Verkeersbesluit realiseren voetgangersoversteekplaats Kerkstraat te Raalte

Logo Raalte

Datum besluit: 23 april 2020

Besluitnummer: 13002-2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte,

Op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994 zijn wij bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

OVERWEGINGEN TEN AANZIEN VAN HET BESLUIT

Vereiste van besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994, moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Motivering van het verkeersbesluit

De volgende in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belangen liggen ten grondslag aan het verkeersbesluit:

Het verzekeren van de veiligheid op de weg

Het beschermen van de weggebruikers en passagiers

Het volgend in artikel 2 van de Wegenverkeerswet 1994 genoemde belang is in het geding bij dit verkeersbesluit:

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer

Het zoveel mogelijk waarborgen van de vrijheid van het verkeer wordt voor deze verkeersmaatregel minder belangrijk geacht dan het verzekeren van de veiligheid op de weg en het beschermen van weggebruikers en passagiers. Deze belangenafweging wordt hieronder toegelicht.

De Kerkstraat is gelegen binnen de bebouwde kom van Raalte. Aan de Kerkstraat liggen diverse woningen, een kerk, een hotel en diverse winkels. De verblijfsfunctie staat op de Kerkstraat centraal en de weg is gecategoriseerd als erftoegangsweg. Overeenkomstig de verblijfsfunctie geldt een maximumsnelheid van 30 km/uur. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte heeft de notitie oversteekvoorzieningen vastgesteld. Deze notitie beschrijft een voorstel van maatregelen om op een aantal locaties de oversteekbaarheid voor voetgangers te verbeteren. Eén van de locaties welke in deze notitie staat beschreven is de Kerkstraat.

De locatie die is gekozen op de Kerkstraat voor de aanleg van de oversteekvoorziening is ter hoogte van de Herenstraat en tegenover Hotel de Zwaan. Deze locatie is gekozen vanwege de logische ligging ten opzichte van de toegang naar het centrumgebied. Tevens ligt deze locatie logisch in de looproute tussen Swaenewoerd en het centrum.

Een van de randvoorwaarden om een oversteekvoorziening te kunnen aanleggen is dat de snelheid ter plaatse van de oversteekvoorziening laag ligt. De snelheid ter plaatse van de oversteekvoorziening in de Kerkstraat is laag, vanwege de ligging relatief dichtbij het kruispunt Kerkstraat - Kruisstraat waarvoor automobilisten moeten remmen. Om de passeersnelheid nog extra te verlagen wordt de oversteekvoorziening iets omhoog gebracht. Hierdoor komt de oversteekvoorziening op gelijke hoogte te liggen als het omliggende voetgangersgebied. Dit heeft tevens een positief effect voor voetgangers (met name voor ouderen met een rollator of personen in een rolstoel), omdat het voor hen eenvoudiger wordt om over te steken.

In principe wordt de voorrang tussen verkeersdeelnemers niet geregeld met verkeerstekens in verblijfsgebieden met een snelheidsregime van 30 km/uur. In een aantal gevallen kan hiervan worden afgeweken. Ter plaatse van de oversteekvoorziening passeren per werkdag 4.600 motorvoertuigen. Volgens de landelijk gehanteerde richtlijnen is deze locatie daarmee geschikt voor het realiseren van een formele voetgangersoversteekplaats (zebrapad) en het daarmee regelen van de voorrang door middel van verkeerstekens. Tevens wordt op dit punt gedurende dag veelvuldig overgestoken. Dit komt door de ligging nabij het centrumgebied en de ligging in een logische looproute. Een belangrijke randvoorwaarde om de voetgangersoversteekplaats te kunnen realiseren is dat de oversteekplaats goed zichtbaar is. De voorgenomen locatie op de Kerkstraat is voor zowel het kruisende verkeer als de overstekende voetganger goed zichtbaar. De locatie voldoet aan alle voorwaarden om op een veilige wijze een voetgangersoversteekplaats in de vorm van een ‘zebrapad’ aan te leggen. De wenselijke verkeersmaatregel is daarnaast besproken met en akkoord bevonden door het Raalter Ondernemers Verbod (ROV).

Overeenkomstig artikel 18 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer moeten de aard en de omvang van de maatregel als bedoeld in artikel 15, eerste lid, WVW 1994, worden aangegeven. De hiervoor benoemde verkeersmaatregel wordt uitgevoerd door middel van het plaatsen van de verkeersborden L2 van bijlage 1 van het RVV 1990 inclusief het aanbrengen van zebramarkering op het wegdek. De toevoegde situatieschetsen visualiseren de betreffende verkeersmaatregel.

Gehoord

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit Administratieve Bepalingen inzake het Wegverkeer heeft overleg plaatsgevonden met de verkeersadviseur van politie-eenheid Oost Nederland, district IJsselland, daartoe gemandateerd door de Korpschef. Hij bracht hierover een negatief advies uit. De adviseur is namelijk geen voorstander van het regelen van de voorrang in een verblijfsgebied. Gelet op de hiervoor genoemde verkeersintensiteit en de omgevingskenmerken wordt in dit verkeersbesluit afgeweken van het advies van de politie.

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om:

- door middel van het aanbrengen van verkeerstekens op het wegdek (zebramarkering) een voetgangersoversteekplaats aan te wijzen op de Kerkstraat in het verlengde van de Herenstraat te Raalte.

 

Situatieschets

Raalte, 23 april 2020

Burgemeester en wethouders van de gemeente Raalte,

Namens dezen,

H. Lantink

Teammanager Ruimte

Publicatie

Overeenkomstig artikel 26 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer inzake het wegverkeer, de bekendmaking van verkeersbesluiten geschiedt door plaatsing van het besluit in de Staatscourant.

Bezwaarmogelijkheid

Bent u het niet eens met dit besluit? Belt u ons dan eerst. Wij nemen dan samen met u het besluit door en kunnen zo nodig een fout herstellen.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kan iedereen wiens belang rechtstreeks bij een besluit is betrokken, hiertegen een met redenen omkleed bezwaarschrift indienen. Dit moet dan gebeuren binnen zes weken na de dag waarop burgemeester en wethouders het besluit hebben bekendgemaakt. Het bezwaarschrift dient te worden gericht aan burgemeester en wethouders van Raalte, Postbus 140, 8100 AC Raalte.

Het bezwaarschrift dient ten minste te bevatten:

naam en adres;

de dagtekening;

omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht;

de gronden van het bezwaar.

Voorlopige voorziening

Indien u een bezwaarschrift heeft ingediend, kunt u de voorzieningenrechter van de rechtbank verzoeken een voorlopige voorziening te treffen indien onverwijlde spoed, gelet op de betrokken belangen, dat vereist. Dit kunt u doen bij de rechtbank Oost Nederland locatie Zwolle, Postbus 10067, 8000 GB Zwolle. Voor de behandeling van het verzoek wordt een bedrag aan griffiekosten geheven.

U kunt ook digitaal het bezwaar- en verzoekschrift indienen bij de genoemde rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor moet u wel beschikken over een elektronische handtekening (DigiD). Kijk op de genoemde site voor de precieze voorwaarden.

Na indiening ontvangt u hierover nader bericht van de rechtbank.

Naar boven