Ontwerpbestemmingsplan ‘1e herziening Oud Ade Rijpwetering’

Logo Kaag en Braassem

Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem maken, op grond van artikel 1.3.1 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) bekend dat met ingang van donderdag 22 oktober 2020 gedurende zes weken het bestemmingsplan ‘1e herziening Oud Ade Rijpwetering’ als ontwerp ter inzage ligt.

Locatie en projectinhoud

Het doel van dit plan is het herstellen van een aantal omissies uit het bestemmingsplan ‘Oud Ade en Rijpwetering’ en het mogelijk maken van de bouw van één extra woning aan de Pastoor van der Plaatstraat 36 te Rijpwetering. Bij de opzet van het plan is zoveel mogelijk aangesloten op dit bestemmingsplan en is gekozen voor een gedetailleerde wijze van bestemmen waarmee de bestaande situatie wordt vastgelegd en welke geschikt is voor de beheersituatie.

Overeenkomsten

Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem maken, ter voldoening aan het bepaalde in art. 6.24 lid 3 Wet ruimtelijke ordening (Wro), bekend dat zij, afhankelijk van het type ontwikkeling, een anterieure overeenkomst hebben gesloten met de initiatiefnemer. In de overeenkomst worden de uitgangspunten van het plan, de taken en verantwoordelijkheden van beide partijen, het gemeentelijk kostenverhaal en zaken als planschade vastgelegd.

Besluit hogere grenswaarde Wet geluidhinder (Wgh)

De Omgevingsdienst West-Holland heeft een ontwerpbesluit genomen om een hogere waarde vast te stellen op basis van artikel 110a van de Wet geluidhinder (Wgh), vanwege het wegverkeer op de N445. Op basis van de Wgh dient bij de vaststelling of herziening van een bestemmingsplan op grond van de Wet ruimtelijke ordening (Wro) een akoestisch onderzoek te worden verricht, indien dat plan mogelijkheden biedt voor nieuwbouw van woningen of andere geluidgevoelige functies.

In de herziening van het bestemmingsplan ‘Oud Ade en Rijpwetering’ wordt op de locatie Pastoor van der Plaatstraat 36a de mogelijkheid geboden een woning op te richten. Hierbij moet conform de Wgh aandacht worden geschonken aan het wegverkeerslawaai bij de nieuwe woning. Ten behoeve van de nieuwe woning is akoestisch onderzoek uitgevoerd. De conclusie is dat de voorkeurswaarde van 48 dB uit de Wgh vanwege wegverkeerslawaai wordt overschreden. De Omgevingsdienst heeft het voornemen een hogere waarde vast te stellen vanwege wegverkeerslawaai van maximaal 52 dB.

Volledigheidshalve wordt er op gewezen dat het vaststellen van hogere waarden niet betekent dat het verkeer meer geluid mag produceren, maar dat voor een specifiek bouwplan een hogere geluidbelasting op de gevel wordt toegestaan.

Wanneer en waar kunt u het plan inzien?

Het besluit hogere grenswaarde Wet geluidshinder en het ontwerpbestemmingsplan met daarbij behorende stukken liggen van 22 oktober t/m 2 december 2020 gedurende zes weken voor eenieder ter inzage. Het bestemmingsplan kan digitaal worden ingezien in de publieksruimte van het gemeentehuis van Kaag en Braassem, Westeinde 1 in Roelofarendsveen. Als u van deze gelegenheid gebruik wilt maken, adviseren wij u een afspraak te maken via https://afspraken.kaagenbraassem.nl/internetafspraken. Het bestemmingsplan is ook te bekijken op www.ruimtelijkeplannen.nl met IMRO-nummer NL.IMRO.1884.BP1EHEROUDADERIJPW-ONT1.

Hoe kunt u reageren op het bestemmingsplan?

Tijdens de termijn van de terinzagelegging kan eenieder (bij voorkeur schriftelijk) een zienswijze ten aanzien van het ontwerpbestemmingsplan kenbaar maken aan de gemeenteraad van Kaag en Braassem, Postbus 1, 2370 AA Roelofarendsveen. Als u van de mogelijkheid gebruik wilt maken om een mondelinge reactie in te brengen, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Kaag en Braassem.

Hoe kunt u reageren op het besluit hogere waarde Wet geluidshinder (Wgh)?

Tijdens de termijn van de terinzagelegging kan eenieder (bij voorkeur schriftelijk) een zienswijze ten aanzien van het besluit hogere grenswaarde Wet geluidshinder kenbaar maken. Richt uw brief aan burgemeester en wethouders van de gemeente Kaag en Braassem, p/a Omgevingsdienst West-Holland, Postbus 159, 2300 AD Leiden. U kunt ook mondeling uw zienswijze geven. Hiervoor kunt u contact opnemen met de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Kaag en Braassem.

Belanghebbenden die tijdig gemotiveerde zienswijzen hebben ingebracht tegen het ontwerpbesluit kunnen beroep tegen het definitieve besluit instellen.

Algemene informatie

Als u nog vragen heeft naar aanleiding van dit bestemmingsplan dan kunt u contact opnemen met de behandelend ambtenaar via het telefoonnummer 071-3327272 of stuur een e-mail naar info@kaagenbraassem.nl. Indien u een toelichting wenst is een afspraak noodzakelijk.

 

Naar boven