Definitief verkeersbesluit afsluiting Hinthamerstraat

Logo 's-Hertogenbosch

 

Inleiding

 

Ingevolge artikel 18, eerste lid, onder d van de Wegenverkeerswet 1994, is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente ’s-Hertogenbosch bevoegd om dit verkeersbesluit te nemen. Deze bevoegdheid is in het gemeentelijke Mandaatbesluit gemandateerd aan het afdelingshoofd Leefomgeving.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er in de volgende gevallen een verkeersbesluit te worden genomen:

  • 1.

    De plaatsing of verwijdering van de bij algemene maatregel van bestuur aangewezen verkeerstekens, en onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

  • 2.

    Maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Procedure

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van de politie. De korpschef van de politie heeft positief geadviseerd.

 

Gelet op het bepaalde in de:

- de Wegenverkeerswet 1994;

- het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV);

- het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW);

- de Algemene wet bestuursrecht.

 

zijn de belangrijkste uitgangspunten bij deze verkeersmaatregel:

- het beschermen van weggebruikers;

- het minimaliseren van overlast voor alle belanghebbenden;

- het waarborgen van de bereikbaarheid.

 

Motivering

In de Hinthamerstraat en omgeving wordt al jarenlang verkeershinder en -onveiligheid ervaren. De verkeersoverlast wordt veroorzaakt door de hoeveelheid (auto)verkeer van en naar parkeervoorzieningen en bestemmingen in de straat zelf en omgeving. De hinder en onveiligheid bestaat uit het stoppen op de rijbaan, het ‘rondjes rijden’ via onder meer de Sint Josephstraat en Zuid-Willemsvaart, het inhalen van fietsers en het rijden met hoge snelheden. Verder wordt hinder of overlast en sociale onveiligheid ervaren als gevolg van enkele specifieke bestemmingen in de straat. Het totaal aan ervaren en te constateren overlast vergt bij gemeente en politie een structureel niveau van handhaving en toezicht. Op 9 juni heeft de gemeenteraad een motie aangenomen waarin zij het college vraagt de straat voor de korte termijn zo snel als mogelijk voor autoverkeer selectief af te sluiten in de avond- en nachtelijke uren teneinde een deel van de overlast en onveiligheid aan te pakken.

Afsluiting:

De Hinthamerstraat wordt dagelijks van 18.00 tot 02.00 (eindtijd horeca), en op de donderdag koopavond vanaf 21.00 uur, afgesloten voor het autoverkeer vanaf de aansluiting op de Zuid-Willemsvaart. De afsluiting zal ingaan op woensdag 15 juli 2020 en van kracht zijn tot uiterlijk 15 oktober 2020. De afsluiting wordt vormgegeven door een hekwerk met bebording en bemenst door een verkeersregelaar. Parkeervergunninghouders van de sectoren 2 en 3 en bevoorradend (vracht)verkeer voor de bestemmingen in de Hinthamerstraat en omgeving krijgen toegang. Ook de transferiumbus, houders van een gehandicaptenparkeerkaart, de (regio)taxi en houders van een ontheffing op de STS-afsluiting in de Torenstraat en Hinthamerpromenade worden toegelaten. Om sluiproutes door de woonbuurt te voorkomen worden voor dezelfde periode een aantal aanvullende verkeersmaatregelen getroffen. De Windmolenbergstraat bij de aansluiting op de Hinthamerstraat en de Bethaniestraat bij de aansluiting van de Baselaarstraat worden afgesloten door een paal. Het éénrichtingsverkeer in de Mgr Prinsenstraat wordt gedurende de afsluiting opgeheven.

Overleg:

Enkele belanghebbenden én vertegenwoordigers van belangengroeperingen zijn op 1 juli 2020 geïnformeerd over dit verkeersbesluit en in de gelegenheid geweest te reageren. Afgesproken is om op 24 augustus te overleggen over de ervaringen van de afsluiting en dan te besluiten over eventuele verlenging tot 15 oktober 2020 en deze ervaringen als input te gebruiken voor de overweging van maatregelen voor de (middel)lange termijn.

 

Op grond van voorgaande overwegingen is het college tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    De Hinthamerstraat bij de aansluiting op de Zuid-Willemsvaart voor de periode tot 15 oktober 2020 op de vrijdag tot en met woensdag tussen 18.00 en 02.00 uur, en de donderdag tussen 21.00 en 02.00 uur, af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer door plaatsing van het bord C12 van het RVV’90 met onderbord met tijdsaanduiding én onderbord ‘uitgezonderd bus en taxi’;

  • 2.

    De Windmolenbergstraat bij de aansluiting op de Hinthamerstraat voor de periode tot 15 oktober 2020 op de vrijdag tot en met woensdag tussen 18.00 en 02.00 uur, en de donderdag tussen 21.00 en 02.00 uur, af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer door plaatsing van het bord C12 van het RVV’90, met onderbord met tijdsaanduiding, én plaatsing van twee klappalen;

  • 3.

    De Bethaniestraat bij de aansluiting van de Baselaarstraat voor de periode tot 15 oktober 2020 op de vrijdag tot en met woensdag tussen 18.00 en 02.00 uur, en de donderdag tussen 21.00 en 02.00 uur, af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer door plaatsing van het bord C12 van het RVV’90, met onderbord met tijdsaanduiding, én plaatsing van twee klappalen;

  • 4.

    Het éénrichtingsverkeer in de Mgr. Prinsenstraat voor de periode tot 15 oktober 2020 op de vrijdag tot en met woensdag tussen 18.00 en 02.00 uur, en de donderdag tussen 21.00 en 02.00 uur op te heffen door plaatsing van onderborden met tijdsaanduiding;

  • 5.

    De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op vrijdag 10 juli 2020.

 

Op grond van voorgaande overwegingen is het college tot het besluit gekomen om:

  • 1.

    Pomphoekweg aan één zijde van de straat te voorzien van een parkeerverbod door middel van de RVV borden E01. De lengte van het parkeerverbod is met een gele lijn aangegeven op de tekening in de bijlage.

  • 2.

    De datum van openbaarmaking van dit voorgenomen verkeersbesluit te bepalen op vrijdag 10 juli 2020.

 

 

’s-Hertogenbosch, 8 juli 2020

 

Het hoofd van de afdeling Leefomgeving,

 

 

 

 

B.J. Berendsen

 

 

Terinzagelegging definitief verkeersbesluit

Het definitief verkeersbesluit ligt voor iedereen vanaf maandag 13 juli 2020 tot en met maandag 24 augustus 2020 ter inzage in het Stadskantoor en is opvraagbaar bij de afdeling Leefomgeving, via het secretariaat van de afdeling Leefomgeving (073) 615 5766 of mailt u naar leefomgeving@s-hertogenbosch.nl onder vermelding van Hinthamerstraat.

 

Bezwaar

Bent u het niet eens met dit besluit, dan kunt u bezwaar maken. Het maken van bezwaar doet u door het indienen van een bezwaarschrift bij het college van burgemeester en wethouders. U moet uw bezwaarschrift indienen binnen 6 weken nadat het besluit, waartegen u bezwaar maakt, is verzonden. U kunt uw bezwaarschrift per brief of digitaal indienen.

 

Per brief bezwaar maken

In uw bezwaarschrift moet u in ieder geval vermelden: uw naam en adres, de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft, een omschrijving van de beslissing waartegen u bezwaar wilt maken, de reden waarom u bezwaar maakt en uw handtekening. U moet het bezwaarschrift dus ondertekenen. Nadat u het bezwaarschrift hebt ondertekend, stuurt u het op naar de gemeente. U moet uw bezwaarschrift richten aan: het College van burgemeester en wethouders van ’s-Hertogenbosch, Postbus 12345, 5200 GZ ’s-Hertogenbosch

 

Digitaal bezwaar maken

U kunt ook digitaal bezwaar maken, via een vastgesteld digitaal formulier, met gebruik van DigiD.

Meer informatie hierover, alsmede het digitale bezwaarformulier, kunt u vinden op de website van onze gemeente: www.s-hertogenbosch.nl/stad-en-bestuur/bestuur/bezwaar-maken 

Let op: bezwaar maken via de mail is niet mogelijk!

 

Voorlopige voorziening rechter

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat het genomen besluit waartegen u bezwaar maakt wel geldt. Het kan zijn dat de werking van dit besluit onherstelbare gevolgen voor u heeft. U kunt dan tijdens de bezwaarschriftprocedure de rechter vragen een ‘voorlopige voorziening’ te treffen. Zo’n voorlopige voorziening wordt vaak een schorsing genoemd.

 

U kunt hiertoe zelf een verzoekschrift opstellen en deze vervolgens naar de rechtbank sturen. Dit verzoek moet u dan richten aan: de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Oost-Brabant, sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA te ‘s-Hertogenbosch.

 

Aan de procedure voor ‘voorlopige voorziening’ zijn kosten verbonden (griffierecht).

 

Nadere informatie over bezwaar (en beroep) tegen beslissingen van de overheid vindt u in het digitale informatieblad Bezwaar en beroep tegen een beslissing van de overheid.

 

Voor inhoudelijke vragen mailt u de afdeling Leefomgeving via leefomgeving@s-hertogenbosch.nl onder vermelding van ‘Hinthamerstraat’.

 

 

 

 

 

 

Bijlage: situatietekening bebording afsluiting Hinthamerstraat

 

Naar boven