Definitief verkeersbesluit Aanleg voetgangersoversteekplaats Anna Polaktuin

Logo Heerhugowaard

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard is op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan het bestuur van de Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard gemandateerd.

Het bestuur van de Werkorganisatie heeft middels de vastgestelde Mandaatregeling Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard deze bevoegdheid ondergemandateerd.

 

Datum: 14 mei 2020

[INT20-1084]

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

 

Doelstelling

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van de weggebruikers en passagiers is het gewenst om op de Anna Polaktuin ter hoogte van het kruispunt met de Wilhelmina Druckertuin een voetgangersoversteekplaats op het wegdek aan te brengen en daarbij de benodigde bebording (bord L2) te plaatsen.

Met het bovenstaande wordt beoogd een looproute te creëren die voldoende aantrekkelijk is zodat kinderen, met en zonder ouders, deze route zullen kiezen en zodoende het kruisingsvlak vrijhouden.

Dit draagt bij aan een overzichtelijk kruispunt en daarmee aan de verkeersveiligheid.

 

Motivering

Aan de Anna Polaktuin liggen twee basisscholen, De Hasselbraam en De Zeppelin. Tijdens de in- en uitgaanstijden van de scholen is het erg druk met verkeer rond deze scholen. Om te zorgen dat het kruisingsvlak vrij van kinderen die lopend van en naar de scholen komen is het wenselijk dat deze stroom dit via een route doen om het kruispunt heen.

Door de aanleg van een voetgangersoversteekplaats over de Anna Polaktuin is dit voor veel ouders een aantrekkelijk punt om hun kinderen over te laten steken. Daarnaast is dit ook eenvoudig aan kinderen te leren omdat een zebrapad duidelijk herkenbaar is. De oversteek over de Wilhelmina Druckertuin ligt reeds in het verlengde van het voetpad en zal daarom sneller worden gebruik. Deze oversteek maken we aantrekkelijker door met speelse markering de kinderen naar deze oversteek te leiden.

Bij de aanpassing van het kruispunt worden twee parkeervakken verplaatst. Het aantal parkeervakken blijft daarmee gelijk als voor de aanpassing.

 

Belangenafweging

Ouders met kinderen die lopend naar school gaan, hebben baat bij een veilige route. Voor bestuurders is het van belang dat lopende kinderen zoveel als mogelijk op één punt de rijbaan kruisen. Verder ontstaat met deze inrichting een duidelijke en begrijpelijke verkeerssituatie voor alle weggebruikers.

 

Zienswijzen

Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend.

 

Overleg

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg gehoord.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd, namens de korpschef, met een vertegenwoordiger van de politie, eenheid Noord-Holland. De politie adviseert positief op het voorgenomen besluit. De reactie van de politie: “Indien de locatie, volgens het strookschema voor VOP’s, voldoet aan de criteria voor de aanleg van een zebrapad en het zebrapad verder wordt aangelegd conform de geldende richtlijnen (wit op zwart), dan geef ik bij deze een positief advies.”

 

 

 

 

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen spreken burgemeester en wethouders het voornemen uit om een voetgangersoversteekplaats op de Anna Polaktuin ter hoogte van het kruispunt met de Wilhelmina Druckertuin aan te leggen door plaatsing van wegmarkering (zebra) en de bijbehorende benodigde bebording zoals aangegeven in de bij dit besluit behorende principe schets.

 

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstuk L Informatie.

Afbeelding Bordnummer Omschrijving

L2 Voetgangersoversteekplaats

MEDEDELINGEN

Beroep

Als u het niet eens bent met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U stuurt dan binnen zes weken na verzenddatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR in Haarlem.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

 

  • 1.

    uw naam en adres;

  • 2.

    een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt;

  • 3.

    de reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing);

  • 4.

    de datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft;

  • 5.

    uw handtekening.

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht/Procedures/Paginas/Beroepsprocedure.aspx

Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

Voorlopige voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank Noord-Holland, sector Bestuursrecht, Postbus 1621, 2003 BR in Haarlem. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via

https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Rechtsgebieden/Bestuursrecht/Procedures/Paginas/Beroepsprocedure.aspx

Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Heerhugowaard, datum 14 mei 2020

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard

Namens deze,

F.J. Wildenburg

Senior beheerder ruimte,

Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard

Naar boven