Parkeerterreinen Galderse Meren.

Logo Breda

 

Z2020-000190 d.d. 23 januari 2020.

 

Burgemeester en wethouders van Breda

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2019, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 15 januari 2019, van kracht geworden op 24 januari 2019, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Uit het oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

• Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

• Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

 

Is het gewenst om

De parkeerterreinen rondom de Galderse Meren, uitgezonderd P3, in de winterperiode af te sluiten. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekeningen ‘Galderse Meren afsluiting parkeerterreinen (zomer- en wintersituatie) Zomerstand’ en ‘Galderse Meren afsluiting parkeerterreinen (zomer- en wintersituatie) Winterstand met tekeningnummer 312832.

 

Motivering

Recreatieplas De Galderse Meren heeft een sterk recreatieve aantrekkende werking. Met name in de zomer brengen veel dagjes-recreanten een bezoek aan deze locatie. Omdat de Galderse Meren relatief ver van de stad zijn gelegen, maar ook een regionale functie hebben, komen veel bezoekers met de auto. Op diverse locaties zijn dan ook parkeerterreinen aangelegd om deze vele auto’s een plaats te kunnen bieden. In totaal zijn er zes permanente parkeerterreinen en één overloopterrein. Dit laatste terrein heeft geen openbaar karakter. De parkeerterreinen worden echter slechts in piektijden volledig benut. In de rustige wintermaanden is één parkeerterrein voldoende om de behoefte aan parkeren op te kunnen vangen. Om in de wintermaanden rust voor de natuurlijke omgeven te creëren is besloten om in de periode tussen 1 oktober en 1 april vijf van de zes permanente parkeerterreinen af te sluiten. P3 zal in de wintermaanden beschikbaar blijven.

 

Bij alle parkeerterreinen bij de Galderse Maren aan de Moerstraat en de Rijsbergsebaan, P1 tot en met P6, tot wordt het bord C1, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, geplaatst. In de zomermaanden wordt hieronder het onderbord OB206p met de tekst, 1 apr- 1 okt 22:00-7:00 h aangebracht. In de zomermaanden zijn de parkeerterreinen dus tussen 22.00 uur en 7.00 uur gesloten.

 

In de wintermaanden, van 1 oktober tot 1 april, wordt bovengenoemd onderbord op alle parkeerterreinen, behalve op P3, afgedekt. De parkeerterreinen zijn dan niet toegankelijk. Bij P3 wordt het onderbord OB202p met de tekst, van zonsondergang tot zonsopgang, geplaatst. In de wintermaanden mag op P3 enkel geparkeerd worden als het licht is.

 

Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekeningen ‘Galderse Meren afsluiting parkeerterreinen (zomer- en wintersituatie) Zomerstand’ en ‘Galderse Meren afsluiting parkeerterreinen (zomer- en wintersituatie) Winterstand met tekeningnummer 312832.

 

Belangenafweging

 

De parkeerterreinen rondom de Galderse Meren zijn in de winterperiode qua parkeercapaciteit niet nodig. Een parkeerterrein is voldoende voor de bezoekers van de Galderse Meren. Om de natuurlijke omgeving rust te geven is besloten vijf van de zes terreinen af te sluiten. De gemeente heeft het belang van het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden laten prevaleren boven de belangen van weggebruikers om het parkeerterrein van eigen keuze te kunnen gebruiken. Een parkeerterrein blijft beschikbaar en heeft voldoende capaciteit voor bezoekers van de Galderse Meren in de periode van 1 oktober tot en met 1 april

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Zeeland-West-Brabant.

 

Besluiten

I. Bij alle parkeerterreinen bij de Galderse Meren gelegen aan de Moerstraat en de Rijsbergsebaan, P1 tot en met P6, het bord C1, gesloten in beide richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee, te plaatsen;

- In de zomermaanden, van 1 april tot 1 oktober, wordt hieronder het onderbord OB206p met de tekst, 1 apr- 1 okt 22:00-7:00 h, aangebracht;

- In de wintermaanden, van 1 oktober tot 1 april, wordt bij P3 het onderbord OB202p met de tekst, van zonsondergang tot zonsopgang, geplaatst.

 

II. Een en ander overeenkomstig tekeningen, ‘Galderse Meren afsluiting parkeerterreinen (zomer- en wintersituatie) Zomerstand’ en ‘Galderse Meren afsluiting parkeerterreinen (zomer- en wintersituatie) Winterstand met tekeningnummer 312832

 

III. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 23 januari 2020

 

 

Breda, 23 januari 2020.

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

 

A. Kuijpers.

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl en www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Dhr. van Alphen via telefoonnummer 14 076.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

a. naam en adres

b. de dagtekening

c. omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Parkeerterreinen Galderse Meren’

d. de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Bijlagen onderdeel uitmakend van die besluit

Tekening ‘Galderse Meren afsluiting parkeerterreinen (zomer- en wintersituatie) Zomerstand’ en ‘Galderse Meren afsluiting parkeerterreinen (zomer- en wintersituatie) Winterstand met tekeningnummer 312832.

 

 

Naar boven