Voorkeursalternatief Gebiedsontwikkeling Grebbedijk vastgesteld

Logo Gelderland

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland maken, mede namens de Dagelijkse Besturen van provincie Utrecht, Waterschap Vallei en Veluwe, Rijkswaterstaat, gemeente Wageningen en Rhenen bekend dat het voorkeursalternatief (VKA) met de milieueffectrapportage (MER, fase 1) voor de gebiedsontwikkeling Grebbedijk per 8 juli 2020 door alle partijen is vastgesteld.

 

Van woensdag 8 januari tot en met dinsdag 18 februari 2020 was het mogelijk een reactie (zienswijze) op het ontwerp voorkeursalternatief kenbaar te maken. Daarvan is in totaal door 30 personen en organisaties gebruik gemaakt. Deze indieners van een zienswijze ontvangen medio juli 2020 een definitieve reactie op hun zienswijze.

De (definitieve) reactienota, de vastgestelde Nota VKA en het MER (fase 1) zijn terug te vinden op www.grebbedijk.com.

 

Toelichting

 

De Grebbedijk, tussen Wageningen en Rhenen, voldoet niet aan de wettelijke normen voor hoogwaterveiligheid. Om de Grebbedijk weer aan deze normen te laten voldoen moet deze versterkt worden. Waterschap Vallei en Veluwe is er als beheerder van de dijk verantwoordelijk voor dat de dijk voldoet aan de waterveiligheidsnormen en heeft het initiatief genomen om te starten met de voorbereidingen om de dijk te versterken: de verkenningsfase. In deze fase zijn door middel van een integraal ontwerpproces mogelijke alternatieven onderzocht. Thans is het VKA vastgesteld.

 

De waterveiligheidsopgave biedt ook kansen voor andere ruimtelijke opgaven en ambities. Dit kan maatschappelijke voordelen opleveren en mogelijk een positief effect hebben op de waterveiligheidsopgave, bijvoorbeeld het hergebruik van vrijkomende grondstoffen. Om deze reden is samen met de procespartners, de gemeente Wageningen, de provincies Utrecht en Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe, Rijkswaterstaat en Staatsbosbeheer, in de verkenningsfase onderzocht of de waterveiligheidsopgave ook kansen biedt voor andere ruimtelijke opgaven en ambities. Daarnaast zijn in een later stadium voor het herstel van het Hoornwerk de gemeente Rhenen en het Utrechts Landschap ook betrokken.

 

Verkenningsfase

 

Bij de start van de verkenningsfase in 2016 zijn de gebiedsambities van de samenwerkende overheden, omwonenden en gebruikers geïnventariseerd. Vanuit deze verkenning zijn er zes ruimtelijk samenhangende combinaties (mogelijke oplossingsrichtingen) gemaakt van de mogelijke bouwstenen voor waterveiligheid en de gebiedsambities.

Vervolgens is de slag gemaakt om van zes mogelijke oplossingsrichtingen te komen tot kansrijke alternatieven. De kansrijke alternatieven zijn na een zorgvuldige afweging van de milieueffecten in het MER fase 1, maatschappelijke belangen, draagvlak en de financiële en juridische consequenties getrechterd naar een ontwerp VKA.

 

Participatie

 

Burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties zijn intensief bij deze verkenning betrokken. In de verkenning is hun in diverse sessies gevraagd mee te denken over zowel de belangrijkste knelpunten alsook de oplossingsrichtingen, kansrijke alternatieven en het ontwerp VKA.

 

Zowel bij de terinzagelegging van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau in het kader van de m.e.r.-procedure als op andere momenten is de omgeving nadrukkelijk uitgenodigd om een reactie te geven of mee te denken over mogelijke oplossingen. In de notitie “maatschappelijke participatie” is beschreven welke oplossingen en ideeën door de omgeving zijn aangedragen, op welke wijze deze ideeën zijn onderzocht en of en op welke wijze deze een plaats hebben gekregen in het VKA.

 

Op weg naar planuitwerking

 

De procespartners hebben afzonderlijk van elkaar de eigen interne besluitvormingsprocedures doorlopen om het VKA vast te stellen, als laatste in het algemeen bestuur van Waterschap Vallei en Veluwe op 8 juli 2020. Het is niet mogelijk om tegen deze besluiten bezwaar of beroep in te stellen. Ook de Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie m.e.r.) heeft het MER fase 1 getoetst en daarbij de ingediende reacties op het ontwerp VKA in haar advies betrokken. Op hoofdlijnen komt de Commissie m.e.r tot de volgende conclusie: “Het MER bevat voldoende informatie om het milieubelang volwaardig mee te wegen bij de keuze voor het voorkeursalternatief, dat in de volgende fase verder wordt uitgewerkt”.

 

Met het vaststellen van de Nota VKA is de verkenningsfase van de gebiedsontwikkeling Grebbedijk afgerond en wordt gestart met de planuitwerkingfase. In deze fase vinden onder meer de volgende werkzaamheden plaats:

  • veldonderzoeken;

  • het ontwerp van de dijk (inclusief maatwerklocaties), natuuropgaven en gebiedsambities nader uitwerken;

  • effectstudies uitvoeren en vastleggen in een MER Fase 2,

  • de benodigde besluitvormingsprocedures voorbereiden en doorlopen.

 

Ook in de volgende fase wordt ingezet op een nauwe betrokkenheid van belangenorganisaties, bewoners en belanghebbenden in de omgeving.

 

 

Arnhem, zaaknummer 2018-005441

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Naar boven