Gemeente Beuningen - Verkeersbesluit wegafsluiting op terrein zorgcentrum Alde Steeg, Beuningen

Logo Beuningen

 

Burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen;

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990) en het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW).

 

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 ingevolge verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij betreffen het verkeer op wegen, welke niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een waterschap.

 

Het vigerende Delegatie- en Mandaatregister, waarin de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 is gemandateerd aan de manager van afdeling Beleid en Ontwikkeling.

 

Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, uit oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en waarborgen van de bruikbaarheid daarvan.

Overwegende dat:

Op grond van artikel 15 van de wegenverkeerswet 1994 de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

Is het gewenst om:

Het eenrichtingsverkeer bij het voor openbaar verkeer toegankelijk terrein van Zorggroep Maas en Waal, locatie Alde steeg, op te heffen. Dit door het verwijderen van verkeersborden C02, C03 en bijbehorende onderborden. Aanvullend wordt de verbindingsweg vanaf de parkeerplaats Bongerdstraat naar de Dorpssingel onderbroken door plaatsing van een fysieke wegafsluiting. Gemotoriseerd verkeer naar de Dorpssingel heeft dan geen doorgang meer. E.e.a. zoals aangegeven op de tekening van 30-06-2020, hierna genoemd ‘bij dit besluit behorende tekening’.

Motivering

Het eigen terrein van de Alde Steeg wordt door gemotoriseerd verkeer regelmatig als sluiproute gebruikt om bij de kerk te komen. Dit auto- en vrachtverkeer heeft geen reisdoel op het terrein van de Alde Steeg. Zij gebruiken het terrein als doorgang. Dit sluipverkeer zorgt voor onnodig veel doorgaand verkeer. Er verblijven veel ouderen op het buitenterrein van de Alde Steeg. Dit is daarom ongewenst.

De directie van de zorggroep geeft aan dat dit sluipverkeer ook hard rijdt. De Alde Steeg wordt door oudere verpleeghuisbewoners bewoond. Zij maken met regelmaat gebruik van deze weg, waar geen trottoir aanwezig is. Verkeer komt op een korte afstand (5 meter) voorlangs bij het gebouw Kiek, onderdeel van het zorgcomplex. Het hardrijdende sluipverkeer zorgt voor een onveilige verkeerssituatie voor de bewoners, wanneer zij zich tussen gebouwen van de Alde Steeg verplaatsen.

Daarnaast wordt het bestaande eenrichtingsverkeer in deze straat soms genegeerd. Dit omwille van de aan de oostzijde gelegen parkeerplaats, de Kriek. Ook dit levert gevaarlijke situaties op.

Tot slot wordt op korte termijn een appartementencomplex gerealiseerd ten zuiden van de verbindingsweg op het zorgcomplex. Gedurende de bouwwerkzaamheden neemt de verkeersdrukte toe. De verwachting is dat na afronding van de werkzaamheden, de hoeveelheid sluipverkeer dan ook verder toeneemt.

De verkeerssituatie draagt bij aan onrust, onveiligheid en overlast voor de zorgbehoevende bewoners van de Alde Steeg. Om de veiligheid van de bewoners nu en in de toekomst te borgen, wordt het eenrichtingsverkeer opgeheven. De weg t.h.v. de kruising met de Dorpssingel wordt met uitneembare afzetpalen afgezet. Dit voorkomt het sluipverkeer dat geen bestemming heeft op de Alde Steeg. Ook voorkomt dit tegen het verkeer inrijden vanuit de Dorpssingel om op de parkeerplaats de Kriek te komen. De parkeerplaats de Kriek blijft via de zelfde ingang aan de Bongerdstraat bereikbaar. Voor (brom)fietsers blijft de verbindingsweg wel toegankelijk. Tot slot heeft de Zorggroep afgestemd over de maatregelen met toeleveranciers.

Belangenafweging

Met directie van Zorggroep Maas en Waal, locatie Alde Steeg, heeft overleg plaatsgevonden over de voorgestelde maatregelen. Zij wensen deze maatregelen in te stellen en dragen ook zorg voor de uitvoering ervan op hun terrein. Niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld, of dat door de te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de politie-eenheid Oost Nederland, district Gelderland-Zuid. Dit conform het Aanwijzingsbesluit 24 BABW eenheid Oost-Nederland.

 

BESLUIT

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders tot:

  • 1.

    Het opheffen van het eenrichtingsverkeer door het verwijderen van borden C02 en C03 uit bijlage I van het RVV 1990 inclusief onderborden, het plaatsen van een wegafzetting (palen) bij de kruising van de privéweg Alde Steeg met de Dorpssingel, en deze fysieke versperring aan te kondigen door plaatsing van het bord L8 uit bijlage I van het RVV 1990, e.e.a. zoals aangegeven op de bij dit besluit behorende tekening;

  • 2.

    te bepalen, dat met het van kracht worden van dit besluit andere verkeersmaatregelen in het onderhavige verkeersgebied komen te vervallen, als die met dit besluit in strijd zijn, of hiermee niet in overeenstemming zijn;

  • 3.

    te bepalen dat de bekendmaking van dit verkeersbesluit gebeurt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.

Bezwaar

Voor degene die een bijzonder belang heeft bij dit besluit, is het mogelijk om bezwaar in te dienen. U kunt een bezwaarschrift sturen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Beuningen, Postbus 14, 6640 AA Beuningen. Het indienen van bezwaar schorst de werking van dit verkeersbesluit niet.

 

Zorg ervoor dat u het bezwaarschrift verstuurt binnen zes weken na de dag waarop dit verkeersbesluit is gepubliceerd. Daarmee voorkomt u dat wij uw bezwaarschrift niet meer behandelen omdat het te laat binnen is. In het bezwaarschrift zet u:

  • uw naam, adres, datum en handtekening;

  • een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt bijvoorbeeld een kopie meesturen);

  • de reden waarom u bezwaar maakt.

Voorlopige voorziening

Tijdens de bezwaarprocedure geldt de genomen beslissing. Als u wilt dat de beslissing niet direct in werking treedt, kunt u om een voorlopige voorziening vragen bij de rechtbank. Dat is een voorlopige beslissing om een bepaalde handeling uit te stellen of juist door te laten gaan. Dit kan alleen als u al een bezwaarschrift heeft ingediend.

 

Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Arnhem, sector bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM te Arnhem. Voor het aanvragen van een voorlopige voorziening moet u wel een bijdrage betalen (griffierechten).

Verspreiding

Dit verkeersbesluit met bijbehorende stukken is alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van de Staatscourant en ligt niet analoog ter inzage. Afschriften van dit verkeersbesluit zijn verzonden aan:

  • Politie, eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Zuid

  • Zorggroep Maas en Waal, locatie Alde Steeg Beuningen

 

Met vriendelijke groet,

namens burgemeester en wethouders

Sonja van Kampen

Manager Beleid en Ontwikkeling

Naar boven