Gemeente Rheden-Verkeersbesluit-Dr. Langemeijerweg-Lengtebeperking 10 m

Logo Rheden

Burgemeester en wethouders van Rheden;

 

RHD2020-VKB-151

Zaaknummer 748243

 

 

overwegen het volgende:

 

WETTELIJK KADER

Onze bevoegdheid tot het nemen van dit besluit ontlenen aan wij het bepaalde in de artikelen 15 en 18 van de Wegenverkeerswet 1994 en de artikelen 12 e.v. van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer.

De Dr. Langemeijerweg is gelegen binnen de bebouwde kom ex artikel 20a van de Wegenverkeerswet 1994 in het dorp Rheden en in beheer bij de gemeente Rheden.

De maatregel, zoals bedoeld in artikel 2 Wegenverkeerswet 1994, heeft tot doel:

a het verzekeren van de veiligheid op de weg;

b het beschermen van weggebruikers en passagiers.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft er overleg plaatsgevonden met een door de Korpschef van Politie gemandateerde verkeersspecialist van de eenheid Oost Nederland.

 

BELEIDSKADER

Gemeentelijk Verkeersveiligheidsplan 2000 (VVP).

 

AANLEIDING

In het NaNOV-programma van het ministerie van IenW staan verschillende maatregelen in en langs de sporen in Oost-Nederland benoemd. De algemene doelstelling van het project is nadere uitwerking en uitvoering van een maatregelenpakket dat bijdraagt aan de doelstelling van het NaNOV-programma; het verbeteren van de doorstroming van alle soorten verkeer op de kruisende wegen, de spoorveiligheid en overwegveiligheid. De Groenestraat ter hoogte van het Station Rheden is een van de wegen in gemeente Rheden waarvoor extra (veiligheids)maatregelen worden uitgevoerd.

Uit oogpunt van het verbeteren van de verkeersveiligheid van de weggebruikers op de Groenestraat, is het gewenst om lange voertuigen op de Dr. Langemeijerweg te weren. Om dit te realiseren wordt een lengtebeperking ingesteld op het wegvak tussen Steenslag en de Groenestraat.

 

ARGUMENTEN TEN AANZIEN VAN DIT BESLUIT

De Dr. Langemeijerweg is in het VVP gecategoriseerd als erftoegangsweg en maakt daarmee deel uit van een verblijfsgebied en de maximumsnelheid is 30 km/h.

De omgeving van het station Rheden wordt heringericht. Daarbij wordt een deel van de Groenestraat en Dr. Langemeijerweg heringericht om treinreizigers meer ruimte te geven en daardoor de spoorwegovergang veiliger te maken.

Door de gewijzigde inrichting wordt de bocht aan het einde van de Dr. Langemeijerweg naar de Groenestraat krapper.

Hierdoor wordt de afwikkeling van vrachtverkeer langer dan 10 meter richting de Groenestraat bemoeilijkt.

Het is hierdoor wenselijk om op de Dr. Langemeijerweg een geslotenverklaring in te stellen voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die, met inbegrip van de lading, langer zijn dan

10 meter. Vrachtverkeer met bestemming bedrijven Pinkelseweg wordt hiervoor verplicht via de Pinkelseweg en de Veerweg hun weg te vervolgen.

De maatregel is noodzakelijk om schade aan wegmeubilair in de bocht op de kruising Dr. Langemeijerweg en de Groenestraat te voorkomen.

De intensiteiten op de Dr. Langemeijerweg zijn laag. Door het afsluiten van de overweg Pinkelseweg voor motorvoertuigen en het instellen van een lengtebeperking op de Dr. Langemeijerweg wordt het verkeer verplaatst naar de omliggende wegen. Dit zal niet leiden tot knelpunten in verkeersafwikkeling of verkeersveiligheid.

De risico’s op de spoorwegovergang Groenestraat verminderen doordat er meer ruimte komt voor treinreizigers en overige voetgangers.

 

BELANGENAFWEGING

Het instellen van een lengtebeperking op het wegvak van de Dr. Langemeijerweg tussen Steenslag en de Groenestraat heeft invloed op het gemotoriseerd verkeer op de Pinkelseweg. Echter de intensiteiten zijn dusdanig laag dat dit slechts beperkt invloed heeft op de verkeersafwikkeling op de wegen in Rheden. Het (vracht)verkeer kan i.p.v. de Dr. Langemeijerweg gebruikmaken van de Pinkelseweg.

Dit is tevens de wenselijke route voor exceptionele transporten en geschikt voor het afwikkelen van vrachtverkeer.

Vrachtverkeer kan wel vanaf de Groenestraat de Dr. Langemeijerweg inrijden.

 

MOGELIJKHEDEN TOT BEZWAAR

U kunt bezwaar maken als u het niet eens bent met dit besluit.

Dit recht heeft u volgens de Algemene wet bestuursrecht.

 

Wilt u bezwaar maken? Stuur dan binnen 6 weken een bezwaarschrift naar:

Het college van burgemeester en wethouders

Team Woon- en Leefomgeving

Postbus 9110

6994 ZJ DE STEEG

Uw naam en adres.

De datum waarop u de brief geschreven hebt.

Een omschrijving van het besluit waar u het niet mee eens bent en het zaaknummer 748243.

Stuur ook een kopie van dat besluit mee.

De redenen waarom u het niet eens bent met dit besluit.

Het bezwaarschrift moet u ondertekenen.

 

Goed om te weten: als u bezwaar maakt, blijft het besluit gelden

Wilt u dit voorkomen? Dat kan alleen met een voorlopige voorziening bij zeer dringende spoedeisende redenen. U kunt een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechter. Een voorlopige voorziening betekent dat u vraagt om een schorsing van het besluit totdat er een besluit is genomen op uw bezwaarschrift. Dit kan via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD nodig.

 

Wilt u liever een brief sturen? Dat kan ook. Stuur dan ook een kopie mee van het besluit waarvoor u een voorlopige voorziening wilt. Het adres is:

Rechtbank Gelderland

Team Bestuursrecht

Postbus 9030

6800 EM  ARNHEM

 

Kosten (griffierecht)

Voor het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening bent u griffierecht verschuldigd.

Het griffierecht is € 48,00 voor mensen in huurtoeslag- en sociale zekerheidsvoorzieningen,

€ 178,00 voor anderen en € 354,00 voor rechtspersonen (artikel 8:41 Algemene wet bestuursrecht).

 

BEKENDMAKING

Wij publiceren dit besluit digitaal in de Staatscourant op 15 juli 2020. Het besluit is te raadplegen op de website: https://www.officielebekendmakingen.nl/staatscourant. De wettelijke bezwaartermijn start de dag na de officiële publicatiedatum op deze site.

en besluiten als volgt:

door plaatsing van bord C 17 van Bijlage 1 van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens (RVV 1990) een geslotenverklaring voor voertuigen en samenstellen van voertuigen die, met inbegrip van de lading, langer zijn dan 10 meter in te stellen op de Dr. Langemeijerweg tussen Steenslag en de Groenestraat.

Dit verbod geldt uitsluitend voor verkeer komende vanuit de richting Pinkelseweg.

 

De Steeg, 13 juli 2020

 

Burgemeester en wethouders van Rheden

Naar boven