‎Verkeersbesluit: Aanleg voetgangersoversteekplaats in de Burgemeester Dekkingstraat, ter hoogte van woonzorgcentrum "Graafzicht", kern Bleskensgraaf, gemeente Molenlanden.

Logo Molenlanden

 

 

 

 

 

Zaaknummer : 1058359

 

Molenlanden, kern Bleskensgraaf: aanleg voetgangersoversteekplaats in de Burgemeester Dekkingstraat ter hoogte van woonzorgcentrum “Graafzicht” te Bleskensgraaf.

 

Burgemeester en wethouders van gemeente Molenlanden;

 

Gelet op:

De bepalingen in de Wegenverkeerswet 1994, het Regelement verkeersregels en verkeerstekens 1990, het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) en de Algemene wet bestuursrecht;

 

Op grond van artikel 18, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 en op grond van het algemeen mandaatbesluit gemeente Molenlanden 12 maart 2019, zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

 

Overwegende:

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd. Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Uit het oogpunt van:

• Het verzekeren van de veiligheid op de wegen;

• Het beschermen van de weggebruikers en passagiers;

 

Is het gewenst om:

Een voetgangersoversteekplaats aan te brengen op de Burgemeester Dekkingstraat te Bleskensgraaf. Een en ander zoals weergegeven op de bijgevoegde afbeelding in de bijlage.

 

Motivering:

Aan de burgemeester Dekkingstraat te Bleskensgraaf is het woonzorgcentrum “Graafzicht” gevestigd. De voetgangers die vanuit het woonzorgcentrum richting de winkels van Bleskensgraaf lopen, delen op dit moment de uitrit met het gemotoriseerd verkeer. De ontsluiting van deze inrit op de Burgemeester Dekkingstraat maakt, in combinatie met het overstekend voetgangersverkeer, de verkeerssituatie regelmatig onoverzichtelijk en leidt tot verkeersonveilige situaties. In overleg met het woonzorgcentrum en de omgeving worden diverse maatregelen getroffen waaronder het aanbrengen van een voetgangersoversteekplaats.

 

Ter hoogte van het woonzorgcentrum Burgemeester Dekkingstraat 1 te Bleskensgraaf wordt een voetgangersoversteekplaats aangelegd. Op het wegdek worden zwart-witte zebra markeringen aangebracht. Bestuurders moeten voetgangers die op het punt staan over te steken, of aan het oversteken zijn, voorrang verlenen.

 

Ter attentie wordt bij de voetgangersoversteekplaats het bord L2, voetgangersoversteekplaats, geplaatst (dit bord is niet verkeersbesluitplichtig maar voor de volledigheid hier wel opgenomen).

 

Een en ander overeenkomstig die bij dit besluit behorende afbeelding in de bijlage.

 

Belangenafweging:

De voetgangersoversteekplaats wordt aangelegd om de verkeersveiligheid ter hoogte van het woonzorgcentrum te verhogen. Oversteekbewegingen worden door de voetgangersoversteekplaats gecentraliseerd op één locatie. De voetgangersoversteek wordt aangesloten op nieuw aangelegd trottoir waardoor voetgangers ter hoogte van de uitrit een eigen plek in de infrastructuur heeft om veilig over te steken. De burgemeester Dekkingstraat is gelegen binnen een 30 km zone. De voetgangersoversteekplaats wordt op een plateau aangelegd. De situatie is zodanig ingericht dat de automobilist overstekende voetgangers kan verwachten.

 

Door de aanleg van de voetgangersoversteekplaats wordt de verkeersveiligheid verhoogd.

 

Niet is gebleken dat belanghebbenden onevenredig worden benadeeld dan wel dat door te nemen maatregelen een onduidelijke verkeerssituatie zou ontstaan.

 

Gehoord:

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is op 30 april 2020 overleg gepleegd tussen de wegbeheerder en de politie, eenheid Rotterdam. Tijdens dit overleg werden de verkeersaspecten van het verkeersbesluit besproken. De politie ging tijdens dit overleg akkoord met het voorgenomen verkeersbesluit.

 

Bij de totstandkoming van dit verkeersadvies is van politiezijde meegewogen dat bij de inrichting van de 30 km/h wegen, de in het huidige verkeersbesluit genoemde wegen, en gebieden in eerste instantie de wettelijke bepalingen van de uitvoeringsvoorschriften BABW in acht genomen dienen te worden.

 

In het kort komen de Uitvoeringsvoorschriften voor 30 km/u gebieden op het volgende neer:

  • De wegen hebben voornamelijk een verblijfsfunctie.

  • De in te stellen maximumsnelheid dient in overeenstemming te zijn met het wegbeeld ter plaatse. Dit betekent dat waar nodig de omstandigheden op zodanige manier zijn aangepast dat de beoogde snelheid redelijkerwijs voortvloeit uit de aard en de inrichting van de betrokken weg en van zijn omgeving.

  • Om te voorkomen dat de verblijfsfunctie wordt aangetast door een relatief hoge intensiteit van gemotoriseerd verkeer, moet de weg, waar nodig, worden aangepast.

  • Met het oog op snelheidsbeperking en/of attentieverhoging moet extra aandacht worden besteed aan potentieel gevaarlijke punten zoals: plaatsen waar voetgangers oversteken, kruispunten met een hoofdroute voor fietsers en eventueel bromfietsers en kruispunten waar de voorrang met borden is geregeld.

  • De overgangen naar een andere maximumsnelheid moeten door hun constructie duidelijk herkenbaar zijn.

  • Indien de overgang naar een hogere maximumsnelheid binnen 20 m van een kruisende weg ligt, moet de voorrang geregeld zijn met verkeerstekens of moet er een uitritconstructie aanwezig zijn, tenzij de betrokken kruisende weg geschikt is om te zijner tijd in het betrokken gebied te worden opgenomen.

  • Het regelen van de voorrang in verblijfsgebieden moet worden voorkomen en is alleen toegestaan bij: solitaire busbanen, solitaire fiets/bromfietspaden, hoofdfietsroutes die duidelijk herkenbaar zijn (bijvoorbeeld fietsstroken) en waarop slechts beperkt gemotoriseerd verkeer wordt toegelaten.

Vanuit politiezijde wordt opgemerkt dat de inrichting van de aan te leggen voetgangersoversteekplaats aan de eisen gesteld in artikel 49.2 van het RVV 1990 moet voldoen.

Volgens de uitvoeringsvoorschriften vanuit het BABW, dient de uitvoering van een voetgangersoversteekplaats als volgt te geschieden;

 

  • Een zebra bestaat uit een dwars op de wegas aangebrachte markering met een breedte van ten minste 4 m, bestaande uit witte strepen met een breedte en een tussenliggende afstand van 0,4 tot 0,6 m.

  • Bij een zebra wordt, behalve bij verkeerslichten, altijd bord L2 geplaatst.

Door de genomen maatregel wordt de vrijheid en de doorstroming van het verkeer op deze, binnen de bebouwde kom gelegen straat, zoveel mogelijk gewaarborgd, voldoende bevorderd en wordt de veiligheid op de weg gegarandeerd.

 

Besluiten:

 

  • I.

    In verband met het aanleggen van een voetgangersoversteekplaats de volgende markeringen aan te brengen ter hoogte van Burgemeester Dekkingstraat 1;

    • Op het wegdek wordt zwart-witte zebramarkering aangebracht.

 

  • II.

    Een en ander overeenkomstig de afbeelding in de bijlage;

 

  • III.

    De datum van openbaarmaking van dit verkeersbesluit te bepalen op 13 mei 2020.

 

 

Bleskensgraaf, 7 mei 2020.

 

Namens college van burgemeester en wethouders van Molenlanden,

 

 

 

ing. A.J. van Gurp

Adviseur verkeer & Vervoer

 

 

Bezwaar:

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u binnen 6 weken na de dag van verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, bij voorkeur, via www.molenlanden.nl. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD).

 

Het bezwaarschrift dient op grond van artikel 6:5 van de Algemene wet bestuursrecht te zijn ondertekend en dient tenminste te bevatten:

• Uw naam en adres;

• De datum waarop u het bezwaarschrift geschreven hebt;

• Een omschrijving van het besluit waar uw bezwaar zich tegen richt;

• Het zaaknummer van het besluit;

• De gronden waarop uw bezwaar berust.

 

Een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Daarom kunt u eventueel om een voorlopige voorziening verzoeken bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Rotterdam, sector Bestuursrecht, Postbus 50951, 3007 BM Rotterdam.

U kunt ook digitaal het verzoekschrift indienen bij genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de voorwaarden.

 

 

 

 

Naar boven