Provincie Noord-Holland - verkeersbesluit - tijdelijk toelaten van landbouwvoertuigen en het tijdelijk instellen van een verplichte rijrichting - N244 tussen het kruispunt N244/Nieuwe Gouw het kruispunt N244/N247

Logo Noord-Holland

nr. 1438371-1438378

Aanleiding

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (hierna: HHNK) gaat de Kwadijkerbrug vervangen. De werkzaamheden hiervoor starten op 21 september 2020 en duren tot uiterlijk medio maart 2021. Omdat de brug vervangen wordt, is er gedurende deze periode geen doorgaand verkeer meer mogelijk tussen de Kwadijk en de Kwadijkerweg. De Kwadijkerbrug is een belangrijke verbinding voor landbouwvoertuigen. Voor deze doelgroep moet daarom een alternatief worden gevonden zodat de agrariërs hun percelen kunnen blijven bereiken.

In overleg met de gemeenten Edam/Volendam, Purmerend, de politie, het HHNK en de LTO is ervoor gekozen om gedurende het vervangen van de Kwadijkerbrug, landbouwverkeer op de N244 toe te staan. Daarvoor zal de geslotenverklaring voor landbouwvoertuigen tijdelijk moeten worden opgeheven. Ook wordt er ter hoogte van het kruispunt met de Edisonweg een verplichte rijrichting ingesteld voor landbouwvoertuigen. Hiervoor dient een verkeersbesluit te worden genomen. Dit verkeersbesluit is afgestemd met de gemeenten en het HHNK.

Motivering en maatregelen

Tijdelijk opheffen geslotenverklaring op een deel van de N244

In de huidige situatie maken landbouwvoertuigen gebruik van de Kwadijkerbrug om hun percelen ten noorden en westen van de N244 te bereiken. Gedurende het vervangen van de Kwadijkerbrug is dit niet meer mogelijk. Het HHNK heeft diverse mogelijke alternatieven voor landbouwvoertuigen bekeken maar geen van allen bleek haalbaar. Landbouwvoertuigen mogen daarom vanaf het kruispunt met de Nieuwe Gouw op de N244 rijden in oostelijke richting (tot aan de N247).

Onder de bestaande borden C9 bij de kruispunten N244/Nieuwe Gouw/Edisonweg/Noordweg en de N244/N247 zal tijdelijk een onderbord worden geplaatst, waarop met een pictogram van een landbouwvoertuig en de tekst “uitgezonderd” wordt aangegeven dat gemotoriseerd landbouwverkeer is toegestaan (OB55).

Daarnaast wordt met tijdelijke (gele) borden het overige verkeer erop geattendeerd dat landbouwverkeer tijdelijk op de rijbaan wordt toegestaan en wordt bord J37 geplaatst als waarschuwingsbord.

Voor het overige verkeer op de N244 tussen het kruispunt met de Nieuwe Gouw en de N247 verwachten wij geen problemen. Het gaat om een relatief kort stuk weg, de rijbanen zijn fysiek gescheiden (geen tegenliggers) en er zijn twee rijstroken. Er is voor alle verkeersdeelnemers voldoende ruimte en overzicht. Landbouwverkeer rijdt in het algemeen op de rechter rijstrook waardoor het overige verkeer hen kan inhalen.

Verplichte rijrichting N244 voor landbouwverkeer

Ter hoogte van de Edisonweg wordt op de zuidelijke rijbaan van de N244 een verplichte rijrichting ingesteld waardoor landbouwvoertuigen daar verplicht rechtdoor dienen te rijden of rechtsaf dienen te slaan. Hiermee wordt voorkomen dat landbouwvoertuigen links afslaan op dat kruispunt waar de snelheid hoog kan zijn. Het is veiliger als landbouwvoertuigen links afslaan ter hoogte van rotonden waar de snelheid lager ligt. Via de rotonden kan het landbouwverkeer ook zijn bestemming bereiken. De verplichte rijrichting wordt aangegeven door bord D6 (r) met daaronder een onderbord met het pictogram van een landbouwvoertuig.

Noodzaak en doelstelling verkeersbesluit

Op grond van artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) moet voor het verwijderen van een geslotenverklaring voor langzaam verkeer en het instellen van een verplichte rijrichting een verkeersbesluit worden genomen. De doelstelling van dit verkeersbesluit is het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangen zijn genoemd in artikel 2 van de Wegenverkeerswet.

Verplicht overleg

Over een verkeersbesluit moet op grond van artikel 24 van het BABW overleg worden gevoerd met de korpschef van de nationale politie. De daartoe gemachtigde verkeersadviseur van de politie Noord-Holland heeft ingestemd met de maatregel. 

Afweging belangen

Verkeer op de N244 tussen het kruispunt met de Nieuwe Gouw en de N247 wordt geconfronteerd met landbouwverkeer gedurende de tijdelijke toelating. Zoals in de motivering van de maatregelen is aangegeven is er op dit weggedeelte voldoende overzicht en ruimte. Het is ook een relatief kort en de tijdsduur is beperkt. Daarnaast is voor landbouwvoertuigen geen geschikt alternatief. Wij verwachten dat de belangen van de overige weggebruikers niet onevenredig worden geschaad door deze tijdelijke maatregel.

Bevoegdheid

Het weggedeelte waar deze maatregelen voor worden getroffen, is in beheer bij de provincie Noord-Holland. Daarom zijn wij (Gedeputeerde Staten van Noord-Holland) op grond van artikel 18 lid 1, sub b van de Wegenverkeerswet 1994 het bevoegde bestuursorgaan om dit verkeersbesluit te nemen.

Besluit

Gelet op het voorgaande besluiten wij:

  • 1.

    door het plaatsen van een onderbord met de tekst “uitgezonderd” en het pictogram van een landbouwvoertuig (OB55), bij bord C9 van bijlage I van het RVV 1990 ter hoogte van het kruispunt N244/Nieuwe Gouw, N244/Edisonweg/Noordweg en bij het kruispunt N244/N247, landbouwverkeer toe te staan op dit weggedeelte van de N244. Deze maatregel gaat in op 21 september 2020 en duurt tot uiterlijk medio maart 2021;

  • 2.

    door het plaatsen van bord D6 (r) van bijlage I van het RVV 1990 met een onderbord waarop het pictogram van een landbouwvoertuig is afgebeeld, op de rijbaan ten zuiden van de N244 ter hoogte van het kruispunt met de Edisonweg een verplichte rijrichting in te stellen voor landbouwvoertuigen. Landbouwvoertuigen dienen hierdoor bij dit kruispunt rechtdoor te rijden of rechtsaf te slaan. Deze maatregel gaat in op 21 september 2020 en duurt tot uiterlijk medio maart 2021.

Haarlem, 9 juni 2020,

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland,

namens dezen,

F.C.D. Noordberger

Sectormanager Beheerstrategie en Programmering Infrastructuur a.i.

Rechtsmiddelen

1.Als u belanghebbende bent kunt u binnen zes weken na de verzending, uitreiking of publicatie van dit besluit schriftelijk bezwaar aantekenen. Het bezwaarschrift kunt u sturen aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, ter attentie van de secretaris van de Hoor- en adviescommissie, Postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Wij verzoeken u om in uw bezwaarschrift het telefoonnummer te vermelden waarop u overdag bereikbaar bent. Ook kunt u voor meer informatie de provinciale website bezoeken: www.noord-holland.nl.

Indien u bezwaar heeft ingediend is het mogelijk gebruik te maken van een minder formele procedure: een gesprek tussen u en medewerkers die namens van het college van gedeputeerde staten deelnemen. Indien uw bezwaar zich hiervoor leent, wordt contact met u opgenomen, maar u kunt hier ook zelf om verzoeken, Een gesprek tast uw rechten als bezwaarmaker niet aan. Bovenstaand besluit treedt in werking, ook al wordt een bezwaarschrift ingediend. Gelijktijdig met het indienen van een bezwaarschrift kunt u –bij een spoedeisend belang- een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland.

Informatie

2.Voor vragen of opmerkingen over het besluit kunt u bellen met het servicepunt Noord-Holland, telefoonnummer (gratis): 0800 200 600.

Naar boven