Provincie Groningen – verkeersbesluit - aansluiting op de N993 – Ten Boer

Logo Groningen

Zaaknummer: K16823

Inleiding

In Ten Boer worden tijdens de versterkingsoperatie circa 35 wisselwoningen gebouwd. De tijdelijke woningen worden geplaatst ten noordoosten van het dorp. Om het verkeer veilig te kunnen laten ontsluiten van en naar de Boersterweg (N993) is in gezamenlijk overleg met de provincie, gemeente en (uitvoerende) partijen een nieuwe aansluiting gerealiseerd . Dit verkeersbesluit reguleert de verkeersmaatregelen die nodig zijn om alle verkeerscategorieen zo veilig mogelijk te kunnen laten ontsluiten. De N993 is gekwalificeerd als een erftoegangsweg.

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder b, van de Wegenverkeerswet 1994 is de gedeputeerde staten bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de provincie Groningen.

Overwegingen ten aanzien van het besluit:

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Krachtens artikel 37 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer dient een verkeersbesluit te worden genomen voor de in artikel 34 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer bedoelde tijdelijke plaatsingen en tijdelijke maatregelen met een langere duur dan vier maanden. De geldigheid van dit besluit is afhankelijk van de aanwezigheid van de tijdelijke woningen.

Met het verkeersbesluit wordt beoogd.

  • -

    Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • -

    Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • -

    Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

Motivering

Om alle verkeerscategorieen veilig te kunnen laten ontsluiten van en naar de Boersterweg (N993) is een nieuwe aansluiting gerealiseerd. Daarbij wordt de snelheid beperkt tot maximaal 60 kilometer per uur. Dit wordt geaccentueerd door snelheid remmende maatregelen zoals taludstrepen. Voor het (brom)fietsverkeer wordt een afzonderlijke oversteekplaats geconstrueerd voorzien van een middengeleider waardoor het oversteken van de N993 veilig kan plaatsvinden. Het doorgaande verkeer op de N993 heeft voorrang.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de Politie Eenheid Noord-Nederland, DROS Infra/Verkeersadvies, die bij brief van 20 mei 2020, kenmerk 20200504000819, heeft bericht geen bezwaar te hebben tegen de voorgenomen verkeersmaatregelen.

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gedeputeerde staten van de provincie tot het besluit gekomen om het navolgende te doen overeenkomstig op de bij dit besluit behorende tekening van 30 oktober 2019, tekeningnummer 191031, Namelijk:

  • Het plaatsen van vier borden A01-60 om de maximale toegestane snelheid te beperken tot 60 km/u;

  • Het plaatsen van een bord A02-60 om de maximale toegestane snelheid op te heffen;

  • Het plaatsen van bord B05 om aan te geven dat het verkeer op de N993 voorrang heeft op het verkeer van rechts;

  • Het plaatsen van een bord B04. Voorrangskruispunt zijweg links;

  • Het plaatsen van vier borden D02. Het gebod voor alle bestuurders het bord voorbij te gaan aan de zijde die de pijl aangeeft;

  • Het plaatsen van drie borden B06. Verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg.

  • Het plaatsen van een bord G12a. Fiets- bromfietspad.

  • Het aanbrengen van haaientanden. Bestuurders moeten voorrang verlenen aan bestuurders op de kruisende weg;

  • Het aanbrengen van een doorgetrokken as-streep aan weerszijden van de middengeleiders;

De verkeerstekens worden geplaatst overeenkomstig de voorschriften van het Uitvoeringsbesluit BABW / RVV 1990.

Openbare bekendmakingen

Dit besluit bekend te maken in de Staatscourant (zie www.officielebekendmakingen.nl/Staatscourant/Op Rubriek/Verkeersbesluiten). Het besluit en de bekendmaking zijn ook in te zien op www.provinciegroningen.nl/actueel/bekendmakingen.

 

Groningen, 26 juni 2020.

   

Namens Gedeputeerde Staten van Groningen:

 

R. Bosma

     

Hoofd van de afdeling Beheer en Onderhoud

 

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Als u het niet eens bent met dit besluit bestaat de mogelijkheid om binnen zes weken na verzenddatum van deze brief een bezwaarschrift in te dienen. Meer informatie daarover vindt u in de digitale brochure "Bezwaar maken tegen een besluit", die u kunt vinden op de website van de provincie Groningen (www.provinciegroningen.nl).

Als u overweegt een bezwaarschrift in te dienen, zouden wij het op prijs stellen als u eerst contact met ons opneemt. Wellicht kunnen uw bezwaren door een toelichting van ons worden weggenomen.

Het indienen van een bezwaarschrift schort de werking van dit besluit niet op. U kunt daarvoor een verzoek om voorlopige voorziening indienen. Meer informatie over het vragen van een voorlopige voorziening vindt u op www.rechtspraak.nl.

 

 

Naar boven