Parkeerverbodzone Bouverijen Teteringen.

Logo Breda

 

Z2020-002439 d.d. 25 mei 2020.

 

Burgemeester en wethouders van Breda

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990, het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Het Algemeen Mandaatbesluit Breda 2019, vastgesteld door burgemeester en wethouders op 15 januari 2019, van kracht geworden op 24 januari 2019, inzake de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit genomen worden voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Uit het oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen

• Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

• Het in standhouden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan

• Het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade

 

Is het gewenst om

Een parkeerverbodzone in te stellen in de nieuwbouwwijk Bouverijen in Teteringen. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Bouverijen parkeerverbodzone verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 315220.

 

Motivering

 

Momenteel is een deel van de nieuwbouwwijk Bouverijen in Teteringen gereed en is een deel nog in aanbouw. In de ontwerpgedachte van de wijk is uitgegaan van straatparkeren op de daartoe aangegeven locaties. In sommige gevallen gebeurt dat in parkeerhoven maar ook langsparkeren is in sommige straten gerealiseerd middels parkeervakken. De intentie was om daarmee het parkeergedrag te sturen zodanig dat parkeren geen hinder op zou leveren in de veelal wat smallere straten. In de praktijk blijkt echter dat sommige wijkbewoners op andere plekken dan de daartoe aangegeven parkeervakken hun auto parkeren. Hierdoor ontstaan verkeersonveilige situaties.

 

Daarom is besloten een parkeerverbodzone in te stellen. In een parkeerverbodzone is parkeren enkel in de parkeervakken toegestaan. Tegen voertuigen die buiten de vakken geparkeerd staan kan door het instellen van een parkeerverbodzone handhavend opgetreden worden.

 

Bij de entrees van de woonwijk wordt het bord E01zb, begin parkeerverbodzone, en het bord E01ze, einde parkeerverbodzone, geplaatst. Het betreft de volgende locaties;

  • Burgemeester Verdaasdonkstraat nabij het kruispunt met de Groenstraat

  • Geerveld nabij de aansluiting met Espakker

  • Voorste Brand nabij de aansluiting met Aanstede

  • Burgemeester Verdaasdonkstraat nabij kruispunt met de Oosterhoutseweg

Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde tekening ‘Bouverijen parkeerverbodzone verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 315220 welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

Belangenafweging

 

In de nieuwbouwwijk Bouverijen blijkt dat na de oplevering van de eerste gedeelten de bewoners hun voertuigen buiten de aangelegde en gemarkeerde parkeervakken parkeren. Hierdoor ontstaan in de smalle straten verkeersonveilige situatie. De doorstroming wordt belemmerd en er is geen goed zicht door geparkeerde voertuigen.

 

Door het instellen van een parkeerverbodzone mogen voertuigen enkel in de daarvoor bestemde parkeervakken geparkeerd worden waardoor een overzichtelijke en veilige verkeerssituatie ontstaat. De nieuwbouwwijk is ontworpen met de daarbij behorende parkeervakken.

 

De gemeente heeft het belang van de verkeersveiligheid en de doorstroming in de straten laten prevaleren boven de belangen van bewoners om hun voertuigen op iedere willekeurige plaats te mogen parkeren.

 

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd met de politie Zeeland-West-Brabant.

 

Besluiten

I. In verband met het instellen van een parkeerverbodzone bij de entrees van de wijk het bord E01zb, begin parkeerverbodzone, en het bord E01ze, einde parkeerverbodzone, geplaats. Het betreft de volgende locaties;

  • Burgemeester Verdaasdonkstraat nabij het kruispunt met de Groenstraat

  • Geerveld nabij de aansluiting met Espakker

  • Voorste Brand nabij de aansluiting met Aanstede

  • Burgemeester Verdaasdonkstraat nabij kruispunt met de Oosterhoutseweg

 

II. Een en ander overeenkomstig tekening, ‘tekening ‘Bouverijen parkeerverbodzone verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 315220’, welke onderdeel uitmaakt van dit besluit.

 

III. De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 25 mei 2020.

 

 

Breda, 25 mei 2020.

 

 

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Breda,

namens dezen,

Medewerker beleid & advies

 

 

A. Kuijpers.

 

Ter inzage

Het verkeersbesluit is voor een ieder in te zien via www.officielepublicaties.nl en www.overheid.nl. Nadere informatie kan worden ingewonnen bij Dhr. W. de Brouwer of P. Wijnen via telefoonnummer 14 076.

 

Bezwaar

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij dit besluit is betrokken, hiertegen binnen zes weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt, een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van Burgemeester en Wethouders van Breda, Postbus 90156, 4800 RH Breda. Het maken van bezwaar schorst niet de werking van dit besluit.

 

Het bezwaarschrift moet ten minste bevatten:

a. naam en adres

b. de dagtekening

c. omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift gericht is; Verkeersbesluit ‘Parkeerverbodzone Bouverijen Teteringen’

d. de gronden van het bezwaar

U wordt verzocht, indien mogelijk, een kopie van het besluit waartegen het bezwaar is gericht, mee te zenden.

Indien een bezwaarschrift is ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de rechtbank binnen het rechtsgebied waar de indiener van het bezwaarschrift zijn woonplaats heeft, een verzoek worden gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening (waaronder schorsing) indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Voor de behandeling van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt een bedrag aan griffierecht geheven.

 

Bijlagen onderdeel uitmakend van die besluit

Tekening ‘Bouverijen parkeerverbodzone verkeersbesluittekening’ met tekeningnummer 315220.

 

Naar boven