Kennisgeving Kernenergiewet

Definitieve vergunning Röntgen Technische Dienst B.V.

Vanaf 29 april 2020 tot en met 10 juni 2020 ligt de definitieve vergunning van Röntgen Technische Dienst B.V. ter inzage. Tot en met 10 juni 2020 kan door belanghebbenden beroep tegen de vergunning worden ingesteld.

Achtergrond van de vergunning

Röntgen Technische Dienst B.V. (hierna: RTD), gevestigd te Rotterdam, is een bedrijf dat zich onder andere bezighoudt met industriële radiografie. Industriële radiografie vindt vaak plaats op de locatie van de opdrachtgever en wordt uitgevoerd om de veiligheid van constructies te onderzoeken. Er vindt bijvoorbeeld onderzoek plaats om na te gaan of lasnaden nog van een juiste kwaliteit zijn of dat er zich ergens in industriële leidingen en installaties mogelijk beginnende defecten voordoen. Het is belangrijk voor de veiligheid van deze installaties om de kwaliteit telkens aantoonbaar in de gaten te kunnen houden. Voor deze kwaliteitscontroles wordt gebruikgemaakt van straling via toestellen en ingekapselde bronnen. Veiligheid en gezondheid staan bij alle toepassingen van ioniserende straling voorop. Er is daarom strenge wet- en regelgeving voor het gebruik van ioniserende straling die de blootstelling voor iedereen zo laag mogelijk moet houden. Om het veilige gebruik van stralingstoepassingen te borgen is in Nederland een vergunning vereist van de Autoriteit Nucleaire Veilig­heid en Stralingsbescherming (ANVS).

De hoeveelheid straling die van de gebruikte bronnen afkomt, is aangepast aan het object dat wordt onderzocht. Dit kan per situatie verschillen. Daarom zijn er meerdere bronnen met verschillende bronsterkten op de onderzoekslocatie aanwezig. Om de aan- en afvoerroutes van de bronnen te verkleinen en zo de risico’s en kosten van vervoer te beperken, heeft RTD, verspreid over Nederland, diverse locaties in gebruik voor de opslag van bronnen. Daarvoor heeft zij Kernenergiewetvergunningen voor opslag en toepassing van bronnen. RTD is voornemens een nieuwe verplaatsbare opslagfaciliteit in gebruik te nemen. Het betreft een speciaal ontworpen zeecontainer. Voor deze nieuwe tijdelijke opslag op bedrijventerreinen op wisselende locaties in heel Nederland is vergunning aangevraagd. De ANVS is op grond van de Kernenergiewet het bevoegd gezag.

Bij het verlenen van een vegunning gebruikt de ANVS de principes van het stralingsbeschermingsbeleid: rechtvaardiging, optimalisatie en dosislimieten.

Scan de QR-code voor een filmpje waarin een van onze vergunningverleners uitlegt wat dit betekent.

Meer informatie over straling is te vinden op https://www.autoriteitnvs.nl/onderwerpen/straling.

Procedure

Röntgen Technische Dienst B.V. heeft op 21 oktober 2019 een aanvraag voor een vergunning ingediend. Op verzoek van het bevoegd gezag is deze aanvraag op 30 januari 2020 door RTD nog nader aangevuld.

Voor de behandeling van de vergunningaanvraag wordt de uniforme openbare voorbereidingsprocedure van afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht toegepast. Op 19 februari 2020 is mededeling gedaan van de ontwerpvergunning en van de mogelijkheid tot inspraak. De inspraaktermijn liep tot en met 1 april 2020. In deze periode zijn vier zienswijzen ontvangen. De ingediende zienswijzen zijn in de definitieve vergunning verwerkt.

Met deze kennisgeving wordt mededeling gedaan van de definitieve vergunning en de mogelijkheid tot beroep daartegen.

De vergunning

In de vergunning is met de aangevraagde handelingen ten behoeve van opslag van bronnen in een tijdelijke bergplaats op bedrijventerreinen op wisselende locaties in geheel Nederland onder voorwaarden ingestemd. Daarnaast is er ter verduidelijking een enkele redactionele wijziging aangebracht. De naar aanleiding van de ontwerpvergunning ingebrachte zienswijzen hebben niet geleid tot wijzigingen van de definitieve vergunning ten opzichte van het ontwerp daarvan.

De vergunning is verleend op grond van de artikelen 15 onder a, 29 en 34 van de Kernenergiewet en de artikelen 3.5 en 3.8, eerste tot en met derde lid van het Besluit basisveiligheidsnormen stralingsbescherming.

Waar kunt u de vergunning inzien?

De vergunning, de aanvraag en de overige relevante stukken kunt u vanaf 29 april 2020 tot en met 10 juni 2020 inzien op de locatie van de ANVS, Koningskade 4 te Den Haag. Vanwege de maatregelen rondom corona is slechts beperkte toegang mogelijk tot het gebouw. Om de stukken in te zien, kunt u bellen via telefoonnummer 088 – 489 05 00. Wij zorgen dan in overleg met u voor een passende oplossing, waar­onder het digitaal kunnen inzien van de stukken.

Hoe kunt u beroep instellen?

Belanghebbenden kunnen tot en met 10 juni 2020 tegen dit besluit beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. U kunt als belanghebbende worden aangemerkt indien u rechtstreeks door het besluit in uw belangen wordt geraakt en u eerder een zienswijze heeft ingebracht over het ontwerp van het besluit of indien redelijkerwijs niet aan u kan worden verweten eerder geen zienswijze daarover te hebben ingebracht.

Het beroepschrift moet zijn voorzien van een handtekening, datum, naam en adres van de indiener. De indiener moet duidelijk aangeven waarom hij tegen dit besluit beroep aantekent. Zo mogelijk dient bij het beroepschrift een afschrift te worden gevoegd van het besluit waartegen het beroep zich richt.

Het besluit treedt op 11 juni 2020 in werking, tenzij vóór deze datum een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening.

Het beroepschrift moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Als burger kunt u uw beroepschrift of verzoek tot voorlopige voorziening ook via het digitale loket van de Raad van State verzenden (https://digitaalloket.raadvanstate.nl/). Hiervoor moet u beschikken over DigiD.

Voor de behandeling van een beroep of een verzoek om voorlopige voorziening is griffierecht verschuldigd. Inlichtingen over de procedure en de hoogte van het griffierecht kunnen worden verkregen bij de Raad van State, website: www.raadvanstate.nl.

Waar vindt u meer informatie?

Heeft u vragen over de stukken of de procedure? Dan kunt u tijdens kantooruren bellen met het Informatiepunt Kernenergiewet­vergunningen, telefoon 088 – 489 05 00.

Ook is het mogelijk om uw vraag te stellen via: https://www.autoriteitnvs.nl/contact onder vermelding van ‘vraag m.b.t. Zienswijze Röntgen Technische Dienst B.V.’.

Naar boven