Call for proposals Ondersteuning NWA-routesmanagement 2020, Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Nationale Wetenschapsagenda 2020

Inhoud

1

Inleiding

1

 

1.1

Achtergrond

1

 

1.2

Beschikbaar budget

1

 

1.3

Geldigheidsduur call for proposals

2

       

2

Doel

2

     

3

Richtlijnen voor aanvragers

2

 

3.1

Wie kan aanvragen

2

 

3.2

Wat kan aangevraagd worden

2

 

3.3

Wanneer kan aangevraagd worden

3

 

3.4

Het opstellen van de aanvraag

3

 

3.5

Subsidievoorwaarden

3

 

3.6

Het indienen van een aanvraag

4

       

4

Beoordelingsprocedure

4

 

4.1

Procedure

4

 

4.2

Criteria

5

     

5

Contact en overige informatie

5

 

5.1

Contact

5

1 Inleiding

1.1 Achtergrond

De Nationale Wetenschapsagenda (NWA) beschrijft brede, uitdagende onderwerpen die om een nationale aanpak vragen en waarmee Nederlands onderzoek de samenleving en de kenniseconomie kan versterken. De NWA is door een innovatief proces met de inbreng van burgers en wetenschappers tot stand gekomen: elke Nederlander kreeg de kans om online vragen in te dienen. De nationale kennisgemeenschap, verenigd in de Kenniscoalitie, heeft de opgehaalde vragen tot 140 clustervragen gebundeld, waaruit 25 routes zijn geformuleerd.

Het NWA-programma beoogt bovenal bruggen te slaan. Tussen uiteenlopende wetenschappelijke gebieden, tussen verschillende vormen van onderzoek (fundamenteel, toegepast, praktijkgericht) en tussen diverse nationale en internationale agenda’s. Vergaande multi- en interdisciplinariteit, een kennisketenbrede aanpak en samenwerking met maatschappelijke partners incl. vakdepartementen, bedrijven en NGO’s zijn daarom cruciale kenmerken in de consortia van NWA-projecten en programma’s.

De overkoepelende ambitie van het NWA-programma is het leveren van een positieve en structurele bijdrage aan de mondiale kennismaatschappij van morgen, waar nieuwe kennis gemakkelijk doorstroomt van onderzoeker naar gebruiker en waar nieuwe vragen vanuit de praktijk en de samenleving snel en vanzelfsprekend ingang vinden in nieuw onderzoek. Dit kan alleen bereikt worden door vandaag bruggen te bouwen om met elkaar wetenschappelijke en (mondiale) maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.

Deze call for proposals is een onderdeel van het NWA-programma. NWO voert in opdracht van het Ministerie van OCW het NWA-programma uit.

1.2 Beschikbaar budget

Het budget voor deze call for proposals bedraagt € 1.250.000. Het maximum budget per route is € 50.000.

1.3 Geldigheidsduur call for proposals

Er kan doorlopend worden ingediend tot en met 19 november 2020 om 14.00.00 CE(S)T.

2 Doel

NWO vindt het belangrijk om de 25 routes van de Nationale Wetenschapsagenda financieel te ondersteunen bij de organisatie van hun netwerken. Routes spelen een rol in het organiseren van het veld. Een verbindende rol van de routes in het NWA-programma kan zorgen voor afstemming tussen indieners, meer betrokkenheid van de hele kennisketen, het samenbrengen van relevante consortiapartners, valorisatie bewerkstelligen en het bewaken van kerndoelen van een route en de NWA. Hiermee wordt ook invulling gegeven aan de Wetenschapsbrief van het Ministerie van OCW om in het NWA-programma in te zetten op kennisbenutting en netwerkvorming.

Binnen deze call for proposals kan het routemanagement van een NWA-route geld aanvragen voor ondersteuning van het routemanagement.

3 Richtlijnen voor aanvragers

3.1 Wie kan aanvragen

Routes
  • Alleen de boegbeelden en/of trekkers van de 25 routes uit het Portfolio voor onderzoek en innovatie van de Nationale Wetenschapsagenda kunnen aanvragen. Zie deze lijst voor alle routes, routetrekkers en boegbeelden. In deze lijst staan bij sommige routes meerdere boegbeelden en/of meerdere routetrekkers. Namens de route kan slechts één aanvrager op de aanvraag staan.

  • Er kan slechts 1 aanvraag per route worden ingediend.

Aanvragers

Namens de route kan er één persoon aanvrager zijn. Aanvragers dienen:

  • In dienst zijn (i.e. een bezoldigde aanstelling hebben) bij één van de onderstaande organisaties:

    • Universiteiten gevestigd in het Koninkrijk der Nederlanden;

    • Universitaire medische centra;

    • KNAW- en NWO-instituten;

    • Hogescholen, zoals bedoeld in artikel 1.8 van de Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek (WHW);

    • TO2-instellingen;

    • het Nederlands Kanker Instituut;

    • het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek te Nijmegen;

    • de Dubble-bundellijn bij de ESRF te Grenoble;

    • NCB Naturalis;

    • Advanced Research Centre for NanoLithography (ARCNL);

    • Prinses Máxima Centrum.

De aanvrager kan ook verbonden zijn aan een organisatie die niet hierboven vermeld is, maar die voldoet aan de onderstaande genoemde cumulatieve criteria:

  • is gevestigd in Nederland en

  • heeft een publieke taak en is onafhankelijk in de uitvoering van onderzoek en

  • ontvangt minimaal 50% publieke financiering en

  • heeft geen winstoogmerk anders dan ten behoeve van het doen van verder onderzoek.

3.2 Wat kan aangevraagd worden

Er kan maximaal € 50.000 per aanvraag worden aangevraagd voor routemanagementondersteuning. Hierbij gaat het om activiteiten die bijdragen aan verdere, inclusieve, ontwikkeling van de route.

Omdat de routes zeer verschillend zijn qua opzet en qua ontwikkeling, zijn de routes vrij om naar eigen inzicht te bepalen hoe zij het geld in willen zetten. Het geld kan bijvoorbeeld worden besteed aan een routeworkshop om onderwerpen verder uit te diepen of om consortia voortvloeiend uit de route bij elkaar te brengen om een aanvraag in te dienen voor onderzoeks- en innovatiefinanciering. Ook kunnen er personele kosten worden aangevraagd om ondersteuning op organisatorisch vlak te vergoeden.

Er kunnen geen onderzoekstaken worden gefinancierd uit dit budget.

Projectspecifieke kosten

Uitsluitend projectspecifieke kosten komen voor subsidie in aanmerking. Deze zijn onder te verdelen in de volgende categorieën:

  • i. personele kosten;

  • ii. materiële kosten.

Indien er personele kosten worden gemaakt, dan dient er een keuze gemaakt te worden uit onderstaande tabel met uurtarieven (tabel 1, gebaseerd op de Handleiding Overheidstarieven 2017). De keuze dient gebaseerd te worden op basis van de cao-inschaling van de betreffende (toekomstige) medewerker. In de aanvraag dient de aanvrager het gekozen tarief te verder te onderbouwen.

Schaal

Tarief

1

€ 25

2

€ 29

3

€ 31

4

€ 37

5

€ 38

6

€ 41

7

€ 45

8

€ 49

9

€ 56

10

€ 61

11

€ 69

12

€ 80

13

€ 90

14

€ 100

15

€ 109

16

€ 119

Tabel 1: overzicht met uurtarieven voor personele kosten.

In een aanvraag kunnen geen kosten worden opgevoerd die voorafgaand aan de aanvraag zijn gemaakt. Financiering dient in overeenstemming c.q. verenigbaar te zijn met de Europese regelgeving voor staatssteun en aanbestedingen.

3.3 Wanneer kan aangevraagd worden

Er kan doorlopend worden ingediend tot en met 19 november 2020 om 14.00.00 CE(S)T.

3.4 Het opstellen van de aanvraag

  • Download het aanvraagformulier vanuit het online aanvraagsysteem ISAAC of vanaf de website van NWO (onderaan de webpagina van het betreffende financieringsinstrument).

  • De aanvraag mag zowel in het Engels als in het Nederlands worden ingediend.

  • Vul het aanvraagformulier in.

  • Sla het formulier op als pdf en upload het in ISAAC.

3.5 Subsidievoorwaarden

Op alle aanvragen zijn de NWO-subsidieregeling 2017 en het Akkoord bekostiging wetenschappelijk onderzoek van toepassing.

NWA-routes

De aanvrager moet een goede aansluiting behouden met het NWA-programmasecretariaat. Dit zal onder andere bestaan uit:

  • Een actieve deelname aan de bijeenkomsten die zullen worden georganiseerd door het NWA-programmasecretariaat voor de boegbeelden en routetrekkers om de activiteiten binnen de route te delen, ervaringen uit te wisselen en van elkaar te leren.

  • actief contact met de relevante NWO/ZonMw-routecontactpersoon over de voortgang van de NWA-route.

Wetenschappelijke integriteit

Het onderzoek dat NWO financiert moet, conform de NWO Subsidieregeling 2017, uitgevoerd worden in overeenstemming met de nationaal en internationaal aanvaarde normen van wetenschappelijk handelen zoals neergelegd in de Nederlandse Gedragscode Wetenschappelijke Integriteit (2018). Met het indienen van de aanvraag committeert de aanvrager zich aan deze code. In geval van (mogelijke) schending van voornoemde normen bij een door NWO gefinancierd onderzoek, dient de aanvrager NWO hiervan onverwijld op de hoogte te stellen en dient deze alle ter zake relevante documenten aan NWO te overleggen. Meer informatie over de gedragscode en het beleid op het gebied van wetenschappelijke integriteit vindt u op de website: www.nwo.nl/integriteit.

Looptijd project

Het project dient binnen zes maanden na besluit van honorering te starten en dient maximaal een jaar te lopen.

Verantwoording en afsluiting van het project

De aanvrager is verantwoordelijk voor rapportages over het project. Voor de projecten gefinancierd in dit programma vraagt NWO geen tussentijds inhoudelijk en financiële rapportages op, maar er zullen bij afronding van deze projecten wel inhoudelijke en financiële eindrapportages worden opgevraagd.

3.6 Het indienen van een aanvraag

Het indienen van een aanvraag kan alleen via het online aanvraagsysteem ISAAC. Aanvragen die niet via ISAAC zijn ingediend, worden niet in behandeling genomen.

Een aanvrager is verplicht zijn/haar aanvraag via zijn/haar eigen ISAAC-account in te dienen. Indien de aanvrager nog geen ISAAC-account heeft, dient hij/zij dat minimaal een dag voor het indienen aan te maken. Dit om eventuele aanmeldproblemen op tijd te kunnen verhelpen. Indien de aanvrager al een account bij NWO heeft, hoeft deze geen nieuw account aan te maken om een nieuwe aanvraag in te dienen.

Voor vragen van technische aard verzoeken wij u contact op te nemen met de ISAAC-helpdesk, zie paragraaf 5.1.2.

4 Beoordelingsprocedure

4.1 Procedure

Voor alle bij de beoordeling en/of besluitneming betrokken personen en betrokken NWO-medewerkers is de NWO Code Persoonlijke Belangen van toepassing.

Planning

De beoordeling van de aanvraag duurt maximaal zes weken.

Toets op voorwaarden voor indiening

De eerste stap in de beoordelingsprocedure is een toets of de aanvraag in behandeling kan worden genomen. NWO toetst of de aanvraag voldoet aan de voorwaarden zoals beschreven in deze brochure onder ‘Subsidievoorwaarden’. Aanvragen die hieraan niet voldoen worden niet in behandeling genomen.

Beoordeling

De beoordeling is een bureaubeoordeling door het NWA-bureau en er wordt geen extern advies gezocht.

Kwalificaties

NWO voorziet alle aanvragen van een kwalificatie. Deze kwalificatie wordt aan de aanvrager bekend gemaakt bij het besluit over al dan niet toekennen van financiering.

Om voor financiering in aanmerking te kunnen komen, dient een aanvraag de kwalificatie excellent/zeer goed/goed te krijgen. Voor meer informatie over de kwalificaties zie: www.nwo.nl/kwalificaties

4.2 Criteria

Beide criteria wegen even zwaar.

  • I. De aanvraag geeft duidelijk aan hoe de activiteiten bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de route en geeft ook aan tot welke resultaten deze activiteiten kunnen leiden en welke impact dit naar verwachting zal leveren.

  • II. De besteding van het geld moet inclusieve samenwerking binnen de route bevorderen. Route-activiteiten moeten open staan voor nieuwe partijen. Er wordt duidelijk gemotiveerd hoe inclusiviteit binnen de route wordt bevorderd door de aanvraag.

5 Contact en overige informatie

5.1 Contact

5.1.1 Inhoudelijke vragen

Voor inhoudelijke vragen over Ondersteuning NWA-routes en deze call for proposals neemt u contact op met:

Colette Bos

nwa-routes@nwo.nl

070-3494706

5.1.2 Technische vragen over het elektronisch aanvraagsysteem ISAAC

Bij technische vragen over het gebruik van ISAAC kunt u contact opnemen met de ISAAC-helpdesk. Raadpleeg eerst de handleiding voordat u de helpdesk om advies vraagt. De ISAAC-helpdesk is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer +31 (0)20 346 71 79. U kunt uw vraag ook per e-mail stellen via isaac.helpdesk@nwo.nl. U ontvangt dan binnen twee werkdagen een reactie.

Naar boven