Gemeente Lansingerland - ontwerpverklaring Algemeen Belang inzameling grondstoffen op scholen

Logo Lansingerland

De raad van de gemeente Lansingerland is voornemens het volgende besluit te nemen:

  • -

    De inzameling en verwerking van grondstoffen (welke ook bij huishoudens worden ingezameld) bij scholen in Lansingerland die deelnemen aan project Afvalvrij aan te wijzen als activiteit in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h, lid 5 van de Mededingingswet.

Inleiding

In lijn met hun lessen over duurzaamheidsthema’s willen diverse scholen in Lansingerland graag dat er op hun school afval gescheiden wordt. Echter, het is voor een school relatief duur en complex om door een commerciële inzameldienst de gescheiden grondstoffen in te laten zamelen. De grondstoffen die op een school vrijkomen verdwijnen daardoor vaak in dit restafval.

De gemeente Lansingerland wil in 2050 een circulaire economie hebben, met gesloten grondstofkringlopen met een zo hoog mogelijk behoud van waarde. In het licht van deze doelstelling is het van belang dat er op scholen afval gescheiden wordt. Het is tevens de verwachting dat het afval scheiden op scholen een positief effect heeft op afval scheiden thuis.

Daarom wil de gemeente Lansingerland het project Afvrij voor scholen opzetten. Deelnemende scholen zetten zich in om (1) afval te verminderen, (2) afval te scheiden en (3) zwerfafval te voorkomen. De inzameldienst van de gemeente zamelt bij de deelnemers de grondstoffen (OPK, GFT, PMD) in.

Beoogd effect

Zwerfafval voorkomen en afval (grondstoffen) goed scheiden voor recycling en hergebruik. Dit draagt bij aan gesloten grondstofkringlopen en een circulaire economie.

Argumenten

Het belang van de transitie naar een circulaire economie is groot. De rol die scholen hierin vanuit educatief oogpunt kunnen vervullen, wanneer zij hun grondstoffen kunnen scheiden, zorgt ervoor dat de gemeente Lansingerland van mening is dat desbetreffende economische activiteiten in het algemeen belang plaatsvinden. Het educatief belang prevaleert hier boven het belang van andere aanbieders (afvalinzamelaars) die grondstoffen tegen andere tarieven zouden kunnen ophalen.

Indienen van zienswijzen

Belanghebbenden kunnen hun inbreng leveren. Het voorgestelde besluit wordt gedurende zes weken ter inzage gelegd. Belanghebbenden kunnen in die periode hun zienswijzen naar voren brengen. Dit kan schriftelijk of mondeling. Een schriftelijke zienswijze (geen e-mail) kunt u sturen aan gemeente Lansingerland, ter attentie van burgemeester en wethouders, domein Ruimte en Economie, postbus 1, 2650 AA Berkel en Rodenrijs o.v.v. zienswijze T20.06376. Voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u telefonisch een afspraak maken met Vakgroep afval en schoon via telefoonnummer 14 010. Bij uw zienswijze vermeldt u in ieder geval uw naam en adres, de datum, op welk besluit uw zienswijze betrekking heeft en de reden(en) van uw zienswijze.

Naar boven