Verkeersbesluit voor het instellen van parkeren op het trottoir op de Leonard Springerlaan bij basisschool de Vijf-er, kenmerk: 315611-2019.

Logo Deventer

 

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders Deventer besluit tot:

• het toestaan dat er in tijdsperioden en met een bestemming wordt geparkeerd op het trottoir door middel van het plaatsen van een E8 verkeersbord van bijlage 1 van het RVV 1990 en het aanbrengen van het onderbord ‘’Parkeren op trottoir uitsluitend t.b.v. brengen en halen kinderen basisschool De Vijf-er tussen ma t/m vr 8.15 tot 8.45 uur en 13.45 tot 14.15 uur’’.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Aanleiding verkeersbesluit

Veel leerlingen van de RKBS De Vijf-er worden met de auto of een ander motorvoertuig naar school gebracht en later op de dag weer opgehaald. De leerlingen worden afgezet en opgehaald aan de Leonard Springerlaan. Om het brengen en halen van kinderen te faciliteren wil de gemeente het toestaan dat er in bepaalde tijdsperiodes op de informeel aangegeven parkeerstroken op het trottoir kan worden geparkeerd.

 

Motivering en belangenafweging

De Leonard Springerlaan is in eigendom en beheer van de gemeente Deventer.

Basisschool RKBS De Vijf-er is gevestigd aan de Leonard Springerlaan te Deventer.

Een aanzienlijk aantal leerlingen van deze basisschool wordt met de auto naar school gebracht.

Er is behoefte aan parkeerplekken om kortstondig te parkeren ten behoeve van het brengen en halen van kinderen.

Door het faciliteren van plekken om te brengen en halen wordt de verkeerssituatie op de Leonard Springerlaan overzichtelijker en verkeersveiliger. Dit is van belang want kinderen zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Tevens is het hierdoor minder noodzakelijk om te parkeren op ongewenste en niet toegestane locaties.

Het trottoir is ter plekke dermate breed dat er voldoende vrije ruimte overblijft om als voetganger de geparkeerde auto’s op het trottoir te kunnen passeren.

De maatregel is alleen van kracht op momenten van grote drukte bij de school (‘op ma t/m vr 8.15 tot 8.45 uur en 13.45 tot -14.15 uur’). Buiten deze periode is er voldoende parkeergelegenheid waardoor het op die momenten niet noodzakelijk is om te parkeren op het trottoir.

Voor de bewoners aan de Leonard Springerlaan zijn er voldoende parkeerplaatsen aan de achterzijde van de woningen op het daar aanwezige binnenterrein. Tevens kunnen bewoners (vanaf de woningen gezien) parkeren op de parkeervakken aan de overzijde van de weg.

Gelet op artikel 12 van het BABW is een verkeersbesluit vereist voor het plaatsen van de verkeersborden E8 van bijlage 1 van het RVV 1990 met onderbord.

Aan het verkeersbesluit liggen de volgende verkeersbelangen ten grondslag (art. 2 WVW 1994):

 

- het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers:

Onveilige verkeerssituaties met kinderen als kwetsbare verkeersdeelnemers worden voorkomen of verminderd door genoemde maatregelen.

 

- het in standhouden van de weg:

Dit belang is niet van toepassing.

 

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer:

Dit belang is niet van toepassing.

 

- het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden:

Dit belang is niet van toepassing.

 

Zienswijzen/draagvlak

De maatregelen zijn besproken met de bewoners en afgestemd met basisschool RKBS de Vijf-er.

 

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de verkeersbelangen die minimaal afgewogen dienen te worden bij een verkeerbesluit.

- In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderden een verkeersbesluit is vereist.

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

- Mede op grond van artikel 24 van het BABW heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in de Staatscourant van 15 januari 2019 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u het dan nog niet eens met dit besluit, schrijf dan een brief (bezwaarschrift) aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Zet in uw brief:

• uw naam en adres;

• de datum waarop u de brief schrijft;

• het kenmerk van ons besluit

• waarom u het niet eens bent met ons besluit

• uw handtekening

U moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit. U kunt ook bezwaar maken via ons formulier op www.deventer.nl/bezwaarschrift.

 

Deventer, 9 december 2019

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

R. van Hout

Programmamanager Leefomgeving

 

Naar boven