Verkeersbesluit stopverbod Zuiderdijk bij Schellinkhout

Logo Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Registratienummer: 20.0752450

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;

Na overweging van het volgende:

 

Wettelijke grondslag verkeersbesluit

Op grond van artikel 15, eerste lid van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW 1994) moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, of indien dit een nadere uitleg inhoudt van de op de borden voorkomende aanduiding (artikel 8 BABW).

 

Wij zijn bevoegd tot het nemen van een verkeersbesluit op grond van artikel 18, lid 1 onder c WVW 1994, het BABW, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990), de Waterschapswet, het Reglement voor het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, de Delegatieregeling Hollands Noorderkwartier 2012 en de Mandaatregeling Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier 2012.

 

Motivering en doel

In de periode voor 2007 zijn er aan twee zijden van de Zuiderdijk bij De Laan stopverboden geplaatst (officiële periode onbekend). Deze zijn geldend op wegvak 10096/220 vanaf De Laan tot de eerste Y-splitsing, met de Dorpsweg, ten zuiden daarvan. De Zuiderdijk in Schellinkhout heeft een aanzuigende werking voor kitesurfers en recreanten. Geparkeerde en stilstaande auto's aan de Zuiderdijk in Schellinkhout ter hoogte van de surf-/zwemlocatie zorgen ervoor dat overig verkeer en nood- en hulpdiensten wordt gehinderd bij het passeren van deze voertuigen, en dat bewoners van huisnummer 50 en 52 worden gehinderd bij het verlaten van hun erf. Daarnaast kan met voertuigen die langs de weg stil staan, helemaal niet worden voldaan aan de richtlijn voor een minimale rijbaanbreedte van 3,85 meter. De stopverboden zijn geplaatst om de rijbaan vrij van stilstaand verkeer te houden, zodat verkeer ongehinderd haar weg kan vervolgen.

Op dit moment is er geen vindbaar verkeersbesluit voor de twee E02 borden. Omdat de gemeente Drechterland aan het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en de omgeving in Schellinkhout heeft beloofd om strenger te handhaven op voornamelijk de dagen met mooi weer, is dit verkeersbesluit van belang. Zonder een verkeersbesluit kunnen de boetes ten tijde van bezwaar niet verdedigd worden en worden deze ongeldig verklaard.

Als aanvulling op het besluit worden de volgende acties ondernomen aan beide wegzijden van de Zuiderdijk ter hoogte van Schellinkhout (zie bijlage):

 

  • 1.

    Omdat de bebording al in de periode voor 2007 is geplaatst en deze nog voldoet, hoeven er geen nieuwe borden geplaatst te worden bij De Laan. Wel worden deze dichterbij de T-splitsing Zuiderdijk – De Laan geplaatst, zodat voertuigen niet op 5 meter van de T-splitsing geparkeerd kunnen worden en buiten het stopverbod vallen (zie figuur 1)

  • 2.

    Onder de 2 E02 borden bij huisnummer 50 worden onderborden “Herhaling” geplaatst (zie figuur 2).

  • 3.

    Voor en na de verbreding ter hoogte van Dorpsweg 164 worden aan de westkant parallel aan de weg 2 E02 borden geplaatst met onderbord OB501 (zie figuur 3).

  • 4.

    Daarnaast worden er twee E02 borden op de zuidkant van de Zuiderdijk geplaatst, nabij de Y-splitsing met de Dorpsweg omdat (brom)fietsers de Zuiderdijk wel vanaf de zuidkant kunnen inrijden (zie figuur 4).

  • 5.

    De gemeente Drechterland en het Recreatieschap onderzoeken of het huidige parkeerterrein uitgebreid kan worden om beter aan de parkeervraag tijdens piekmomenten te kunnen voldoen.

 

Het nemen van dit besluit heeft als doel:

- Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

- Het in stand houden van de wegen en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

 

Advies politie

Overeenkomstig artikel 24 BABW is over het voornemen tot het nemen van dit verkeersbesluit overleg gepleegd met de gemandateerde namens de Korpschef van de Politie Noord-Holland. Deze adviseerde positief op het voorgenomen besluit.

 

Advies gemeente Drechterland

Overeenkomstig artikel 25 BABW is over het voornemen tot het nemen van dit verkeersbesluit overleg gepleegd met de gemeente Drechterland. Deze adviseerde positief op het voorgenomen besluit.

 

Besluit

I. Het plaatsen van een stopverbod aan beide zijden van de Zuiderdijk te Schellinkhout.

II. Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na die van bekendmaking.

 

 

 

Aldus besloten d.d. 15-07-2020.

 

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden

van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier,

namens dezen,

 

 

 

J.P.M Besteman

namens,

S.A. Langeweg,

Hoofd Afdeling Waterveiligheid & Wegen

 

 

Dit besluit is vastgesteld krachtens de Delegatieregeling Hollands Noorderkwartier 2012. Dit besluit bevindt zich ten kantore van het hoogheemraadschap aan Het Stationsplein 136, 1703 WC Heerhugowaard, waar het tijdens kantooruren kan worden ingezien. Tegen betaling kan een kopie van dit besluit worden verkregen.

 

Een afschrift van dit besluit is gezonden aan:

• Gemeente Drechterland, Postbus 20, 1610 AA Bovenkarspel.

• Politie Noord-Holland, Postbus 57, 2000 AB Haarlem.

 

Bezwaar

Bezwaren tegen dit besluit kunnen binnen zes weken na de dag waarop het besluit is bekendgemaakt, worden ingediend bij het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, t.a.v. Adviescommissie bezwaren, Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard. Elektronisch bezwaar maken is in sommige gevallen mogelijk, voor informatie zie www.hhnk.nl.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en dient tenminste te bevatten: naam en adres van de indiener, dagtekening van het bezwaar, omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht en de gronden van het bezwaar.

Een ingediend bezwaar schorst niet de werking van het besluit. Daarvoor dient u zich te richten tot de Voorzieningenrechter van de rechtbank met een verzoek om voorlopige voorziening. Het adres van de rechtbank is: Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar.

 

Figuur 1 Verplaatsing E02 op maximaal 5 meter afstand van het kruispunt. De oude bebording staat op 18,50 meter te zien aan de rode driehoeken op de afbeelding.

Figuur 2 Plaatsing herhalingsborden onder bestaande E02 nabij nr. 50.

Figuur 3 Plaatsing E02 met OB501 parallel aan de weg aan weerzijden van de verbreding nabij nr. 164.

Figuur 4 Plaatsing E02 nabij Y-splitsing Zuiderdijk Dorpsweg.

Figuur 5 Het stopverbod geldt voor het gehele wegvak 10096/220 vanaf De Laan tot de Y-splitsing ten zuiden daarvan (zie oranje lijn), met uitzondering van de wegverbreding bij Dorpsweg 164, zoals is weergegeven in figuur 3.

Naar boven