Instelling tijdelijk gebied met beperkingen Marnewaard, Ministerie van Defensie

5 juni 2020

Nr. MLA/072/2020

De Minister van Defensie,

Handelende in overeenstemming met de Minister van Infrastructuur en Waterstaat;

Gelezen het verzoek van de commandant Korps Commando Troepen van 2 april 2020.

Gelet op artikel 9 en artikel 10, vierde lid van het Besluit luchtverkeer 2014;

Besluit:

Artikel 1

  • 1. Ten behoeve van parachutespringen voor oefening Red Strike wordt als oefengebied het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Marnewaard aangewezen, begrensd door de volgende coördinaten en hoogte:

    TGB Marnewaard

    Een cirkelvormig gebied met een straal van vijf (5) nautische mijlen met als middelpunt coördinaat 53°22'00.39" N 006°15'45.22"E, van grondniveau tot 6000 voet boven grondniveau (zie figuur).

  • 2. Het TGB Marnewaard, genoemd in het eerste lid, wordt ingesteld op de hieronder genoemde dagen en tijdstippen:

    Week 28:

    woensdag 8 juli 2020 van 14:00 uur tot 21:00 uur lokale tijd;

    donderdag 9 juli 2020 van 14:00 uur tot 21:00 uur lokale tijd.

    TGB Marnewaard

    TGB Marnewaard

Artikel 2

Voor het gebruik van het TGB Marnewaard gelden de volgende regels:

  • a. het uitvoeren van andere vluchten dan de bij oefening betrokken vluchten in het TGB is niet toegestaan, met uitzondering van door tussenkomst van MILATCC Schiphol gecoördineerde vluchten en HEMS- en SAR-vluchten en vluchten van de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart en met uitzondering van gecoördineerde vluchten door luchtvaartuigen die vooraf toestemming hebben verkregen van MilATCC Schiphol;.

  • b. de aan de oefening deelnemende gezagvoerder en gezagvoerders van vluchten als genoemd in onderdeel a, dienen radiocontact te hebben met MilATCC Schiphol voor het binnenvliegen van het in artikel 1, eerste lid, genoemde TGB en dienen te voldoen aan de voorwaarden, gesteld door de genoemde LVL-instantie;

  • c. tijdens het vliegen binnen het TGB dient de aan de oefening deelnemende gezagvoerder gebruik te maken van een SSR-transponder met mode S of modes A en C;

Artikel 3

Voor deelnemende civiele transportvliegtuigen binnen het in de artikel 1, eerste lid genoemde oefengebied:

  • a. bedraagt de toegestane minimum VFR-vlieghoogte voor het droppen van vracht binnen de daglichtperiode 600 voet AGL;

  • b. gelden voorts de volgende regels:

    • 1°. laagvliegen is alleen toegestaan voor luchtvaartuigen die deelnemen aan de oefening;

    • 2°. met betrekking tot het vliegzicht en de wolkenbasis gelden de eisen voor VFR-vluchten;

    • 3°. het overvliegen van gebieden met aaneengesloten bebouwing, ziekenhuizen, sanatoria, industrie- en havengebieden daaronder begrepen, en mensenverzamelingen wordt vermeden;

    • 4°. de ontheffing van de minimum VFR-vlieghoogte geldt alleen voor die delen van de vlucht die voor het doel van de vlucht noodzakelijk zijn;

    • 5°. aanvliegroute en -hoogte, alsmede oefenlocaties, worden zodanig gekozen dat geluidhinder zoveel mogelijk wordt voorkomen.

  • c. NATURA2000 gebieden worden vermeden.

Artikel 4

Handelen in strijd met artikel 2, onderdeel a, van deze beschikking is een strafbaar feit.

Artikel 5

Deze beschikking treedt in werking met ingang van woensdag 8 juli 2020 en vervalt met ingang van vrijdag 10 juli 2020.

Deze beschikking zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst en zal tevens bekend worden gemaakt door middel van een NOTAM.

De Minister van Defensie, voor deze, De Directeur Militaire Luchtvaart Autoriteit, J.P. Apon, Commodore

Tegen deze beschikking kunnen belanghebbenden op grond van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), binnen 6 weken na de dag waarop deze beschikking is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan de Minister van Defensie, DienstenCentrum Juridische Dienstverlening, ter attentie van de Commissie advisering bezwaarschriften Defensie, Postbus 90004, 3509 AA Utrecht. Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en moet ten minste bevatten: de naam en het adres van de indiener; de dagtekening; een omschrijving van de beschikking waartegen het bezwaar is gericht; de gronden van het bezwaar. Indien onverwijlde spoed dat vereist, is het mogelijk een voorlopige voorziening te vragen bij de president van de rechtbank die bevoegd is. In dat geval is griffierecht verschuldigd. Voorwaarde is dat een bezwaarschrift is ingediend.

TOELICHTING

Op 8 en 9 juli 2020 vindt een parachutespringoefening plaats in het kader van de oefening Red Strike. Ter bescherming van deze bijzondere activiteit in de lucht wordt in verband met de veiligheid in de lucht het tijdelijke gebied met beperkingen (TGB) Marnewaard ingesteld gedurende bekendgemaakte dagen en tijdstippen.

Luchtvaartuigen in gebruik bij de Landelijke eenheid, afdeling Luchtvaart en luchtvaartuigen ten behoeve van HEMS- en SAR-vluchten mogen het tijdelijke gebied met beperkingen binnenvliegen na toestemming van het MilATCC Schiphol.

Naar boven