VERKEERSBESLUIT PROVINCIALE WEG N280 (WEERT-ROERMOND)

Logo Limburg

Tijdelijke verkeersmaatregelen t.b.v. herinrichting Maasbrug

 

(TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGELEN)

 

Ons kenmerk: DOC 82324

 

 

GEDEPUTEERDE STATEN VAN LIMBURG

 

 

Bevoegdheidsgrondslag

Gelet op artikel 18 eerste lid, onder b van de Wegenverkeerswet 1994 (hierna: WVW1994) zijn Gedeputeerde Staten bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten in de provincie Limburg.

 

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de WVW1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Overeenkomstig artikel 2, lid 1, sub a t/m d, van de WVW1994 en artikel 21 Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (hierna: BABW) op de bovengenoemde weg maatregelen dienen te worden genomen met als doel:

 

  • a.

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • b.

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • c.

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

  • d.

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer.

 

Op basis van bovenstaande overweging en met inachtneming van:

  • de Algemene wet bestuursrecht;

  • de Wegenverkeerswet 1994;

  • het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer;

  • het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990;

  • het bordenboek (VNVF);

  • uitvoeringsvoorschriften BABW inzake verkeerstekens;

  • het mandaatbesluit van Gedeputeerde Staten zijn wij bevoegd dit besluit te nemen.

 

Motivering

De N280 (WEERT - ROERMOND) is in eigendom van en in beheer en onderhoud bij de Provincie Limburg.

De N280 is de belangrijkste oost-westverbinding in Midden-Limburg. Op het wegvak Roermond is het verkeer de afgelopen jaren drukker geworden. Daarom willen de Provincie Limburg en de Gemeente Roermond dat er een betere verbinding komt tussen de gemeente Roermond en Leudal. Ook moet de N280 in de toekomst beter aansluiten op de A2, de A73 en de B52 richting Duitsland.

De aanpassing van de N280 in Roermond zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer, een betere bereikbaarheid van de stad, de bedrijventerreinen en de natuurgebieden en een betere verkeersveiligheid. Door de vermindering van de verkeersoverlast verbetert bovendien de leefbaarheid in de stad.

 

Maatregelen op de provinciale weg

De werkzaamheden vinden plaats van 14 augustus tot 17 augustus 2020 van 19.00 tot 06.00 uur of zoveel eerder of langer als het werk vereist.

Reserveweekend is gepland op 21-08-2020 tot 24-08-2020.

Gedurende de werkzaamheden is het gehele wegvak op de N280 tussen hmp 16.1 en 20.2 afgesloten. De weg richting Roermond-Weert is in deze richting open vanaf “De Weerd” (hmp 17.6). De snelheid wordt gereduceerd van 80 km/uur naar 50 km/u en er wordt een omleidingsroute ingesteld.

De verkeersmaatregelen en omleidingsroute zijn terug te vinden op bijgevoegde tekeningen met nr. DO-VK-T-VKM-027 blad 1 en 2 d.d.28-04-2020, DO-VK-T-OML-017 d.d. 28-04-2020 en DO-VK-T-OML-022 d.d. 22-04-2020.

 

Belangenafweging

De werkzaamheden aan de N280 op de Louis Raemaekersbrug vormen onderdeel van het project “N280 Roermond”. Dit project behelst de herinrichting van de N280 binnen de gemeentegrenzen van Roermond. De werkzaamheden op de Louis Raemaekersbrug betreffen een van enkele verkeersfaseringen binnen dit project voor welke steeds afzonderlijk een verkeersbesluit is / wordt genomen.

De werkzaamheden op de brug betreffen het vervangen van de asfaltdeklaag door geluidsreducerend asfalt alsmede het wijzigen van de rijbaanindeling op de brug door het verplaatsen van rijbaanscheidingen. Deze werkzaamheden worden in 1 fase in een zo kort mogelijke periode gecombineerd uitgevoerd. Vanwege de beperkte afmetingen van de brug is er niet voldoende ruimte om en veilig te kunnen werken en ook gemotoriseerd verkeer door te laten rijden. Wel is er voldoende ruimte om langzaam verkeer (voetgangers en (brom)fietsers) te kunnen laten passeren.

Hierdoor zal de Louis Raemaekersbrug en daarmee een gedeelte van de N280 moeten worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, landbouwverkeer en brommobielen. Voor deze afsluiting zijn tijdelijke verkeersmaatregelen benodigd. Tijdens de afsluiting blijft de bereikbaarheid gewaarborgd doordat de verbinding tussen de west- en oostoever van de Maas via een omleidingsroute met elkaar verbonden blijven. Vanwege de omrijdafstand op deze route zal men er rekening mee moeten houden dat de reistijd langer wordt.

Door het afsluiten over een zo kort mogelijke periode kan er efficiënt en veilig worden gewerkt. De Provincie heeft daarom het belang van de het afsluiten en het treffen van de bijbehorende tijdelijke verkeersmaatregelen en het hiermee samenhangende belang van de veiligheid voor zowel bestemmingsverkeer en werkverkeer zwaarder laten wegen dan de relatief korte periode van hinder voor weggebruikers, bedrijven en omwonenden.

Volgens vaste jurisprudentie moeten tijdelijke verkeersmaatregelen waaronder ook een afsluiting van de Louis Raemaekersbrug worden beschouwd als een normale maatschappelijke ontwikkeling, waarmee iedereen kan worden geconfronteerd. De nadelige gevolgen van dergelijke maatregelen en/of de afsluiting mogen echter niet onevenredig zijn in verhouding tot de met het besluit te dienen doelen. Daartoe zijn alternatieve datums voor de afsluiting beschouwd. Hierbij is op regionaal niveau gekeken naar de totale (verkeers)hinder die ontstaat bij de afsluiting in het voorgenomen weekend en de verkeershinder die ontstaat bij afsluiting in andere weekenden en/of weekdagen. Geconcludeerd is dat de tijdelijke verkeersmaatregelen van het onderhavige verkeersbesluit niet leiden tot onevenredige hinder of overlast. Bovendien kan, door dat de bereikbaarheid via een omleidingsroute gewaarborgd is, het bestemmingsverkeer (bewoners, bezoekers én bedrijven) altijd hun bestemming bereiken en doorgang blijven vinden, waardoor de hinder van de werkzaamheden zo veel mogelijk wordt beperkt.

De voorgenomen afsluiting is met diverse omgevingspartijen afgestemd. Met de hulpdiensten (Politie, GGD en brandweer) en Arriva (OV) zijn specifieke afspraken gemaakt ten aanzien van hun bedrijfsvoering, aanrijdtijden en tijdschema’s. Daarnaast is de afsluiting afgestemd met en Cumela (brancheorganisatie voor o.a. agrariërs) en het Designer Outlet Roermond. Tenslotte zijn de betrokken ondernemers in het recreatiegebied gebied De Weerd – Hateboer geïnformeerd. Deze laatste groep ondervindt de grootste hinder als gevolg van de omrijdafstand. Met het breed inzetten van communicatiemiddelen nieuwsbrieven, social media, website, verstrekken van omleidingskaartjes) en de vooraankondiging van de afsluiting op de grote invalswegen te Roermond wordt de hinder voor hun zoveel als mogelijk beperkt.

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan. Indien het besluit niettemin schade veroorzaakt die uitgaat boven het maatschappelijk risico dan wel ondernemersrisico, en de benadeelde in vergelijking met anderen onevenredig zwaar wordt getroffen, kan deze benadeelde de provincie verzoeken deze onevenredige schade te vergoeden. Hierover wordt later in dit besluit nog meer informatie gegeven.

De aanvrager van het verkeersbesluit heeft of zal nog met aanliggende bedrijven, omwonenden en de nood- en hulpdiensten overleggen.

 

Overig

Gelet op artikel 24 van het BABW is overleg gepleegd met de politie inzake de handhaafbaarheid.

Gelet op artikel 25 van het BABW is overleg gepleegd met de gemeente Roermond.

Overige direct belanghebbenden (RWS, bus- en hulpdiensten, om- en aanwonenden) zijn of worden hetzij door middel van een informatiebijeenkomst, hetzij schriftelijk dan wel mondeling door de aanvrager geïnformeerd.

Gelet op artikel 26 van het BABW wordt dit besluit bekendgemaakt door publicatie in de Staatscourant en is voor een ieder in te zien op de website van de Staatscourant.

 

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten:

 

  • 1.

    tot het instellen van een tijdelijke geslotenverklaring op de N280 tussen hmp 16.1 en 20.2 door het plaatsen van verkeersborden C01 conform model van bijlage I van het reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 van vrijdag 14 augustus 19.00 uur tot maandag 17 augustus 2020 06.00 uur. Reserveweekend is gepland op 21-08-2020 tot 24-08-2020.De werkzaamheden kunnen onder invloed van verschillende factoren eerder of later starten;

  • 2.

    tot het verlagen van de snelheid van 80 km/u naar 50 km/u conform verkeersborden A150;

  • 3.

    de verkeersmaatregelen tevens vast te hebben gelegd op bijbehorende tekeningen metDO-VK-T-VKM-027 blad 1 en 2 d.d.28-04-2020, DO-VK-T-OML-017 d.d. 28-04-2020 en DO-VK-T-OML-022 d.d. 22-04-2020. Deze tekeningen zijn als bijlage bij dit verkeersbesluit gevoegd.

     

MEDEDELINGEN

 

Nadeelcompensatie

Indien het besluit niettemin schade veroorzaakt, die uitgaat boven het maatschappelijk risico, dan wel ondernemersrisico, en de benadeelde in vergelijking met andere onevenredig zwaar wordt getroffen, kan deze benadeelde de provincie verzoeken deze onevenredige schade te vergoeden. De provincie zal op dit verzoek een separaat besluit nemen. Dit verzoek moet worden gericht aan gedeputeerde staten van Limburg, Juridische Zaken en Inkoop team aansprakelijkheid, postbus 5700, 6202 MA Maastricht.

 

Rechtsbescherming

Als dit besluit uw belang rechtstreeks raakt en u het met de inhoud van dit besluit niet eens bent, kunt u bezwaar maken. U moet dan binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is verzonden een bezwaarschrift indienen. Op deze procedure is de Algemene wet bestuursrecht van toepassing. Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de datum, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht alsmede de redenen van het bezwaar (motivering). Het bezwaarschrift moet worden gericht aan: Gedeputeerde Staten van Limburg, Juridische Zaken en Inkoop, team Rechtsbescherming, Postbus 5700, 6202 MA Maastricht. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.limburg.nl.

Als uw bezwaar is gericht tegen een besluit van het College van Gedeputeerde Staten, is naast het indienen van uw bezwaarschrift per post ook de elektronische weg opengesteld. U dient dan gebruik te maken van een daartoe ontwikkeld webformulier. Aan het webformulier is een DigiD-module (voor particulieren) dan wel eHerkenning-module (voor ondernemers en organisaties, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel) gekoppeld zodat u het bezwaarschrift digitaal kunt ondertekenen. Op deze wijze wordt onder andere gewaarborgd dat het elektronisch verkeer op een betrouwbare en vertrouwelijke manier plaatsvindt. De webformulieren zijn geplaatst op de website van de Provincie Limburg en te raadplegen via www.limburg.nl/loket/producten-diensten/@606/bezwaar-beslissing/ onder ‘Hoe dient u uw bezwaar in?’

De directe link naar de DigiD-module (voor particulieren) is: formulieren.limburg.nl/provincielimburg/Bezwaar_Indienen_D

De directe link naar de eHerkenning-module (voor ondernemers en organisaties, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel) is: formulieren.limburg.nl/provincielimburg/Bezwaar_Indienen_eH

Als u een bezwaarschrift heeft ingediend, dan kunt u tevens een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening indienen bij: 

de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Limburg, locatie Roermond, Sector Bestuursrecht; Postbus 950, 6040 AZ Roermond. Voor meer informatie verwijzen wij u naar www.rechtspraak.nl

 

Aldus besloten te Maastricht, 23 juli 2020

 

Gedeputeerde Staten van Limburg

namens dezen,

 

Ing. J.H.F. Godschalk

waarnemend clustermanager Wegbeheer

Naar boven