Gecoördineerde bekendmaking vaststelling bestemmingsplan, hogere geluidwaardenbesluit en omgevingsvergunning Friesestraatweg 139 (plan Crossroads)

Logo Groningen

De gemeenteraad heeft op 24 juni 2020, onder besluitnummer 7c, het bestemmingsplan ‘Friesestraatweg 139’ (plan Crossroads), vastgesteld, met de hiermee gecoördineerde omgevingsvergunning voor het bouwplan en het hierbij behorende hogere geluidwaardenbesluit, overeenkomstig het ontwerp zoals dat ter inzage heeft gelegen.

Beschrijving plan

Het bestemmingsplan Friesestraatweg 139 (plan Crossroads) heeft betrekking op de voormalige ACM-locatie (kadastraal bekend GNG, L, 8105, 8106 en 8107 te Groningen), nabij de Westelijke Ringweg, de spoorlijn naar Delfzijl en het Reitdiep. Het plan is opgesteld om een omgevingsvergunning te verlenen ten behoeve van nieuwe woningbouw. De aanvraag omgevingsvergunning bestaat uit het oprichten van 7 bouwblokken met 292 woningen en het verwijderen van één houtopstand inclusief drie potentieel monumentale bomen. Vanwege de dichte ligging op de Westelijke Ringweg is voor dit bouwplan een besluit voor hogere geluidwaarden nodig vanwege het overschrijden van de voorkeursgrenswaarden van de Wet geluidhinder.

Coördinatiebesluit en Crisis-en herstelwet

Voor de ontwikkeling van het bouwproject Crossroads zijn de Crisis- en herstelwet en de Coördinatieregeling op grond van artikel 3.30 van de Wet op de ruimtelijke ordening van toepassing om de procedures voor het bestemmingsplan, de hogere geluidwaarden en de omgevingsvergunning voor het bouwplan te combineren. De gemeenteraad heeft op 26 juni 2019 ingestemd met het toepassen van de Coördinatieregeling ten behoeve van nieuwe woningbouwontwikkeling in de Reitdiepzone.

Inzien besluiten

De ontwerpbesluiten hebben vanaf 6 februari tot en met 18 maart 2020 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn gedurende deze periode zienswijzen naar voren gebracht. Uitsluitend de omgevingsvergunning is ten opzichte van het ontwerp gewijzigd vastgesteld. Het betreft een aanvullende voorwaarde over meer groen in het inrichtingsplan, dit naar aanleiding van een motie van Groen Links die bij de vaststelling door de raad is aangenomen.

Burgemeester en wethouders van Groningen maken op grond van artikel 3.8 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening en afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij het vastgestelde bestemmingsplan ‘Friesestraatweg 139’(plan Crossroads) en de hiermee gecoördineerde besluiten hogere geluidwaarden en omgevingsvergunning ter inzage leggen.

Deze stukken liggen met de bijbehorende bijlagen met ingang van 9 juli 2020 gedurende zes weken ter inzage bij het gemeentelijk Loket Bouwen en Wonen, Harm Buiterplein 1.

LET OP: in verband met de coronacrisis is er vooralsnog GEEN vrije inloop. Probeert u de stukken zo veel mogelijk digitaal in te zien. Lukt dat niet, overlegt u dan telefonisch met het Loket, op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur via het telefoonnummer 14 050. Houdt u onze berichtgeving en de website in de gaten voor veranderingen.

Het bestemmingsplan met de bijbehorende besluiten kan ook worden ingezien op www.ruimtelijkeplannen.nl onder identificatienummer NL.IMRO.0014.BP565Friesestrw139-vg01.

De pdf-bestanden van het bestemmingsplan met de bijlagen, het besluit hogere geluidwaarden en het besluit omgevingsvergunning zijn te vinden op de pagina ‘Actuele bestemmingsplannen’ op de gemeentelijke website gemeente.groningen.nl/projecten-en-bestemmingsplannen.

Instellen beroep

Met ingang van 9 juli 2020 tot en met 19 augustus 2020 kan een belanghebbende beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit hogere geluidwaarden en het besluit omgevingsvergunning. De gronden van beroep moeten op grond van de Crisis- en herstelwet binnen de beroepstermijn worden ingediend. Een beroep wordt ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Beroep tegen de vaststelling van genoemde besluiten kan uitsluitend worden ingesteld door een belanghebbende:

- die tijdig zienswijzen over het ontwerpbestemmingsplan, het ontwerp hogere geluidwaardenbesluit en het ontwerp besluit omgevingsvergunning naar voren heeft gebracht;

- aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij geen zienswijzen naar voren heeft gebracht;

- die bezwaar heeft tegen de wijziging die in het besluit omgevingsvergunning is aangebracht (aanvullende voorwaarde m.b.t. meer groen in het inrichtingsplan).

Wie tijdig beroep heeft ingesteld kan ook om een voorlopige voorziening verzoeken. Indien dit verzoek gedurende de beroepstermijn wordt ingediend, schort dit de werking op totdat op het verzoek is beslist. Het beroepschrift dient te worden gezonden aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage; het verzoek om voorlopige voorziening aan de voorzitter van deze Afdeling, onder hetzelfde adres.

Gemeente Groningen, 8 juli 2020

Naar boven