Verkeersbesluit - Verkeersmaatregelen reconstructie Trompstraat en omgeving

Logo Best

 

Burgemeester en wethouders van de Gemeente Best,

 

Gelet op

De bepalingen in de wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (RVV 1990), het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en Best Mobiel – De Bestse Mobiliteitsaanpak (december 2017);

 

Artikel 18, lid 1 onder d van de Wegenverkeerswet 1994 op grond waarvan verkeersbesluiten worden genomen door burgemeester en wethouders voor zover zij het verkeer betreffen op wegen, die niet in beheer zijn bij het Rijk, de Provincie of een Waterschap;

 

Het feit dat de verkeerskundige van de afdeling Uitvoering/Beheer bij besluit is gemandateerd tot het nemen van verkeersbesluiten op grond van de Wegenverkeerswet 1994;

 

Artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994, uit oogpunt van:

  • Het verzekeren van de veiligheid op de weg;

  • Het beschermen van weggebruikers en passagiers;

  • Het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

 

Overwegende dat

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de wegenverkeerswet 1994 de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens en onderborden, voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd, geschiedt krachtens een verkeersbesluit.

 

Op grond van artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijdering van voorzieningen ter regeling van het verkeer geschieden krachtens een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

Is het gewenst om

De volgende verkeersmaatregelen door te voeren in verband met een andere weginrichting:

  • De fietsstroken op de Prinses Beatrixlaan op te heffen

  • De inrit naar het parkeerterrein van de sporthal in twee richtingen open te stellen

  • Eenrichtingsverkeer in te stellen in gehele de Kortenaerstraat

 

Motivering

De Trompstraat, Prinses Beatrixlaan, Kortenaerstraat, Helfrichstraat en Jacob van Heemskerkstraat worden heringericht. Hierbij krijgen de wegen een andere inrichting, waardoor de volgende maatregelen nodig zijn.

 

Verwijderen fietsstroken

De Prinses Beatrixlaan is een woonstraat die valt binnen een 30km zone. Binnen een 30 km zone rijdt al het verkeer gezamenlijk op de rijbaan. Dit betekent dat er geen aparte fietsvoorzieningen nodig zijn op de rijbaan. Om aan te sluiten bij de landelijke richtlijnen en de weginrichting in de wijk eenduidig te maken, worden de fietsstroken verwijderd.

 

Inrit naar de sporthal openstellen in twee richtingen

Het parkeerterrein aan de Prinses Beatrixlaan kent twee ingangen, te weten ter hoogte van de Tromstraat en ter hoogte van de Jacob van Heemskerkstraat. Momenteel is het parkeerterrein alleen bereikbaar via de ingang aan de Tromstraat. Hierdoor rijden veel mensen onnodig door de Pr. Beatrixlaan en parkeren hier ook terwijl er op het parkeerterrein nog plaats genoeg is. Om voor een betere benutting van het parkeerterrein te zorgen en het verkeer niet onnodig door de Pr. Beatrixlaan te laten rijden, stellen we het parkeerterrein ook open ter hoogte van de Jacob van Heemskerkstraat.

 

Instellen eenrichtingsverkeer in de gehele Kortenaerstraat

In de Kortenaerstraat wordt aan beide zijdes van de weg geparkeerd. Hierdoor is er onvoldoende ruimte beschikbaar voor verkeer in twee richtingen. Ook zijn er nauwelijks uitwijk- of passeermogelijkheden. Met de nieuwe inrichting wordt het parkeren aan beide zijdes gefaciliteerd om zo de parkeerdruk acceptabel te houden. Hierdoor is het gezin de beschikbare wegbreedte noodzakelijk om eenrichtingsverkeer in te stellen.

Belangenafweging

De maatregelen die genomen worden bij de reconstructie zijn tijdens bewonersavonden besproken. De bewoners, scholen en overige voorzieningen waren positief over de te nemen maatregelen.

 

Niet is gebleken dat belanghebbenden hierdoor onevenredig worden benadeeld dan wel dat door de te nemen maatregel een onduidelijke en/of onveilige verkeerssituatie zou ontstaan

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van de Nationale Politie, eenheid Oost-Brabant, basisteam de Kempen.

Besluiten

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders:

  • 1.

    Het verwijderen van de fietsstroken op de Prinses Beatrixlaan tussen de Willem de Zwijgerweg en de Jacob van Wassenaerstraat door het verwijderen van de rode stroken en het fietssymbool;

  • 2.

    Het openstellen van de inrit van het parkeerterrein ter hoogte van de Jacob van Heemskerkstraat door het verwijderen van verkeersbord C02 uit bijlage I van het RVV 1990;

  • 3.

    Het instellen van eenrichtingsverkeer op de gehele Kortenaerstraat, met uitzondering van (brom)fietsers, door het plaatsen van verkeersborden C02, C03, D05r, D05l en D04 uit bijlage I van het RVV 1990;

  • 4.

    Een en ander overeenkomstig de bij dit besluit behorende tekening;

  • 5.

    Te bepalen dat met het van kracht worden van dit verkeersbesluit eerdere verkeersmaatregelen in het onderhavige gebied komen te vervallen, als deze met dit besluit in strijd zijn dan wel hiermee niet in overeenstemming zijn;

  • 6.

    Te bepalen dat de bekendmaking van dit verkeersbesluit geschiedt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.

 

Bezwaar

Dit verkeersbesluit met bijbehorende stukken is alleen digitaal te raadplegen via de bekendmaking van de Staatscourant en ligt niet analoog ter inzage.

 

Binnen zes weken kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders (B&W). De termijn van zes weken begint op de dag na de datum waarop dit besluit in de Staatscourant is gepubliceerd.

 

Bij onverwijlde spoed, heeft u de mogelijkheid om een verzoek tot voorlopige voorziening in te dienen. Dit kunt u doen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank in ’s-Hertogenbosch bij de sector Bestuursrecht, Postbus 90125, 5200 MA ’s-Hertogenbosch. Een dergelijk verzoek kunt u alleen indienen als u ook een bezwaarschrift heeft ingediend. Let u erop dat u voor een voorlopige voorziening griffierechten verschuldigd bent.

 

U kunt ook digitaal een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank. Dit kunt u doen via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor dient u wel te beschikken over een DigiD. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaardes.

 

 

23-06-2020

 

Met vriendelijke groet,

 

Namens burgemeester en wethouders,

 

Verkeerskundige gemeente Best

 

 

 

 

Naar boven