Ontwerp verkeersbesluit opheffen stopgebod Van Veenweg- Oosttangent

Logo Heerhugowaard

 

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard is op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan het bestuur van de Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard gemandateerd.

Het bestuur van de Werkorganisatie heeft middels de vastgestelde Mandaatregeling Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard deze bevoegdheid onder gemandateerd.

MEDEDELINGEN

Wilt u het besluit inzien?

Welke stukken liggen ter inzage?

Wilt u uw mening geven?

Wilt u meer informatie?

[INT20-2254]

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Doelstelling

Uit het oogpunt van het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan; en het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer; is het gewenst om op de Van Veenweg ten hoogte van de kruising met de Oosttangent de bebording (bord B7) en de stopstreep te vervangen door de bebording (bord B6) en haaientanden

Met het bovenstaande wordt beoogd de maatregel beter te laten aansluiten bij de situatie en de doorstroming op de kruising te bevorderen.

 

Motivering

De kruising van de Van Veenweg met de Oosttangent wordt in de huidige situatie geregeld met een stopgebod. De kruising voldoet niet aan de richtlijnen voor het instellen van een stopgebod. Er is voldoende uitzicht op de kruisende baan en de kruisende fietspaden. Door het opheffen van het stopgebod en dit te vervangen naar een voorrangsregeling wordt de situatie eenduidig en daardoor duidelijker.

De overkant van de kruising bevat een voorrangsregeling met haaientanden op het wegdek en de bebording (bord B6). Door aan beide kanten een gelijk beeld te creëren is de situatie beter te lezen voor het verkeer.

 

Belangenafweging

Met deze aanpassing ontstaat een duidelijke en eenduidige situatie die voor alle weggebruikers overzichtelijk is.

 

Overleg

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg gehoord.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd, namens de korpschef, met een vertegenwoordiger van de politie, eenheid Noord-Holland. De politie adviseert positiefop het voorgenomen besluit.

 

 

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen sprake burgemeester en wethouders het voornemen uit om het stopgebod op te heffen en dit te vervangen door plaatsing van bord B6 van het RVV en bijbehorende wegmarkering (haaietanden).

 

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstuk B Voorrang

Afbeelding Bordnummer Omschrijving

 

B6 Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg

 

 

Heerhugowaard, datum 1 juli 2020

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard

 

 

Het besluit ligt tot en met maandag 17 augustus ter inzage. U kunt het besluit op de informatiebalie van het Gemeentehuis Heerhugowaard, Parelhof 1, inzien op maandag t/m donderdag van 10.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 10:00 tot 20.00 uur.

In verband met het corona virus kunnen afwijkende openings tijden gelden, check vooraf de gemeentelijke website voor eventueel aangepaste openingstijden.

 

• Het ontwerp verkeersbesluit

 

Voordat het college van burgemeester en wethouders een definitief besluit neemt, wordt het ontwerpbesluit ter inzage gelegd voor een periode van 6 weken, dat is tot en met maandag 17 augustus 2020. De gemeente volgt in dit geval de procedure volgens de artikelen 3:15 en 3:16 Algemene wet bestuursrecht.

Het is voor iedereen mogelijk zijn mening te geven over dit ontwerpbesluit. Dat kan door het indienen van een zienswijze tijdens de periode waarin het ontwerpbesluit ter inzage ligt.

Een zienswijze kan schriftelijk , per e-mail of mondeling worden ingediend. Wilt u uw zienswijze mondeling toelichten, maak dan eerst een afspraak bij de gemeente via tel. 14 072. De gemeente zal, mochten er meer mensen behoefte hebben om een mondelinge zienswijze te geven, mogelijk een hoorzitting organiseren.

De zienswijzen op het ontwerpbesluit zullen worden meegenomen in de definitieve beslissing van burgemeester en wethouders. Op het definitief besluit is alleen beroep mogelijk door diegenen die een zienswijze hebben ingediend op het ontwerpbesluit. (of kan aantonen daartoe redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest)

Neem dan contact op met dhr. F.J.Wildenburg, tel 14 072, of via e-mail naar post@heerhugowaard.nl

Namens deze,

F.J. Wildenburg

Senior beheerder ruimte,

Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard

Naar boven