verslag gemaakt.

Overeenkomstig het bepaalde in de Inspraakverordening gemeente Noordenveld 2012 wordt de uitvoering van de inspraak opgedragen aan het college.

Rapportage:

Ter afronding van de inspraakprocedure wordt door het college een eindverslag gemaakt en vastgesteld. Dit verslag bevat een weergave van de zienswijzen die tijdens de inspraakperiode zowel schriftelijk als mondeling naar voren zijn gebracht. Tevens bevat het eindverslag een reactie op de zienswijzen, waarbij ten aanzien van de tijdig naar voren gebrachte zienswijzen met redenen omkleed wordt aangegeven op welke punten door de raad al dan niet tot aanpassing van het concept beleidskader zou kunnen worden overgegaan.

Het eindverslag wordt vervolgens door de gemeenteraad betrokken bij het besluit omtrent het al dan niet vaststellen van het concept beleidskader. Het eindverslag maakt na dit raadsbesluit deel uit van het beleidskader.

Degenen die een zienswijze kenbaar hebben gemaakt worden na het besluit over de vaststelling van het concept beleidskader op de hoogte gebracht van de standpuntbepaling van de gemeente ten aanzien van hun zienswijze.

 

Naar boven