Gemeente Amsterdam - gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Borneo, Sporenburg en Rietlanden 2017 na bestuurlijke lus

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 22 januari 2020 het bestemmingsplan Borneo, Sporenburg en Rietlanden gewijzigd vastgesteld. Het besluit volgt uit de tussenuitspraak  (‘bestuurlijke lus’) van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: Afdeling) van 31 juli 2019 over het vaststellingsbesluit van 18 juli 2018.

Bestemmingsplan

De plangrens wordt aan de noordzijde bepaald door het midden van de Ertshaven en de IJhaven. De oostgrens van het plangebied ligt grofweg tegen de ligging van het Amsterdam-Rijnkanaal aan, waarbij het in zuidelijke richting afbuigt voor het noordelijke punt van Cruquius. De zuidgrens volgt vanuit oostelijke richting het midden van de Entrepothaven om vervolgens de Borneokade te volgen richting de Van Eesterenlaan. Het plangebied maakt tevens uit een deel van de Oostelijke Handelskade, de locatie van de Piet Heinbuildings en het naastgelegen blok Piet Heinkade 141-173 en een locatie bij de Borneosteiger.

Bestuurlijke lus

De Afdeling heeft de zogeheten ‘bestuurlijke lus’ van artikel 8.51d van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. De Afdeling heeft de raad opdragen om met inachtneming van overwegingen in de uitspraak, te beslissen omtrent een aanpassing van de planregels met betrekking tot het toestaan van een bed and breakfast, zonder dat daarbij toepassing hoeft te worden gegeven aan afdeling 3.4 van de Awb. De gemeente dient binnen 26 weken na verzending van de tussenuitspraak het gebrek te herstellen.

Wijziging ten opzichte van het op 18 juli 2018 vastgestelde bestemmingsplan

Het gebrek is als volgt hersteld. Artikel 23.2.1 onder a is gewijzigd, zodat artikel 23.2.1 onder a is komen te luiden (red. wijziging onderstreept):

In geval van activiteiten die aanpandig zijn aan woningen, zijn uitsluitend bedrijven toegestaan die in de bij deze regels behorende Staat van Bedrijfsactiviteiten - functiemenging vallen onder categorie A met inbegrip van een bed and breakfast

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan Borneo, Sporenburg en Rietlanden 2017 met de daarbij behorende stukken ligt met ingang van 6 februari 2020 gedurende een termijn van zes weken ter inzage:

- op het volgende adres: Stadsdeelkantoor Oost, Oranje-Vrijstaatplein 2, Amsterdam. Het loket is geopend op maandag tot en met vrijdag geopend van 8.00 tot 18.00 uur.

-  op www.ruimtelijkeplannen.nl onder planidentificatienummer NL.IMRO.0363.M1512BPSTD-VG02.

Beroep

Belanghebbenden kunnen met ingang vanaf de dag na terinzagelegging gedurende zes weken tegen de aangebrachte wijziging in het bestemmingsplan ten opzichte van de eerdere vaststelling van 18 juli 2018 beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Degenen die al eerder beroep hebben ingesteld tegen het besluit van 18 juli 2018 hoeven dat niet opnieuw te doen voor zover hun bezwaren betrekking hebben op de overige, ongewijzigd gebleven, planonderdelen.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage. Tevens bestaat de mogelijkheid om digitaal beroep in te stellen via: https://digitaalloket.raadvanstate.nl

Voorlopige voorziening

De werking van een besluit wordt door indiening van een beroepschrift niet opgeschort. Degene die beroep heeft ingesteld, kan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient gericht te worden aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak (schriftelijk: Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, of digitaal: https://digitaalloket.raadvanstate.nl). Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn van het bestemmingsplan wordt ingediend, treedt het bestemmingsplan niet in werking voordat op het verzoek is beslist. Voor de behandeling van een verzoek is griffierecht verschuldigd.

 

Amsterdam, 5 februari 2020

burgemeester en wethouders van Amsterdam,

Femke Halsema, burgemeester

Peter Teesink, gemeentesecretaris

Naar boven