Provincie Gelderland - Openbare kennisgeving Wet milieubeheer- Notitie Reikwijdte en Detailniveau Herinrichting Willemspolder fase 1

Logo Gelderland

 

Gedeputeerde Staten van Gelderland en Burgemeester en wethouders van de gemeente Neder-Betuwe maken gelet op het bepaalde in hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer het volgende bekend.

 

Herinrichting Willemspolder

In de Willemspolder liggen een aantal kleiputten en voormalige zandwinplassen. Verder is het overgrote deel van de uiterwaard agrarisch in gebruik. In de omgeving worden diverse uiterwaarden heringericht. Mede om de waterafvoer door de Waal te vergroten. Dekker Grondstoffen B.V. heeft het voornemen om de Willemspolder her in te richten.

Het voornemen is om de Willemspolder door het winnen van zand, grind en klei ten behoeve van natuurontwikkeling, recreatief medegebruik en een verbeterde waterafvoer voor de lange termijn her in te richten. Ook wordt de bestaande bedrijfsbestemming in de uiterwaarde gerevitaliseerd ten behoeve van op- en overslag en bewerking van bouwgrondstoffen, opwekking van duurzame energie en havenontwikkeling gericht op scheepvaarttransport.

De Wet milieubeheer verplicht het opstellen van een plan-MER (Milieu Effect Rapport) als een bestemmingsplan gewijzigd moet worden voor mogelijke toekomstige m.e.r.-(beoordelings) plichtige projecten of voor projecten die mogelijk significante effecten hebben op Natura 2000-gebieden.

De ontgronding heeft een totale oppervlakte van ongeveer 100 hectare en overstijgt daarmee de drempelwaarde van 25 hectare. Hierdoor ontstaat er tevens de verplichting tot het opstellen van een besluit-MER. Gekozen is om één gecombineerd plan-/besluit-MER op te stellen voor zowel het bestemmingsplan als de benodigde ontgrondingsvergunning. Een passende beoordeling (Wet natuurbescherming) dient uitgevoerd te worden. De uitgebreide m.e.r.-procedure wordt doorlopen.

Het op te stellen plan-/besluit-MER is bedoeld om aan de hand van verschillende locatie- en inrichtingsalternatieven de gevolgen van de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden in het buitengebied op het milieu in beeld te brengen. Zo kan het milieubelang een volwaardige plaats krijgen in de besluiten over de vaststelling van het bestemmingsplan en de ontgrondingsvergunning.

Gedeputeerde Staten van Gelderland bevorderen de gecoördineerde voorbereiding van verschillende procedures. In de onderhavige situatie betreft dit o.a. de besluiten ingevolge de Wet natuurbescherming, Wet bodembescherming en Waterwet.

 

Notitie Reikwijdte en Detailniveau

Voorafgaand aan de plan-/besluit-MER is een Notitie Reikwijdte en Detailniveau opgesteld. Deze notitie “Herinrichting Willemspolder Fase 1, Notitie over de inhoud van de milieueffectrapportage” geeft inzage in de wijze waarop de gecombineerde plan/besluit-MER zal worden opgesteld, welke milieuaspecten zullen worden beoordeeld en welke beoordelingscriteria zullen worden gehanteerd (de reikwijdte en het detailniveau van het onderzoek). De Commissie voor de Milieueffectrapportage zal een onafhankelijk advies uitbrengen op de notitie. De volgende stap is het opstellen van het plan/besluit-MER (het feitelijke milieueffectrapport). In het MER wordt inzicht geboden in de verwachte milieueffecten.

 

Nadere informatie

De notitie Reikwijdte en Detailniveau wordt afgestemd met omgevingspartijen in de klankbordgroep die actief is voor de planontwikkeling in de Willemspolder. Als u de behoefte heeft om nader geïnformeerd te worden in een gesprek of tijdens een informatiebijeenkomst kunt u dit aangeven via: t.vanmierlo@dekkergroep.nl.

Initiatiefnemer Dekker Grondstoffen BV is graag bereid om u naar behoefte te informeren. Meer informatie over het project is beschikbaar via: https://www.dekkergroep.nl/projecten

 

Waar ter inzage?

De notitie Reikwijdte en Detailniveau is gedurende zes weken na de publicatiedatum op de volgende wijze in te zien:

 

  • 1.

    Digitaal op de website van overheid.nl (www.overheid.nl)

  • 2.

     en https://www.dekkergroep.nl/projecten/-722-willemspolder-fase-1/

  • 3.

    Bij de gemeente Neder-Betuwe, Openingstijden: maandag t/m woensdag van 09.00-17.00 uur, donderdag van 09.00-19.30 uur, vrijdag van 09.00-12.00 uur

 

Wilt u een reactie hierop geven?

Wij stellen u in de gelegenheid in te spreken op de Notitie Reikwijdte en Detailniveau. Het op te stellen MER wordt t.z.t. gepubliceerd bij het ontwerp- bestemmingsplan en de ontwerpbeschikking Ontgrondingenwet. Binnen de genoemde termijn kan eenieder een schriftelijke reactie indienen bij de Provincie Gelderland, Postbus 9090, 6800 GX Arnhem, onder vermelding van onderstaand zaaknummer. Als u mondeling uw inspraakreactie wilt geven, kunt u – binnen de genoemde termijn – telefonisch contact opnemen met het Provincieloket 026 -359 99 99.

 

Zaaknummer: 2019-013272.

Gedeputeerde Staten van Gelderland

Commissaris van de Koning van Gelderland

Naar boven