Gemeente Amsterdam - gewijzigde vaststelling bestemmingsplan Willemspark – Vondelpark 2019, besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en besluit tot vaststelling hogere waarden Wet geluidhinder

Logo Amsterdam

Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 en artikel 6.14 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend:

De gemeenteraad van Amsterdam heeft op 28 april 2020 het bestemmingsplan Willemspark - Vondelpark 2019 vastgesteld. Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen. De gemeenteraad heeft op 28 april 2020 tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen.

Burgemeester en wethouders van Amsterdam hebben op 7 januari 2020 besloten tot vaststelling van hogere grenswaarden wegverkeerslawaai zoals bedoeld in de Wet geluidhinder voor het bestemmingsplan Willemspark – Vondelpark 2019.

Bestemmingsplan

Het plangebied wordt globaal begrensd door de stadsdeelgrens met stadsdeel West in het noorden, de Stadhouderskade in het oosten, de Vossiusstraat, Van Eeghenstraat en Koninginneweg in het zuiden en de Amstelveenseweg in het westen. De Vondeltuin (Vondelpark 7) maakt geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan. Voorde exacte begrenzing van het plangebied wordt verwezen naar de digitale verbeelding, te raadplegen via www.ruimtelijkeplannen.nl.

Het doel van deze actualisatie is om een actueel planologisch kader voor het plangebied vast te stellen. De huidige bestemmingsplannen ‘Willemspark – Van Eeghenstraat’ (2002) en ‘Vondelpark’ (2004) zijn op onderdelen verouderd. Het uitgangspunt in het nieuwe bestemmingsplan is dat de bestaande situatie wordt vastgelegd en dat rekening wordt gehouden met recente wetgeving en recent beleid. De belangrijkste wijziging ten opzichte van de huidige bestemmingsplannen is het beperken van onbenutte bouwrechten aan achterzijde van de hoofdgebouwen. Daarnaast worden de cultuurhistorische waarden in het nieuwe bestemmingsplan beter beschermd.

Voor de wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan zoals dat ter inzage heeft gelegen, wordt verwezen naar het raadsbesluit en de Nota van Wijzigingen die als bijlage 14 bij de toelichting van het bestemmingsplan is opgenomen.

Geen exploitatieplan

De gemeenteraad heeft op 28 april 2020 tevens besloten om geen exploitatieplan vast te stellen. In dit bestemmingsplan worden geen bouwplannen in de zin van de Wet ruimtelijke ordening mogelijk gemaakt. Daarom is er geen aanleiding om tot kostenverhaal over te gaan.

Besluit hogere waarden Wet geluidhinder

De geluidsbelasting als gevolg van het wegverkeerslawaai op de gevel van een aantal adressen waar woningen en/of maatschappelijke functies zijn toegestaan, is hoger dan de voorgeschreven voorkeursgrenswaarde. Maatregelen om de geluidsbelasting op de gevel te reduceren zijn onvoldoende doelmatig en/of bezwaarlijk. Daarom hebben burgemeester en wethouder voor deze panden een hogere grenswaarde voor het wegverkeerslawaai vastgesteld.

Ingevolge artikel 145 van de Wet geluidhinder vangt de termijn voor het indienen van een beroepschrift tegen het besluit tot vaststelling hogere grenswaarden aan met ingang van de dag waarop beroep kan worden ingesteld tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan.

Terinzagelegging

Het bestemmingsplan Willemspark – Vondelpark 2019, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, het besluit vaststelling hogere grenswaarden wegverkeerslawaai en de bijbehorende stukken zijn met ingang van 12 mei 2020 digitaal raadpleegbaar via www.ruimtelijkeplannen.nl. Klik op de knop ‘plannen zoeken’ en voer vervolgens het volgende planidentificatienummer (ID) in: NL.IMRO.0363.K1304BPSTD-VG01.

Een papieren exemplaar van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen, het besluit hogere grenswaarden wegverkeerslawaai en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 12 mei 2020 ter inzage op het stadsloket Zuid, President Kennedylaan 923 te Amsterdam. De stukken liggen ter inzage totdat de beroepstermijn is verstreken.

Het stadsloket Zuid is op maandag tot en met vrijdag geopend tussen 8.00 en 18.00 uur. In verband met de coronacrisis kunt u het stadsloket alleen bezoeken als u een afspraak hebt. U kunt een afspraak maken via: www.amsterdam.nl/contact/stadsloket-zuid.

Beroep

Een belanghebbende die tijdig een zienswijze naar voren heeft gebracht, kan met ingang van 12 mei 2020 gedurende zes weken bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State beroep instellen tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een belanghebbende die aantoont redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze in te dienen. Een belanghebbende die bezwaren heeft tegen de wijzigingen die de gemeenteraad bij vaststelling van het bestemmingsplan heeft aangebracht ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan kan eveneens beroep instellen.

Een belanghebbende kan met ingang 12 mei 2020 gedurende zes weken tevens beroep instellen tegen het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit hogere grenswaarden wegverkeerslawaai.

Het beroep dient te worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inwerkingtreding

Het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan, het besluit om geen exploitatieplan vast te stellen en het besluit tot vaststelling hogere waarden wegverkeerslawaai treden in werking op de dag na afloop van de hiervoor genoemde beroepstermijn. Het instellen van beroep schorst de werking van de besluiten niet.

Voorlopige voorziening

Degene die beroep heeft ingesteld kan de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State verzoeken met het oog op onverwijlde spoed een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoek dient geadresseerd te worden aan de Raad van State, ter attentie van de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak, postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Indien het verzoek tijdens de beroepstermijn wordt ingediend, treden de besluiten niet in werking voordat op het verzoek is beslist.

 

Amsterdam, 7 mei 2020

Burgemeester en wethouders

Peter Teesink

gemeentesecretaris

Femke Halsema

burgemeester

Naar boven