Definitief verkeersbesluit éénrichtingsverkeer Dreef

Logo Heerhugowaard

[INT20-1549]

 

Het college van Burgemeester en wethouders van de gemeente Heerhugowaard is op grond van artikel 18, eerste lid, onder d, van de Wegenverkeerswet 1994, bevoegd dit verkeersbesluit te nemen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de bevoegdheid tot het nemen van verkeersbesluiten aan het bestuur van de Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard gemandateerd.

Het bestuur van de Werkorganisatie heeft middels de vastgestelde Mandaatregeling Werkorganisatie Langedijk en Heerhugowaard deze bevoegdheid onder gemandateerd.

Overwegingen ten aanzien van het besluit

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de Wegenverkeerswet 1994 moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Voor maatregelen op of aan de weg tot wijziging van de inrichting van de weg of tot het aanbrengen of verwijderen van voorzieningen ter regeling van het verkeer, indien de maatregelen leiden tot een beperking of uitbreiding van het aantal categorieën weggebruikers dat van een weg of weggedeelte gebruik kan maken, moet een verkeersbesluit worden genomen op grond van het bepaalde in artikel 15, tweede lid, van de Wegenverkeerswet 1994.

Doelstelling

Uit het oogpunt van het verzekeren van de veiligheid op de weg, het beschermen van de weggebruikers en passagiers, het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte overlast, hinder of schade en het voorkomen of beperken van door het verkeer veroorzaakte aantasting van het karakter of van de functie van objecten of gebieden, is het gewenst om op de Dreef tussen de Pastoor Sprengerstraat en de Van Veenweg eenrichting in te stellen inclusief aan beide zijden fietsstroken. Vanaf de Van Veenweg zal er dan een inrijdverbod gelden door middel van het bord C2. Daarbij wordt de aansluiting van de Dreef op de Van Veenweg versmald en voorzien van bord C3. Bij beide borden wordt een onderbord geplaatst welke aangeeft dat fietser uitgezonderd zijn van het éénrichtingsverkeer. Tevens zal tegenover de uitgang van het parkeerterrein van de tandarts aanvullend het bord C4 worden geplaatst om de éénrichtingsweg te benadrukken.

Met het bovenstaande wordt beoogd dat er minder doorgaande verkeer is alsmede ten tijde van het in- en uitgaan van de basisschool de verkeersdrukte op de Dreef voor de school wordt beperkt en verkeersveiligheid wordt verhoogd.

Motivering

Tijdens het in- en uitgaan van de Pater Jan Smitschool ontstond er veel verkeerschaos. Ouders kwamen van twee kanten met de auto en probeerden hun kinderen voor school af te zetten of op te halen. Hiervoor werd veelvuldig het parkeerterrein van de tandarts gebruikt die tegenover de school is gevestigd. In het verleden was hier een uitvaartaula gevestigd en kon dit parkeerterrein door ouders vrij worden gebruikt. Dit heeft geleid tot een concentratie van haal- en brengverkeer zowel met de auto als de fiets naast doorgaand verkeer dat veelal uit scholieren van het voortgezet onderwijs op de fiets bestaat. Door het gebruik van het parkeerterrein resulteerde dit in veel conflict momenten met andere weggebruikers.

De proef met het tijdelijk instellen van éénrichtingverkeer als mede het aanbrengen van de fietsstroken en aanpassing op het parkeerterrein van de tandarts hebben gezorgd voor een significante reductie van autoverkeer tijdens de schoolspits alsmede een verlaging in de snelheid.

Belangenafweging

Omdat de resultaten in de proefperioden veel belovend zijn zetten we de proef om in een definitieve situatie. Hierbij realiseren wij ons dat bedrijven en instellingen aan de Dreef slechts maar vanaf één zijde te bereiken zijn. Met dit verkeersbesluit zullen, binnen niet al te lange tijd, alle navigatiesystemen zijn aangepast en kunnen deze bedrijven en instellingen ook weer via de juiste route gevonden worden.

Binnen afzienbare tijd zal het project rond de Middenweg Centrum weer worden opgepakt. Dit besluit zal dan weer worden heroverwogen om te zorgen dat hierdoor geen beperkingen ontstaan om tot een goed ontwerp voor het gehele gebied te komen.

Overleg

Overeenkomstig artikel 23 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is het openbaar lichaam dat het beheer heeft over de weg gehoord.

Overeenkomstig artikel 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer is overleg gepleegd, namens de korpschef, met een vertegenwoordiger van de politie, eenheid Noord-Holland. De politie adviseert positiefop het besluit. Een schriftelijk advies is bijgevoegd onder nummer E202013478

Belangenafweging (Awb-procedure)

Er heeft een ontwerpbesluit ter inzage gelegen. Er zijn destijds3 zienswijzen ingediend.Naar aanleiding daarvan is er een besluit genomen met een proefperiode en een toezegging om daarna de maatregel te evalueren waarbij 2 van de 3 personen die een zienswijze hebben ingediend zijn betrokken.Op basis van de evaluatie is er geen aanleiding aanpassingen in het besluit door te voeren anders dan toevoeging van bord C4.

 

 

 

Besluit

Op grond van vorenstaande overwegingen besluiten burgemeester en wethouders om…

 

Bebording volgens het Reglement Verkeersregels en Verkeersteken (RVV) 1990:

Bijlage 1, hoofdstuk C Geslotenverklaringen

Afbeelding Bordnummer Omschrijving

C2 Éénrichtingsweg, in deze richting gesloten voor alle verkeer.

C3 Éénrichtingsweg

C4 Éénrichtingsweg, linksaf.

OB52 onderbord; Uitgezonderd fietsers

 

 

MEDEDELINGEN

Beroep

Bent u belanghebbende en bent u het niet eens met dit besluit dan kunt u beroep instellen. U kunt alleen beroep instellen als u eerder een zienswijze heeft ingediend, of kunt aantonen dat u daartoe redelijkerwijs niet toe in staat bent geweest. Ook kunt u beroep instellen, als u het niet eens bent met één van de wijzigingen in het definitieve besluit, ten opzichte van het ontwerpbesluit. U stuurt dan binnen zes weken na publicatiedatum van dit besluit een beroepschrift naar de Rechtbank Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG in Alkmaar.

In het beroepschrift moeten ten minste zijn vermeld:

• Uw naam en adres

• Een omschrijving van het besluit waartegen u beroep instelt

• De reden(en) waarom u het niet eens bent met de beslissing)

• De datum waarop u het beroepschrift geschreven heeft

Daarnaast dient u een kopie van het besluit mee te zenden naar de Rechtbank.

U kunt ook digitaal beroep instellen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Voor de behandeling van een beroepschrift moet u een bijdrage betalen, het zogenaamde griffierecht. Op www.rechtspraak.nl kunt u de brochure “beroep instellen bij de rechtbank, de Bestuursrechtelijke procedure” vinden. Hierin vindt u alle relevante informatie.

Voorlopige Voorziening

De uitvoering van het besluit gaat gewoon door, ook al heeft u beroep ingesteld. Als u van mening bent dat een uitspraak van de rechter op uw beroepschrift niet kan worden afgewacht, dan kunt u aan de Voorzieningenrechter vragen een voorlopige voorziening te treffen. Wanneer deze wordt toegekend door de rechter, dan kan de uitvoering van het besluit worden uitgesteld tot het moment waarop op uw bezwaarschrift is beslist.

Een verzoek om een voorlopige voorziening kan alleen worden ingediend als u ook een beroepschrift heeft ingediend bij de rechtbank. Het verzoek om een voorlopige voorziening stuurt u naar de Voorzieningenrechter van de Arrondissementsrechtbank te Alkmaar, sector Bestuursrecht, Postbus 251, 1800 BG Alkmaar. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening is ook griffierecht verschuldigd.

U kunt ook digitaal een verzoek om een voorlopige voorziening indienen bij de rechtbank via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Hiervoor heeft u een DigiD (elektronische handtekening) nodig. Kijk op de genoemde website voor de precieze voorwaarden.

Heerhugowaard, datum

Burgemeester en wethouders van Heerhugowaard,

namens hen,

F.J. Wildenburg

Naar boven