N783; verkeersbesluit instellen van een maximumsnelheid van 60 km/u op de Wolfhezerweg in de gemeente Renkum

Logo Gelderland

 

VERKEERSBESLUIT zaaknummer 2018-014510, d.d. 06 april 2020

 

Aanleiding

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen een verkeersbesluit voor het instellen van een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur op de provinciale weg N783 (Wolfhezerweg) vanaf de huidige noordelijke komgrens Wolfheze (km 3,00) tot aan de nieuwe noordelijke komgrens Wolfheze (km 2,85) in de gemeente Renkum.

 

Juridisch Kader

 

Wettelijke grondslag

Dit besluit wordt genomen conform:

• artikel 2, lid 1, onder a Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 15, lid 1 Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 18, lid 1, onder b Wegenverkeerswet 1994;

• artikel 12 en 24 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer;

• afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht;

• het geldende Algemeen reglement mandaat, Gelderland.

 

Omgevingsvisie

Dit besluit wordt genomen binnen de kaders van de provinciale Omgevingsvisie. De provincie is verantwoordelijk voor het op peil houden en verbeteren van de kwaliteit van de bestaande wegen, waterwegen en fietspaden in provinciaal beheer. De omgevingsvisie stelt vast dat bij knelpunten op het gebied van wegen, wordt gekeken naar het voorkomen en benutten alvorens er nieuwe infrastructuur wordt aangelegd.

 

Procedure totstandkoming

Tijdens de procedure heeft overleg plaatsgevonden met de gemeente Renkum en met de korpschef van Politie, eenheid Oost-Nederland, district Gelderland-Midden.

 

Zienswijzen

Op het ontwerp-verkeersbesluit dat ter visie heeft gelegen van 6 februari tot en met 19 maart 2020

zijn geen zienswijzen binnengekomen.

 

Context van de maatregelen

De provincie Gelderland heeft onlangs op de N783 (Wolfhezerweg) tussen de noordelijke komgrens Wolfheze en de N224 de maximumsnelheid verlaagd van 80 kilometer per uur naar 60 kilometer per uur en het wegvak ingericht conform het profiel van een erftoegangsweg. Ter ondersteuning van het zestig-kilometer-regime is bij de aansluiting Het Hazeleger (kilometer 3,95) een verhoogd plateau aangebracht. Aanvullend op deze maatregelen heeft de gemeente Renkum middels een Raadsbesluit besloten om de noordelijke komgrens Wolfheze te verplaatsen. Het gevolg daarvan is dat het weggedeelte tussen km 3,00 en km 2,85 buiten de bebouwde kom komt te liggen. Omdat het trajectdeel tussen de oude komgrens Wolfheze en de N224 onlangs is afgewaardeerd van 80 kilometer per uur naar 60 kilometer per uur, zal op het weggedeelte tussen km 3,00 en km 2,85 ook een maximumsnelheid van 60 kilometer per uur worden ingesteld zodat beide wegvakken qua vormgeving en snelheid op elkaar aansluiten.

 

Als wegbeheerder van de N783 is de provincie Gelderland verplicht om voor de beoogde verkeersmaatregel op deze locatie een verkeersbesluit te nemen.

 

Besluit

Gedeputeerde Staten van Gelderland nemen voor de provinciale weg N783 in Wolfheze in de gemeente Renkum het volgende verkeersbesluit:

 

I. door het verplaatsen van het bord model A1-60 van het RVV 1990, van de oude bebouwde komgrens Wolfheze (kilometer 3,00) naar de nieuwe bebouwde komgrens Wolfheze (kilometer 2,85) en hier een maximumsnelheid in te stellen van 60 kilometer per uur.

 

Het besluit treedt in werking nadat de komgrens door de gemeente Renkum is verplaatst.

 

Ter inzage

De tekst van het verkeersbesluit is te vinden op de website van de provincie Gelderland (www.gelderland.nl->Verkeer en vervoer->Overzicht provinciale wegen->N783: Oosterbeek (N225) – Planken Wambuis (N224). De tekst van het verkeersbesluit is ook te vinden op de website van de rijksoverheid (zoek.officielebekendmakingen.nl->Zoek in). U kunt het zaaknummer dan als zoekopdracht ingeven. Tevens ligt een kopie van het verkeersbesluit van 16 april 2020 tot en met 28 mei 2020 ter inzage in het gemeentehuis van de gemeente Renkum, Generaal Urquhartlaan 4, Oosterbeek. Ten gevolge van COVID-19-maatregelen is fysieke inzage op het gemeentehuis slechts beperkt beschikbaar. Neem contact op met het Provincieloket, telefoon 026 359 99 99, voor meer informatie en ondersteuning.

 

Instellen beroep

Een belanghebbende die tijdig zijn zienswijze bij de Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, alsmede een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij niet overeenkomstig 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht zijn zienswijze bij Gedeputeerde Staten naar voren heeft gebracht, kan gedurende de bovengenoemde termijn van zes weken na de dag waarop het besluit kenbaar is gemaakt hiertegen beroep instellen bij de Rechtbank Gelderland (Postbus 9090 6800 EM Arnhem) inzake besluitpunt I van het verkeersbesluit.

 

Diegene die een beroepschrift heeft ingediend kan bij de voorzieningenrechter van de Rechtbank (Postbus 9030, 6800 EM Arnhem) een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen. Voor het behandelen van het beroepschrift en voor het behandelen van een verzoek om een voorlopige voorziening wordt griffierecht geheven. Over de hoogte en de wijze van betaling van het griffierecht kunt u informatie verkrijgen bij de Rechtbank Gelderland, tel. 026 359 20 00 of op www.rechtspraak.

 

Namens Gedeputeerde Staten van Gelderland,

 

 

 

Dhr. H. Scholtens

Plv. teammanager Asset Gebruik Wegen

Naar boven