TIJDELIJK VERKEERSBESLUIT GEMEENTE GENNEP

Logo Gennep

BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN DE GEMEENTE GENNEP

 

Gelet op het bepaalde in artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994;

 

Mede gelet op het ter zake bepaalde in het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW), het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV), de Wegenverkeerswet 1994 (WVW), de Wegenwet (WW), de Algemene wet bestuursrecht (Awb) en het (onder)mandaatbesluit van de gemeente Gennep;

 

Tot het instellen van tijdelijke verkeersmaatregelen tijdens 75 jaar Bevrijding op 15 februari 2020 van 12.15 tot 13.30 uur

 

 

Wettelijke grondslag

 

Op grond van artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daarvoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Doelstelling en motivering

 

Voor het instellen van tijdelijke verkeersmaatregelen voor een evenement, hierna te noemen 75 jaar Bevrijding, dient het college van Burgemeester en Wethouders van Gennep een tijdelijk verkeersbesluit te nemen.

 

Bij 75 jaar Bevrijding wordt het verkeer ter hoogte van de verbindingswegen tussen Gennep en Ottersum tegengehouden. De herdenking wordt gehouden t.h.v. het monument van de Barmhartige Samaritaan, gelegen aan de Niersweg/Nijmeegseweg. Er worden veel bezoekers verwacht. Daarom is het nodig om, gelet op de algemene- en de verkeersveiligheid, en het feit dat het een herdenking betreft waarbij stilte rondom de herdenkingsplaats gewenst is, aldaar tijdelijk geen verkeer toe te laten en de daarvoor benodigde verkeersmaatregelen in te stellen.

 

Het verkeer wordt vroegtijdig tegengehouden waardoor automobilisten zich niet vastrijden maar kunnen keren of wegrijden via een andere straat om vervolgens via de rijksweg N271 om te rijden. Gezien het tijdsbestek van de afsluiting, wordt de omleidingsroute niet met borden aangegeven. Wel worden op de toegangswegen informatieborden geplaatst. De evenementenverkeersregelaars verstrekken informatie aan de automobilisten.

 

Met dit verkeersbesluit wordt voldaan aan het bepaalde in artikel 2, eerste lid, onder a het verzekeren van de veiligheid op de weg en onder b het beschermen van de weggebruikers en passagiers, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW).

 

 

Overwegingen

 

Beheer en onderhoud

 

75 jaar Bevrijding vindt plaats op wegen, zoals bedoeld in artikel 18 lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet. Deze wegen zijn eigendom zijn van de gemeente Gennep en worden als zodanig ook beheerd en onderhouden. De betreffende wegen zijn erftoegangswegen binnen de bebouwde kom.

 

Verkeersmaatregelen

 

Door het instellen van tijdelijke verkeersmaatregelen voor 75 jaar Bevrijding komt de verkeersveiligheid niet in gevaar en kunnen de bezoekers op een veilige en respectvolle manier deelnemen aan de herdenking.

 

Conclusie

 

Op basis van de motivering in dit verkeersbesluit is de gemeente Gennep van mening dat met het instellen van de tijdelijke verkeersmaatregelen, zoals benoemd onder de kop “ besluiten” en zoals opgenomen in dit besluit, 75 jaar Bevrijding veilig en respectvol kan plaatsvinden.

 

Overleg

 

Het voorliggende verkeersbesluit is ter informatie en advisering voorgelegd aan de Politie basiseenheid Gennep op 29 januari 2020. Hiermee is voldaan aan het bepaalde in artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

 

BESLUITEN

 

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten Burgemeester en Wethouders van Gennep tot de volgende maatregelen op zaterdag 15 februari 2020.

 

De volgende wegen of delen daarvan worden afgesloten met schrikhekken BB16-2 met daarop bevestigd C01 borden en op 3 locaties aangevuld met de inzet van evenementenverkeersregelaars (EVR). Borden volgens de modellen van bijlage 1 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990. Zie onderstaande situatietekening met verkeersmaatregelen.

 

Schrikhek + C01 bord en EVR - Niersweg thv de Houtstraat

Schrikhek + C01 bord en EVR - Nijmeegseweg thv de Kleineweg

Schrikhek + C01 bord en EVR – Zuid Oostwal thv Martinushof

Schrikhek + C01 bord + tekstbord “doorgaand verkeer gestremd” - Zuid-Oostwal thv de parkeerplaats Martinushof

Schrikhek + C01 bord + tekstbord “fietsers afstappen ivm 75 jaar Bevrijding” – Niersstraat thv Niersweg

 

 

 

 

Daarnaast worden op de volgende locaties informatieborden geplaatst om het verkeer tijdig te attenderen op de tijdelijke afsluiting en daarmee de mogelijkheid te bieden om richting Gennep en Ottersum om te rijden via de N271.

 

Nijmeegseweg thv de N271

Nijmeegseweg thv de Multimate

Brugstraat thv nr. 2

Zandstraat net voor de kruising Brugstraat

 

 

Hoogachtend,

Burgemeester en Wethouders van Gennep

Namens dezen

Beleidsondersteuner verkeer en mobiliteit,

De heer B. Achterberg

Rechtsbescherming

Wanneer u belanghebbende bent en u bent het niet eens met dit besluit, dan kunt u hiertegen een bezwaarschrift indienen bij: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Gennep, Postbus 9003, 6590 HD Gennep. De termijn voor het indienen van het bezwaarschrift is zes weken en start met ingang van de dag, gelegen na de datum waarop dit besluit in de Staatscourant is gepubliceerd. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

 

Het bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. Als onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist, kunt u een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening doen. Voorwaarde is wel dat u een bezwaarschrift heeft ingediend. Het verzoek moet u richten aan de voorzieningenrechter van de rechtbank te Roermond, Postbus 950, 6040 AZ Roermond. Bij het verzoekschrift dient u een afschrift van dit besluit te voegen. Voor het behandelen van een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening bent u griffierechten verschuldigd. De rechtbank zal u na ontvangst van het verzoek hierover inlichten.

Zaaknr. 363420

 

Gennep, 29 januari 2020

 

Naar boven