Verkeersbesluit - onverplicht fietspad Ganzerik en Zwanebloem - gemeente Alblasserdam

Logo Alblasserdam

Kenmerk: 2020-0071902

College van burgemeester en wethouders van Alblasserdam

Inleiding

Naar aanleiding van groot onderhoud aan wegen, groen en riolering wordt de wijk Blokweer 2 in Alblasserdam gereconstrueerd. Hiervoor is een inrichtingsplan opgesteld. De verkeerssituatie in de wijk krijgt daarmee een nieuwe vormgeving. Hierbij worden diverse verkeersmaatregelen getroffen. Dit verkeersbesluit heeft betrekking op het aanwijzen van een onverplicht fietspad aan de Ganzerik en de Zwanebloem. De nieuwe inrichting biedt een goede situatie om het nieuwe pad aan te wijzen als onverplicht fietspad.

Het inrichtingsplan Blokweer 2 is tot stand gekomen in overleg met de bewoners van de wijk. De bewoners van de wijk zijn verenigd in de wijk Blokweer 2. Vanuit bijna elke straat is een vertegenwoordiger aanwezig in deze wijkgroep. De vertegenwoordigers vormen het directe contact met de bewoners en zijn zo een thermometer van de wijk. Tevens zijn tijdens het proces algehele bewonersavonden georganiseerd waarvoor alle bewoners zijn uitgenodigd en zijn geïnformeerd over het nieuwe ontwerp, de voortgang en de keuzes van het project. Tevens zijn ook nog aparte bewonersbijeenkomsten geweest, specifiek gericht op deze inrichting van dit gebied en van het nieuwe fietspad.

 

Bevoegdheid:

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Alblasserdam bevoegd dit verkeersbesluit te nemen. Het betreft namelijk verkeer op wegen onder beheer van de gemeente Alblasserdam.

 

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Krachtens artikel 15 lid 1 van de Wegenverkeerswet 1994 dient er een verkeersbesluit te worden genomen voor de plaatsing van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer opgenomen verkeerstekens, evenals voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Krachtens artikel 15 lid 2 van de Wegenverkeerswet 1994 moeten maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg conform een verkeersbesluit, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken.

 

Op grond van artikel 21 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moet het verkeersbesluit vermelden welke doelstelling of doelstellingen met het verkeersbesluit worden beoogd. Daarbij moet worden aangegeven welke van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen ten grondslag liggen aan het verkeersbesluit. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen. Indien tevens andere van de in artikel 2, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen in het geding zijn, wordt voorts aangegeven op welke wijze de belangen tegen elkaar zijn afgewogen.

Met het verkeersbesluit worden de onderstaande doelstellingen beoogd.

 

  • -

    het verzekeren van de veiligheid op de weg;

    * In het nieuwe inrichtingsplan wordt een nieuw pad aangelegd voor fietsers. Voor de verkeersveiligheid is het vereist om dit pad aan te wijzen als onverplicht fietspad en daarmee uitsluitend fietsverkeer toe te staan en gebruik door gemotoriseerd verkeer te verbieden.

    * Het nieuwe pad biedt een veilige verkeersafwikkeling voor fietsers tussen de Kamgras en de Plantageweg.

    * het nieuwe pad biedt een veiligere route voor fietsers dan de bestaande route via de woonstraten. Dit voorkomt onnodige conflictsituaties met het autoverkeer dat via de woonstraten wordt afgewikkeld.

    * Gelet op de aansluiting op het bestaande fietspad ten westen van de Kamgras, welke is aangewezen als onverplicht fietspad is het voor de eenduidigheid en voor de verkeersveiligheid beter om dit pad eveneens aan te wijzen als onverplicht fietspad. Met deze eenduidigheid is de verkeerssituatie voor de weggebruiker overzichtelijk en is het duidelijker welke weggebruikers van het pad gebruik mogen maken.

    * Gelet op de snelheid van brom- en snorfietsers in relatie tot de snelheid van het fietsverkeer is het beter om brom- en snorfietsverkeer op dezelfde wijze te ontsluiten als het gemotoriseerd verkeer via de woonstraten, en niet te mengen met de fietsers op het fietspad.

    * Brom- en snorfietsers kunnen gebruik blijven maken van de veilige route via de woonstraten.

    * Het nieuwe onverplichte fietspad ligt gescheiden van het bestaande voetpad en biedt daarmee de meest optimale veiligheid voor zowel fietsers als voetgangers.

     

  • -

    het beschermen van weggebruikers en passagiers;

    * Het aanwijzen van het pad als onverplicht fietspad zorgt voor bescherming van de fietsers.

     

  • -

    het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

    * Met de reconstructie van dit inrichtingplan en het nieuwe onverplichte fietspad aan de Ganzerik en de Zwanebloem, is de kwaliteit van het pad en het gebruik daarvan voor de komende jaren gewaarborgd.

    * Voor het instandhouden van het pad en voor de bruikbaarheid van het pad is het vereist om op dit pad uitsluitend fietsverkeer toe te staan en om geen gebruik van gemotoriseerd verkeer toe te staan.

    * Het pad is voldoende vormgegeven voor fietsverkeer in twee richtingen.

     

  • -

    het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer;

    * Het pad biedt een goede ontsluiting voor fietsverkeer tussen Kamgras en Plantageweg.

    * Het nieuwe pad biedt meer routekeuzevrijheid voor fietsers.

     

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade;

    * De kans op overlast, hinder of schade door het fietspad is niet aanwezig of is verwaarloosbaar.

     

  • -

    het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

    * Het aanwijzen als onverplicht fietspad heeft geen gevolgen voor de aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden.

    * De groenstrook biedt een goede gelegenheid om dit te combineren met een fietsontsluiting.

     

Het is dan ook gewenst om het nieuwe pad aan de Ganzerik en de Zwanebloem aan te wijzen als onverplicht fietspad.

 

Een verkeersbesluit wordt na overleg genomen.

Conform artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is er overleg geweest met de korpschef van het betrokken regionale politiekorps.

De politie heeft op 11 mei 2020 een schriftelijk advies gegeven en gaat akkoord met dit verkeersbesluit.

Opmerking van de politie: "...Bij de totstandkoming van dit verkeersadvies is van politiezijde meegewogen dat er conform het nieuwe inrichtingsplan voor de wijk een onverplicht fietspad wordt aangelegd. Dat dit nieuwe onverplicht fietspad een veilige verkeersafwikkeling geeft voor fietsverkeer tussen de divverse wijken en geen conflicten geeft met het overige gemotoriseerd verkeer. Vanuit politiezijde wordt geadviseerd dit onverplicht fietspad aan te geven middels de borden G13 en G14 van de Bijlage 1 van het RVV 1990. Door plaatsing van deze bebording worden overige verkeersdeelnemers/weggebruikers uitgesloten voor gebruikmaking van dit onverplicht fietspad.

Door de genomen maatregel wordt de vrijheid van het verkeer op deze, binnen de bebouwde kom gelegen straat, zoveel mogelijk gewaarborgd, voldoende bevorderd en wordt de veiligheid op de weg gegarandeerd.

 

BESLUIT

Op grond van voorgaande overwegingen is de gemeente tot het besluit gekomen om het nieuwe pad aan de Ganzerik en de Zwanebloem aan te wijzen als onverplicht fietspad. Deze maatregel wordt op straat aangeduid conform de wettelijke bepalinge, zoals het verkeersbord G13 (onverplicht fietspad) en G14 (einde onverplicht fietspad).

Alblasserdam 10 juni 2020

College van burgemeester en wethouders van Alblasserdam

Namens deze,

H.Schnitker

Afdelingshoofd Buitenruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan tegen dit besluit binnen zes weken na dag van bekendmaking bezwaar worden gemaakt. Het bezwaarschrift moet gericht worden aan: college van burgemeester en wethouders van Alblasserdam, Postbus 2, 2950 AA Alasserdam.

Het bezwaarschrift dient te zijn ondertekend en het volgende te bevatten:

  • a.

    naam en adres van de indiener;

  • b.

    de dagtekening;

  • c.

    een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaar is gericht;

  • d.

    de gronden van het bezwaar.

Daarnaast kan een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank binnen het rechtsgebied waarin de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft. Voor het verzoek zal griffierecht worden geheven.

Naar boven