Aanwijzing parkeerplaats voor het opladen van elektrische voertuigen

Logo Leusden

L251920

Burgemeester en wethouders van Leusden

Overwegingen ten aanzien van het besluit

INLEIDING

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leusden bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Besluitverplichting

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

1. De plaatsing of verwijdering van verkeerstekens en onderborden (opgenomen in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer), voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

2. Maatregelen op of aan de weg tot een wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Procedure Conform artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) is er overleg geweest met de politie (district Midden-Nederland). Deze heeft geen bedenkingen tegen instelling van dit verkeersbesluit.

Motivering Het college heeft een verzoek ontvangen van een bewoner aan de Breckelkamp te Leusden voor het realiseren van een laadplaats voor het opladen van elektrische voertuigen aan de Breckelkamp. Het college wil het gebruik van elektrische voertuigen stimuleren omdat het gebruik hiervan bijdraagt aan een schonere lucht, minder uitstoot van CO2 en minder geluidsoverlast. Een uitbreiding van het aantal oplaadplaatsen is een van de voorwaarden om het aantal elektrische auto’s te laten toenemen. Het college wil het plaatsen van oplaadpalen daarom faciliteren. Het college heeft in een verkeersbesluit uit 2016 57 parkeerplaatsen aangewezen voor het opladen van elektrische voertuigen. In dit verkeersbesluit is geen parkeerplaats aan de Breckelkamp aangewezen. Het college besluit om alsnog een parkeerplaats aan de Breckelkamp aan te wijzen omdat de aanvrager op meer dan 300 meter afstand van de dichtstbijzijnde aangewezen locatie woont en dat er nu op deze locatie behoefte is en niet elders. Het is niet de bedoeling dat deze oplaadplaats als een verkapte (privé)parkeerplaats door een houder van een elektrische voertuigen wordt gebruikt. Een voertuig zal direct nadat het is opgeladen van de oplaadplaats moeten worden verwijderd om andere bestuurders ook de mogelijkheid geven om hun voertuig op te laden. Het ‘langparkeren’ op een oplaadplaats kan worden tegengegaan door bijvoorbeeld het instellen van een tijdduurbeperking (met een parkeerschijf). Het college zal dit instrument gebruiken indien er sprake is van ‘langparkeren’. Met het verkeersbesluit worden, op basis van artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, de volgende doelstellingen beoogd:

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu.

BESLUIT

Om een parkeerplaats aan de Breckelkamp, door middel van plaatsing van borden overeenkomstig model E4, met daaronder een onderbord voorzien van de tekst/aanduiding dat deze parkeerplaatsen uitsluitend mogen worden gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s, uitsluitend voor deze categorie te bestemmen. De parkeerplaats te realiseren op de locatie zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende situatieschets (groene kruis).

 

Leusden 5 augustus 2020

college van de gemeente Leusden

Namens deze,

R. van Veen

Manager

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden gedurende zes weken vanaf de datum van deze publicatie schriftelijk bezwaar indienen tegen dit verkeersbesluit. Op de website van de gemeente Leusden vindt u meer informatie over het indienen van een bezwaarschrift.

 

Naar boven