Verkeersbesluit voor het instellen van twee parkeervakken aan de Menstraat ter hoogte van huisnummer 2 en 6 in de gemeente Deventer, kenmerk: 315596-2019

Logo Deventer

 

Besluit

Het college van burgemeester en wethouders Deventer besluit tot:

• het vervangen van de L52 verkeersborden door E4 verkeersborden van bijlage 1 van het RVV 1990, waarbij de onderborden ‘’Max. 10 min’’ gehandhaafd blijven, ter hoogte van Menstraat 2 en 6 te Deventer.

 

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

 

Aanleiding verkeersbesluit

Ten behoeve van het brengen en halen van kinderen bij kinderdagverblijf van Sam & Kiki (Menstraat 6) is in het verleden bij twee parkeervakken een L52 ‘’Kiss & Ride’’ bord geplaatst. Uit recente jurisprudentie blijkt dat een dergelijk bord geen parkeergelegenheid aanduidt. Het RVV 1990 kent geen andere bepaling die het parkeren in strijd met een verkeersbord L52 verbiedt.

De gemeente Deventer wil het halen en brengen van passagiers op deze locatie toestaan, maar het voor langere tijd parkeren verbieden. De hiervoor bedoelde verkeerstekens uit het RVV1990 zullen worden toegepast.

 

Motivering en belangenafweging

De Menstraat in eigendom en beheer is van de gemeente Deventer.

Uit recente jurisprudentie blijkt dat een L52 verkeersbord geen parkeergelegenheid aanduidt. Het RVV 1990 kent ook geen andere bepaling die het parkeren in strijd met een verkeersbord L52 verbiedt. Op grond van bijlage 1 bij het RVV 1990 wordt een parkeergelegenheid aangeduid met een verkeersbord E4, E8, E9, E12 of E13.

De huidige (bedoelde) functionaliteit, namelijk het parkeren ten behoeve van brengen en halen van passagiers, zal niet wijzigen.

De gemeente Deventer wil het brengen en halen van kinderen bij kinderdagverblijf Sam & Kiki faciliteren.

Gelet op artikel 12 van het BABW is een verkeersbesluit vereist voor het vervangen van de L52 verkeersborden door E4 verkeersborden van bijlage 1 van het RVV 1990.

 

Aan het verkeersbesluit kunnen de volgende verkeersbelangen ten grondslag liggen (art. 2 WVW 1994):

het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers:

Dit belang is niet van toepassing.

het in standhouden van de weg:

Dit belang is niet van toepassing.

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade alsmede de gevolgen voor het milieu, bedoeld in de Wet milieubeheer:

Dit belang is niet van toepassing.

het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden:

Dit belang is niet van toepassing.

 

Wettelijk kader

- Artikel 2, eerste lid, onder a. van de Wegenverkeerswet 1994, bevat de verkeersbelangen die minimaal afgewogen dienen te worden bij een verkeerbesluit.

- Artikel 12 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer geeft aan voor welke verkeerstekens het plaatsen en verwijderden een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 15, eerste en tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994, is bepaald dat voor de plaatsing en verwijdering van bepaalde verkeerstekens, onderborden en fysieke maatregelen een verkeersbesluit is vereist.

- In artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 is bepaald welk bestuursorgaan bevoegd is een verkeersbesluit te nemen.

- Mede op grond van artikel 24 van het BABW heeft overleg plaats gevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef.

- In de Regeling tot verlening van bevoegdheden gemeente Deventer en de bijhorende lijst van bevoegdheden is vastgelegd dat de programmamanager Leefomgeving is gemandateerd voor het nemen van verkeersbesluiten.

 

Publicatie

Bekendmaking van het verkeersbesluit geschiedt digitaal door publicatie in de Staatscourant van 15 januari 2020 (www.zoek.officielebekendmakingen.nl).

 

Rechtsmiddelen

Als u het niet eens bent met dit besluit, belt u ons dan eerst. Wij kunnen het besluit uitleggen en zo nodig een fout herstellen. Bent u het dan nog niet eens met dit besluit, schrijf dan een brief (bezwaarschrift) aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 5000, 7400 GC Deventer. Zet in uw brief:

• uw naam en adres;

• de datum waarop u de brief schrijft;

• het kenmerk van ons besluit

• waarom u het niet eens bent met ons besluit

• uw handtekening

U moet het bezwaarschrift hebben ingediend binnen zes weken na de dag van publicatie van dit besluit. U kunt ook bezwaar maken via ons formulier op www.deventer.nl/bezwaarschrift.

 

Deventer, 9 december 2019

namens burgemeester en wethouders van Deventer,

 

R. van Hout

Programmamanager Leefomgeving

 

Naar boven