Instellen doodlopende weg Karmel uitgezonderd (brom)fietsers

Logo Bergen op Zoom

 

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergen op Zoom

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Dat op grond van artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 een verkeersbesluit moet worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor de onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Dat op grond van artikel 18, eerste lid onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 het college van burgemeester en wethouders bevoegd is tot het nemen van verkeersbesluiten.

Op grond van de mandaatregeling van de gemeente Bergen op Zoom de Resultaatmanager Beheer en Onderhoud door het college gemandateerd is om verkeersbesluiten te nemen en te ondertekenen.

Uit het oogpunt van:

Het verzekeren van de veiligheid op de wegen; Het beschermen van de aanwonenden, weggebruikers en passagiers; Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade. Is het gewenst omEen doodlopende weg in te stellen voor de Karmel vanaf de Slingerweg tot de Randweg West, uitgezonderd (brom)fietsers. Door middel van plaatsing bord L08 en onderbord OB54 wordt dit aangeduid op de kruising Slingerweg – Karmel (zie bijlage situatieschets). Op de Randweg West wordt een fysieke maatregel getroffen door de berm met opsluitband door te trekken en te verbinden met elkaar. Hiermee wordt het onmogelijk om snel verkeer tussen de Randweg West en de Karmel uit te wisselen. Hier worden tijdelijke attentieborden geplaatst met ‘situatie gewijzigd’ en ‘Karmel volg route Burgerhout’. 

Motivering

Door uitvoering te geven aan dit besluit ontstaat direct een verkeersveiligheidsverhogende situatie. Nu is het snelheidsverschil tussen verkeer op de Randweg West, dat onderdeel uitmaakt van de groene golf, en de Karmel te groot. Dit geldt voor zowel afslaand verkeer vanaf de Randweg West de Karmel in als verkeer dat vanuit de Karmel de Randweg West opdraait. Tevens is geen uitvoegstrook aanwezig op de Randweg West, waardoor een sterk remmende werking optreedt in de verkeerstroom van de groene golf op de Randweg West. Dit zorgt voor onverwachte situaties, waardoor een verhoogde kans op kop/ staart conflicten kan ontstaan. Daarbij kruist afslaand (vracht)verkeer vanaf de Randweg West naar de Karmel een (brom)fietspad, hetgeen de kans op dodehoek ongevallen vergroot.  In het kader van Duurzaam Veilig zijn aansluitingen tussen de snelheidsregimes van 70 km/h en 50 km/h met een voorrangsregeling (bebording B6) niet meer gewenst. Door de Karmel doodlopend te maken, wordt het principe van Duurzaam Veilig gevolgd. De politie heeft dit besluit aan een nader onderzoek onderworpen. Hierop zijn vanuit de politie geen bezwaren geuit (zie bijlage).

BESLUIT

 

  • 1.

    Het instellen van een doodlopende weg Karmel door plaatsing van bord L08 uitgezonderd (brom)fietsers door plaatsing bord OB54.

  • 2.

    Het fysiek afsluiten van de mogelijkheid om met snel verkeer vanaf de Randweg West de Karmel in te rijden

  • 3.

    Dit verkeersbesluit vast te stellen en te publiceren (zie bijlage).

  • 4.

    De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op

Bergen op Zoom, 23 januari 2020

Het college van burgemeester en wethouders van Bergen op Zoom,

Namens het college,

J.C. (Cor) Verbruggen MSc.

Resultaatmanager Beheer en Onderhoud

Ter inzage

Het verkeersbesluit met bijbehorende stukken ligt vanaf 24 januari 2020 gedurende 6 weken tijdens kantooruren voor een ieder ter visie in de leeshoek van het stadskantoor aan de Jacob Obrechtlaan 4 te Bergen op Zoom en kan worden geraadpleegd op de gemeentelijke website en www.staatscourant.nl.

Nadere informatie kan worden ingewonnen bij dhr. R. van den Boom via telefoonnummer 0164 27 73 01.

Indienen bezwaar

Tegen bovengenoemd verkeersbesluit kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of belanghebbenden waarvan niet verweten kan worden geen of niet tijdig zienswijzen te hebben ingediend, op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de datum waarop het besluit ter visie is gelegd beroep indienen bij de rechtbank Zeeland-West-Brabant, postbus 90006, 4800 PA, Breda. U kunt een beroepschrift ook digitaal indienen bij het Digitaal loket bestuursrecht. Het Digitaal loket bestuursrecht is te bereiken via de volgende link: http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Wij adviseren u, ter bevordering van een snelle afhandeling, om een afschrift van dit besluit bij het beroepschrift te voegen.

Het indienen van beroep schorst de werking van het verkeersbesluit niet. Indien beroep is ingesteld kunnen belanghebbenden die tijdig zienswijzen hebben ingediend, of waarvan niet verweten kan worden (tijdig) zienswijzen te hebben ingediend, de voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant verzoeken een voorlopige voorziening te treffen, indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Dit kan ook digitaal via het Digitaal loket bestuursrecht. Zowel voor het in behandeling nemen van het beroep als het verzoek om voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven.

Bijlagen:

 

  • 1.

    Situatieschets doodlopende weg Karmel

  • 2.

    Advies politie

  • 3.

    Publicatietekst verkeersbesluit doodlopende weg Karmel

 

 

Naar boven