Beperking vaargeul en maatregelen voor de scheepvaart, Westerschelde – Schaar van Valkenisse

Bass nr. 076-2020

Vaarweg: Westerschelde – Schaar van Valkenisse

Omschrijving: Beperking vaargeul en maatregelen voor de scheepvaart

Ref.: Bass 084-2018

De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit maakt bekend dat:

Geconstateerd is dat de zuidoostelijke uitloop van de Schaar van Valkenisse aan het verondiepen is en zeer onstabiel is. Veranderingen van dieptes gaan dusdanig snel dat de Schaar van Valkenisse geen betrouwbare vaargeul is.

Om deze redenen zijn de volgende maatregelen met onmiddellijke ingang van kracht:

Opvaart:

Gezien de complexiteit van deze vaargeul, de beperkte mogelijkheid om terug te keren indien een schip zich eenmaal in deze vaargeul bevindt en de nautisch complexe kruising met de hoofdvaargeul wordt de doorvaart door de Schaar van Valkenisse afgeraden voor de opvarende scheepvaart.

Indien scheepvaart op eigen verantwoording toch opvarend van deze vaargeul gebruik wil maken geldt er een diepgangsrestrictie waarbij een minimale kielspeling van 6 dm gehanteerd dient te worden gedurende de gehele passage van de Schaar van Valkenisse. De waterstand en laatste minimaal gepeilde diepte kan opgevraagd worden bij de Verkeerscentrale Hansweert op marifoonkanaal 65.

Afvaart:

Er geldt een diepgangsrestrictie waarbij een minimale kielspeling van 6 dm gehanteerd dient te worden gedurende de gehele passage van de Schaar van Valkenisse. De waterstand en laatste minimaal gepeilde diepte kan opgevraagd worden bij de Verkeerscentrale Zandvliet op marifoonkanaal 12.

Bass 084-2018 is hierbij ingetrokken

Deze bekendmaking wordt gepubliceerd in de Nederlandse Staascourant.

Vlissingen, 2 juli 2020

De Rijkshavenmeester Westerschelde, namens deze, De GNA adviseur A.N.G.M. van Nassau

De Administrateur-generaal van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust, namens deze, De Nautisch Dienstchef GNA S. Thys

Deze bekendmaking kan worden gedownload op www.vts-sheldt.net

Naar boven