Verkeersbesluit voor het aanpassen van de voorrangssituatie en het verplaatsen van de snelheidsovergang op de Winkelerzand te Nieuwe Niedorp.

Logo Hollands Kroon

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Hollands Kroon zijn op grond van de bepalingen van de Wegenverkeerswet 1994, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Motivering

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers en passagiers is het gewenst om de snelheidsovergang van 30 km/u naar 50 km/u op de Winkelerzand te verplaatsen richting het noorden en het kruispunt Winkelerzand-Dorpsstraat in te richten als een gelijkwaardig kruispunt. Dit is weergegeven in de bijlage.

Door middel van een versmalling aan beide zijden van de weg wordt de overgang van 50 km/u naar 30 km/u geaccentueerd.

Het kruisingsvlak Scheidersweg – Winkelerzand zal kleiner uitgevoerd worden dan in de huidige situatie en met een rode laag asfalt uitgevoerd worden, zodat het beter past in een 30 km/u-zone. Hiermee wordt de gelijkwaardigheid van de kruising duidelijker weergegeven.

De rotonde Winkelerzand – Dorpsstraat wordt gereconstrueerd tot een gelijkwaardig kruispunt. Het kruisingsvlak wordt verkleind, het wordt verhoogd uitgevoerd en voorzien van een rode kleur. Hierdoor past de inrichting beter bij het 30 km/h regiem. Daardoor zal de gereden snelheid op het kruispunt verlagen. De huidige voorrangsregeling wordt aangepast van een rotonden naar een gelijkwaardig kruispunt. De huidige haaientanden en verkeersborden B06 worden daarom verwijderd.

Door de verplaatsing van de snelheidsovergang vallen de dicht op elkaar volgende kruispunten, Scheidersweg-Winkelerzand en Dorpsstraat-Winkelerzand, binnen de 30 km/u-zone waarbij de gelijkwaardigheid beter past binnen dit snelheidsregiem. In de huidige situatie is de kruising Scheidersweg-Winkelerzand al gelijkwaardig, wat niet past binnen een 50 km/u-regiem.

Daarnaast worden er aan de Winkelerzand extra woningen gebouwd, deze vallen dan ook binnen de 30 km/u-zone.

Met het bovenstaande wordt beoogd dat de snelheid op beide kruisingen en voor de nieuw te bouwen huizen lager wordt. Door een eenduidige weginrichting van de kort op elkaar volgende kruispunten Dorpsstraat-Winkelerzand en Scheiderweg-Winkelerzand, zal de verkeersveiligheid verbeteren. Daarnaast komt een lagere snelheid bij de nieuw te bouwen huizen de verkeersveiligheid ten goede.

Belangenafweging

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg gehoord.

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er 15-07-2020 overleg geweest met de gemandateerde van de politiechef, eenheid Noord-Holland, en deze kan instemmen met het verkleinen van het kruisingsvlak Scheidersweg-Winkelerzand en het inrichten van het kruispunt Dorpsstraat-Winkelerzand als gelijkwaardige kruising. De gemandateerde van de politiechef kan niet instemmen met het verplaatsen van de snelheidsovergang in verband met handhaving, met als bijbehorend advies de snelheidsovergang op de huidige locatie te laten liggen. Om beide kruisingen, Scheidersweg en Dorpsstraat met de Winkelerzand, toch een eenduidige uitstraling te geven, waarbij beide kruisingen gelijkwaardig met een rood kruisingsvlak worden uitgevoerd zoals gebruikelijk in een 30 km/u-zone, besluiten burgermeester en wethouders om dit advies niet op te volgen.

Awb-procedure

Er heeft geen ontwerpbesluit ter inzage gelegen.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om de snelheidsovergang op de Winkelerzand te verplaatsen.

Bezwaar

Tegen dit besluit kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken met ingang van de dag na verzending van dit besluit een gemotiveerd bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders indienen. Ook bestaat, indien onverwijlde spoed dat vereist, de mogelijkheid een verzoek om voorlopige voorziening in te dienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Deze voorziening kunt u richten aan: rechtbank Noord-Holland (Afdeling Publiekrecht, sectie bestuursrecht) postbus 1621, 2003 BR Haarlem.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Afschriften

Politie Noord-Holland

Ondertekening

Namens burgemeester en wethouders van Hollands Kroon

A. Schipper

Medewerker Verkeer en Vervoer

Naar boven