Call for proposals, Aspasia

Aspasia is gekoppeld aan de rondes Vidi en Vici 2019

Den Haag, januari 2020

2020

Inhoud

1

Inleiding

1

 

1.1

Achtergrond

1

 

1.2

Beschikbaar budget

1

 

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

2

2

Doel

2

3

Richtlijnen voor de aanvragers

2

 

3.1

Wie kan aanvragen

2

 

3.2

Wat kan aangevraagd worden

2

 

3.3

Wanneer kan aangevraagd worden

2

 

3.4

Het opstellen van de aanvraag

2

 

3.5

Premievoorwaarden

2

 

3.6

Het indienen van een aanvraag

3

4

Beoordelingsprocedure

3

 

4.1

Procedure

3

 

4.2

Criteria

5

5

Contact en overige informatie

5

 

5.1

Contact

5

1 Inleiding

1.1 Achtergrond

Het programma Aspasia is gericht op een evenredige vertegenwoordiging van vrouwen in de hogere wetenschappelijke rangen.

Het aantal vrouwen op hogere wetenschappelijke posities loopt nog steeds achter ten opzichte van mannen: eind 2019 was 23,1% van de Nederlandse hoogleraren een vrouw. Hoewel de laatste jaren een langzame groei van het aandeel vrouwen in de wetenschap te zien is, wordt pas in 2042 een evenredige man/vrouw verdeling verwacht. Het Aspasia-programma beoogt de bevordering van vrouwelijke wetenschappers tot universitair hoofddocent of hoogleraar te versnellen.

Aspasia is gekoppeld aan de Vernieuwingsimpuls (VI). Met ingang van de Vernieuwingsimpulsronde 2005 heeft NWO besloten tot het toekennen van premies aan instellingen die als ‘excellent’ of ‘zeer goed’ beoordeelde vrouwelijke Vidi- en Vici-aanvragers binnen een jaar bevorderen tot universitair hoofddocent (Vidi-aanvragers) of hoogleraar (Vici-aanvragers).

Wie was Aspasia?

Aspasia was een Griekse filosofe, die leefde van 470 tot 410 v.Chr. Ze werd geboren in de Griekse stad Milete (gelegen in het huidige Turkije), als dochter van een ontwikkeld man die haar een goede scholing gaf.

Als jonge vrouw vertrok zij naar Athene, waar ze als ‘vreemdelinge’ werd ingedeeld in de klasse van ‘hetairen’. Hetairen waren doorgaans ontwikkelde en onafhankelijke vrouwen. Volgens diverse bronnen (Plato, Plutarchus) onderwees Aspasia retorica en bezocht Socrates haar lessen.

1.2 Beschikbaar budget

NWO heeft voor de Aspasia ronde 2019, gekoppeld aan Vidi en Vici 2019 met besluitvorming in 2020, 4,2 miljoen euro beschikbaar gesteld. Indien dit budget niet toereikend is om de premie toe te kennen aan alle kandidaten die aan de voorwaarden voldoen, dan treedt een aanvullende maatregel in werking. Deze maatregel houdt in dat de reacties van het CvB, waarin wordt vermeld of het CvB wel of niet voornemens is om de betreffende kandidaat te bevorderen, op volgorde van binnenkomst voor de premie in aanmerking komen. Zie voor meer details paragraaf 4, de procedure.

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

Deze call for proposals is geldig voor kandidaten uit de Vernieuwingsimpuls-Vidi en -Vici rondes met besluitvorming in 2020.

2 Doel

Aspasia heeft als doel de bevordering van vrouwelijke wetenschappers tot universitair hoofddocent of hoogleraar te versnellen.

Met behulp van het Aspasia-programma wil NWO de doorstroming van talentvolle vrouwen naar deze posities bevorderen. Instellingen die als ‘excellent’ of ‘zeer goed’ beoordeelde vrouwelijke Vidi- en

Vici-aanvragers binnen een jaar bevorderen tot universitair hoofddocent (Vidi-aanvragers) of hoogleraar (Vici-aanvragers) komen onder bepaalde voorwaarden (zie paragraaf 3.5 Specifieke voorwaarden) in aanmerking voor de Aspasia-premie.

3 Richtlijnen voor de aanvragers

3.1 Wie kan aanvragen

Het is niet mogelijk om op eigen initiatief een aanvraag binnen het Aspasia-programma in te dienen; kandidaten die in aanmerking komen worden door NWO benaderd (zie paragraaf 4.1 voor meer informatie over de procedure).

Het programma is verbonden aan de Vidi- en Vici-competitie van de Vernieuwingsimpuls (VI).

In aanmerking komen zowel vrouwelijke aanvragers die gehonoreerd zijn (VI-laureaten), als vrouwelijke aanvragers die na de interviews als ‘zeer goed’ of ‘excellent’ zijn beoordeeld, maar die geen Vidi- of Vici- beurs hebben gekregen (VI-kandidaten). De premie is uitsluitend bestemd ter bevordering van vrouwelijke Vidi-kandidaten die op het moment van dagtekening van de Vidi-uitslagbrief nog geen universitair hoofddocent waren en vrouwelijke Vici-kandidaten die op het moment van dagtekening van de Vici- uitslagbrief nog geen hoogleraar waren. Kandidaten die al UHD (Vidi-aanvragers) of hoogleraar (Vici- aanvragers) waren op het moment van indiening van de VI-aanvraag, worden niet benaderd. Ook kandidaten die in de periode tussen de VI-deadline en de VI-uitslag bevorderd zijn tot UHD of hoogleraar, komen niet in aanmerking voor de Aspasia-premie (zie ook paragraaf 4.1 voor de procedure). Instellingen die de Aspasia-kandidaten binnen een jaar na de besluitdatum van de Vidi- of Vici-ronde bevorderen tot respectievelijk UHD of hoogleraar, komen onder bepaalde voorwaarden en mits het budget het toelaat, in aanmerking voor een premie.

Zie voor meer informatie paragraaf 3.5 Specifieke voorwaarden.

3.2 Wat kan aangevraagd worden

De premie bedraagt € 40.000 voor de bevordering van de VI-laureaten. Voor de bevordering van VI- kandidaten die niet zijn gehonoreerd, bedraagt de premie € 120.000. Deze laatste groep ontvangt dus geen subsidie uit de Vernieuwingsimpuls, maar wel een hogere Aspasia-premie. De premie wordt toegekend aan de instelling waaraan de voorgedragen Aspasia-kandidaat bevorderd wordt.

De premie kan worden besteed aan salarismeerkosten of kan worden toegevoegd aan het onderzoeksbudget van de Aspasia-laureaat als waardering voor het door haar bereikte resultaat en ter aanvulling op de eventueel reeds toegekende subsidie. Dit budget verruimt haar mogelijkheden om onderzoek te doen (bijvoorbeeld door de aanstelling van een extra postdoc of onderzoeksassistent, een onderwijsvrije periode en/of een periode van onderzoek aan een buitenlandse universiteit) en kan op deze wijze ook andere vrouwelijke wetenschappers stimuleren om een Vidi- of Vici-aanvraag in te dienen.

3.3 Wanneer kan aangevraagd worden

Na de besluitvorming over de toekenning van Vidi- en Vici-subsidies neemt NWO contact op met de Aspasia-kandidaten die in aanmerking kunnen komen voor een premie. Als de kandidaat daarmee instemt, draagt NWO haar voor bij haar College van Bestuur voor bevordering. Zie voor details en een tijdpad van de procedure paragraaf 4.1 van deze brochure.

3.4 Het opstellen van de aanvraag

Het is niet mogelijk om voor Aspasia een aanvraag in te dienen.

3.5 Premievoorwaarden

Aspasia 2019 is gekoppeld aan de Vernieuwingsimpulsronde 2019 en is uitsluitend bestemd ter bevordering van vrouwelijke Vidi-kandidaten die op het moment van dagtekening van de Vidi-uitslagbrief nog geen universitair hoofddocent waren en vrouwelijke Vici-kandidaten die op het moment van dagtekening van de Vici-uitslagbrief nog geen hoogleraar waren.

Vici-ronde 2019

  • Vrouwelijke Vici-kandidaten dienen binnen één jaar, gerekend vanaf de bekendmaking van de uitslag van de Vici-ronde (dus vóór 1 maart 2021), te zijn bevorderd tot hoogleraar met een vaste aanstelling of ten minste een contract van vijf jaar. Van deze bevorderingstermijn wordt niet afgeweken, behalve voor kandidaten voor wie onderstaande uitzonderingsregeling geldt en voor kandidaten die tijdens deze periode recht hebben op zwangerschapsverlof (de extensie geldt voor het aantal weken dat de kandidaat binnen de bevorderingstermijn recht heeft op zwangerschapsverlof). In bijzondere gevallen, zoals langdurige ziekte, kan na overleg met NWO een extensie van maximaal zes maanden worden verleend. De bevordering mag niet tijdelijk van aard zijn en moet minimaal gelijk zijn aan de aanstellingsomvang (fte) van de aanstelling die de kandidaat had op het moment van dagtekening van de Vici-uitslagbrief. Een bevordering naar bijzonder hoogleraar komt niet voor de Aspasia-premie in aanmerking. Het College van Bestuur dient een contract aan NWO voor te leggen waaruit de bevordering blijkt (zie ook 4.1, Procedure).

  • Voor vrouwelijke Vici-kandidaten die op het moment van de dagtekening van de Vici-uitslagbrief nog géén vaste aanstelling en/of een aanstelling als universitair hoofddocent hadden, is bij wijze van uitzondering een aangepaste regeling mogelijk: zij moeten in dat geval binnen 2,5 jaar na de besluitdatum van de Vici-ronde (dus vóór 1 september 2022) zijn benoemd tot universitair hoofddocent (vaste aanstelling of ten minste een contract van vijf jaar, minimumomvang 0,4 fte) en binnen drie jaar na de besluitdatum van de Vici-ronde (dus vóór 1 maart 2023) tot hoogleraar (vaste aanstelling of ten minste een contract van vijf jaar, minimumomvang 0,4 fte). De premie wordt hierbij in gedeelten toegekend: een derde na benoeming tot universitair hoofddocent (€ 13.000/€ 40.000 afhankelijk van de grootte van de premie) en vervolgens twee derde na benoeming tot hoogleraar (€ 27.000/€ 80.000).

  • Voor Vici-kandidaten die verbonden zijn aan KNAW- of NWO-instituten is een aparte regeling mogelijk: mocht de betreffende onderzoekster aan een instituut verbonden willen blijven, dan is het mogelijk om in aanmerking te komen voor Aspasia wanneer er aan een universiteit een deeltijdaanstelling als hoogleraar wordt gerealiseerd van minimaal 0,2 fte. De aanstelling mag niet tijdelijk van aard zijn en een aanstelling als bijzonder hoogleraar komt niet in aanmerking voor de Aspasia premie. De premie wordt toegekend aan de betreffende universiteit. Het staat het College van Bestuur van de universiteit vrij om (een deel van) de premie aan het instituut te verstrekken. Voor besteding gelden verder dezelfde voorwaarden als voor alle Aspasia’s (zie 3.2 van deze brochure).

Vidi-ronde 2019

  • Vrouwelijke Vidi-kandidaten dienen binnen één jaar na de bekendmaking van de uitslag van de Vidi- ronde, dus vóór 1 juni 2021, te zijn bevorderd tot universitair hoofddocent met een vaste aanstelling of ten minste een contract van vijf jaar. Van deze bevorderingstermijn wordt niet afgeweken, behalve voor kandidaten voor wie onderstaande uitzonderingsregeling geldt en voor kandidaten die tijdens deze periode recht hebben op zwangerschapsverlof (de extensie geldt voor het aantal weken dat de kandidaat binnen de bevorderingstermijn recht heeft op zwangerschapsverlof). In bijzondere gevallen, zoals langdurige ziekte, kan na overleg met NWO een extensie van maximaal zes maanden worden verleend. De bevordering mag niet tijdelijk van aard zijn en moet minimaal gelijk zijn aan de aanstellingsomvang (fte) van de aanstelling die de kandidaat had op het moment van dagtekening van de Vidi-uitslagbrief. Het College van Bestuur dient een contract aan NWO voor te leggen waaruit de bevordering blijkt (zie ook 4.1, Procedure).

  • Voor vrouwelijke Vidi-kandidaten die op het moment van dagtekening van de Vidi-uitslagbrief nog géén vaste aanstelling en/of een aanstelling als universitair docent hadden, is bij wijze van uitzondering een aangepaste regeling mogelijk: zij moeten in dat geval binnen 2,5 jaar na de besluitdatum van de Vidi- ronde (dus vóór 1 december 2022) zijn benoemd tot universitair docent (vaste aanstelling of ten minste een contract van vijf jaar, minimumomvang 0,4 fte) en binnen drie jaar na de besluitdatum van de Vidi- ronde (dus vóór 1 juni 2023) tot universitair hoofddocent (vaste aanstelling of ten minste een contract van vijf jaar, minimumomvang 0,4 fte). De premie wordt in dat geval in gedeelten toegekend: een derde na benoeming tot universitair docent (€ 13.000/€ 40.000 afhankelijk van de grootte van de premie) en vervolgens twee derde na benoeming tot universitair hoofddocent (€ 27.000/€ 80.000).

  • Ook Vidi-kandidaten die verbonden zijn aan KNAW- of NWO-instituten kunnen in aanmerking komen voor de Aspasia-premie. Zij dienen dan bevorderd te worden naar een functie die gelijkstaat aan de functie van UHD, waarbij gekeken wordt naar salariëring en senioriteit. Dit wordt in overleg tussen NWO en de betreffende instelling vastgesteld. De instelling dient in deze gevallen na ontvangst van de voordracht -en dus vóór eventuele bevordering- hierover contact op te nemen met NWO. Personen die reeds een functie hebben die gelijkstaat aan de functie van UHD komen niet voor de premie in aanmerking. Voor besteding gelden verder dezelfde voorwaarden als voor alle Aspasia-premies (zie 3.2 van deze brochure).

3.6 Het indienen van een aanvraag

Het is niet mogelijk om voor Aspasia een aanvraag in te dienen. Het programma is verbonden aan de Vidi- en Vici-competitie van de Vernieuwingsimpuls. Vidi en Vici aanvragers die in aanmerking komen worden door NWO benaderd. Zie 3.1 van deze brochure.

4 Beoordelingsprocedure

4.1 Procedure

Na de besluitvorming over de toekenning van de Vidi en Vici neemt NWO contact op met de Aspasia- kandidaten die voor een premie in aanmerking kunnen komen (zie ook 3.1 Wie kan aanvragen). NWO vraagt het arbeidscontract op dat geldig is op het moment van dagtekening van de VI-uitslagbrief om te controleren of de kandidaat inderdaad aan de voorwaarden voldoet. Indien er binnen drie maanden na aanschrijving vanuit NWO geen reactie van de kandidaat is ontvangen door NWO, dan wordt het dossier gesloten en wordt het aanbod van de premie ingetrokken.

Als de kandidaat voldoet aan de voorwaarden en prijs stelt op een bevordering in het kader van Aspasia, dan neemt NWO contact op met het betreffende College van Bestuur (CvB). De CvB’s dienen voor de gestelde deadline (zie hieronder in het tijdpad) een schrijven in waaruit blijkt of zij voornemens is om de betreffende kandidaat voor te dragen voor bevordering1. Indien het benodigde budget2 het beschikbare budget vanM€4,2 euro overschrijdt, dan komen de CvB-reacties op volgorde van binnenkomst in aanmerking voor depremie. Indien een CvB-reactie op basis van deze volgorde in aanmerking komt, dan wordt de premie voorwaardelijk toegekend en ontvangt het CvB hier een brief over. Het premiebedrag van € 40.000 of € 120.000 wordt vervolgens overgemaakt nadat de bevordering binnen de onder paragraaf 3.5 genoemde premievoorwaarden heeft plaatsgevonden. Als een CvB-reactie niet in aanmerking komt voor de premie omdat het budget reeds uitgeput is en de premie daarmee niet toegekend kan worden, dan ontvangt het CvB daarover bericht van NWO. Indien er binnen drie maanden nadat NWO het CvB heeft aangeschreven geen reactie van het College van Bestuur is ontvangen door NWO, dan wordt het aanbod van de premie ingetrokken en wordt het dossier gesloten.

NWO kent de premies toe na ontvangst van een contract waaruit de bevordering van de kandidaat blijkt en een begeleidend schrijven van het College van Bestuur met de gewenste besteding van de premie. Het bestedingsplan moet in ieder geval een begroting en een korte toelichting bevatten.

Binnen zes maanden na het verstrijken van de deadline van de toepasselijke bevorderingstermijn dienen de stukken vanuit het College van Bestuur te worden ingediend waaruit blijkt dat de bevordering is gerealiseerd. Als deze stukken niet binnen de gestelde termijn ontvangen zijn, dan is niet aan de gestelde voorwaarden voldaan en wordt derhalve de voorwaardelijk verleende premie ingetrokken.

Tijdpad Vici-aanvragers ronde 2019:

Het tijdpad voor de ronde met Vici-besluiten in 2020 ziet er als volgt uit:

  • eind februari 2020 – Besluit Vici-toekenningen

  • medio maart 2020 – NWO stuurt de uitnodigingen naar de vrouwelijke Vici-aanvragers die mogelijk in aanmerking komen voor de premie

  • eind mei 2020 – Deadline reactie aangeschreven Vici-aanvragers en verzoek tot bevordering vrouwelijke Vici-kandidaten aan Colleges van Bestuur door NWO. Indien het budget niet toereikend is, worden reacties op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

  • begin september 2020 – Deadline reactie College van Bestuur

  • 1 maart 2021 (uiterlijk) – Melding bevordering Vici-kandidaten door Colleges van Bestuur met bestedingsplan naar NWO

  • 1 september 2022 (uiterlijk) – Melding bevordering eerste stap (naar UHD) van kandidaten met tweetrapsregeling door Colleges van Bestuur met bestedingsplan naar NWO

  • 1 maart 2023 (uiterlijk) – Melding bevordering tweede stap (naar hoogleraar) van kandidaten met tweetrapsregeling door Colleges van Bestuur met bestedingsplan naar NWO

Tijdpad Vidi-aanvragers ronde 2019:

Het tijdpad voor de ronde met Vidi- besluiten in 2020 ziet er als volgt uit:

  • Eind mei 2020 – Besluit Vidi-toekenningen ronde 2019

  • Medio juni 2020 – NWO stuurt de uitnodigingen naar de vrouwelijke Vidi-aanvragers

  • eind september 2020 – Deadline reactie aangeschreven Vidi-aanvragers en verzoek tot bevordering vrouwelijke Vidi-kandidaten aan Colleges van Bestuur door NWO. Indien het budget niet toereikend is, worden reacties op volgorde van binnenkomst in behandeling genomen.

  • eind december 2020 – Deadline reactie College van Bestuur

  • 1 juni 2021 (uiterlijk) – Melding bevordering Vidi-kandidaten door Colleges van Bestuur met bestedingsplan naar NWO

  • 1 december 2022 (uiterlijk) – Melding bevordering eerste stap (naar UD) van kandidaten met tweetrapsregeling door Colleges van Bestuur met bestedingsplan naar NWO

  • 1 juni 2023 (uiterlijk) – Melding bevordering tweede stap (naar UHD) van kandidaten met tweetrapsregeling door Colleges van Bestuur met bestedingsplan naar NWO

Verantwoording

In het geval van toekenning aan een Vernieuwingsimpuls-laureaat

Indien het College van Bestuur besluit dat een deel van de premie aan de laureaat zelf (zie 3.2) ten goede moet komen, zal NWO dat deel van de premie rechtstreeks aan de Aspasia-laureaat toekennen (in aanvulling op de eerdere Vidi- of Vici-beurs). Hiervoor wordt een begroting ingediend bij NWO.

Verantwoording van deze besteding verloopt via de Aspasia-laureaat (aan het eind van het Vidi/Vici- project), volgens de reguliere verantwoordingsafspraken voor de VI.

In het geval van toekenning aan een niet gehonoreerde Vernieuwingsimpuls-kandidaat

Indien het College van Bestuur besluit dat een deel van de premie aan de Vernieuwingsimpuls-kandidaat zelf (zie 3.2) ten goede moet komen, zal NWO dat deel van de premie rechtstreeks aan de Aspasia-laureaat toekennen. Zij dient hiervoor een begroting in met een beknopte toelichting, waarin ze laat zien dat de middelen aan haar onderzoekslijn ten goede komen. Hierop zijn de bestedingsvoorwaarden van de VI van toepassing. Voor de besteding van de middelen geldt een termijn van maximaal 5 jaar. Aan het einde van deze periode stuurt de Aspasia-laureaat een financiële eindverantwoording in, waarin ze laat zien dat de middelen besteed zijn zoals was begroot.

4.2 Criteria

Voor Aspasia gelden geen beoordelingscriteria. Zie voor informatie over de premievoorwaarden paragraaf 3.5 en voor informatie over de procedure paragraaf 4.

5 Contact en overige informatie

5.1 Contact

Voor inhoudelijke vragen over Aspasia en deze call for proposals neemt u contact op met:

Charlotte Jalvingh of Hanneke Dekker tel. +31(0)70 349 4011

E-mail: aspasia@nwo.nl

NWO Aspasia-programma Postbus 93138

2509 AC Den Haag

Website www.nwo.nl/aspasia


X Noot
1

Deze reactie is niet bindend en verplicht niet tot het realiseren van de bevordering.

X Noot
2

Het benodigde budget is de middelen die nodig zijn om alle kandidaten die aan de voorwaarden voldoen en daarmee voor de premie in aanmerking komen, ook daadwerkelijk de premie toe te kunnen kennen.

Naar boven