Verkeersbesluit 30-km zone Annie Romein-Verschoorlaan

Logo Den Helder

Kenmerk: 2020-018037 / Openbare Ruimte

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW is over het nemen van het verkeersbesluit overleg gepleegd met een Verkeersadviseur van de politie Eenheid Noord-Holland, daartoe gemandateerd door de Korpschef van de politie. De politie heeft een positief advies uitgebracht over dit verkeersbesluit.

Motivering

De Annie Romein-Verschoorlaan is ingericht conform de richtlijnen die gelden voor een weg met een maximum snelheid van 30 km/u. Op dit moment wordt een maximum snelheid van 30 km/u aangegeven met borden A1 van bijlage I van het RVV 1990. Hier ontbreekt echter een verkeersbesluit voor, waardoor de weg volgens de regelgeving nog een 50km-weg is. Met dit besluit willen we de Annie-Romein-Verschoorlaan officieel als 30km-zone aanwijzen. Een gedeelte van de Annie-Romein Verschoorlaan heeft op dit moment de status ‘erf’. Dit is bij besluit met kenmerk ‘AU11.03416’ op 12-5-2011 besloten. Dit verkeersbesluit wordt opgeheven, waardoor in de gehele straat hetzelfde snelheidsregime van toepassing is.

Om aan te geven dat het hier gaat om een 30km-zone moeten de verkeersborden worden voorzien van bovenborden met de tekst “zone”. Voor het plaatsen van de borden is een verkeersbesluit nodig.

Overwegingen

De Annie Romein-Verschoorlaan is een straat met vooral bestemmingsverkeer. Een 30km-zone past goed bij dit type straten. De maatregel draagt bij aan de doelstelling van de gemeente om het aantal verkeersborden in de openbare ruimte te verminderen, hetgeen ten goede komt aan de ruimtelijke kwaliteit.

Voor een veilige afwikkeling van het verkeer binnen het verblijfsgebied van de weg en in het kader van de volgende belangen uit artikel 2 van de Wvw 1994 zijn maatregelen gewenst:

- het verzekeren van de veiligheid op de weg;

- het beschermen van de weggebruikers.

In dat kader is het logisch dat het weggedeelte van de Annie Romein-Verschoorlaan wordt aangewezen als 30km-zone.

BESLUIT

 

  • I.

    door het plaatsen van de borden A1 (zone met aanduiding 30) en A2 (zone met aanduiding einde 30), zoals bedoeld in de Bijlage 1 van het RVV 1990, de Annie-Romein-Verschoorlaan aan te wijzen als een zone waar een maximale snelheid geldt van 30 km/uur ;

  • II.

    tot het opheffen van het erf in de Annie Romein-Verschoorlaan (kenmerk 'AU11.03416') door het verwijderen van de borden model G5 en G6 van Bijlage 1 van het RVV 1990;

  • III

    dit besluit ter openbare kennis te brengen via officielebekendmakingen.nl;

Den Helder, 3 april 2020

Namens Burgemeester en Wethouders voornoemd,

Gideon Kok

Team Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bezwaar maken gaat als volgt. U kunt als belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de bovenaan deze brief vermelde dag waarop het besluit is verzonden met een brief (niet per e-mail) een bezwaarschrift indienen bij het College van Burgemeester en Wethouders van Den Helder, ter attentie van het secretariaat van de Commissie voor de bezwaarschriften, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. In het bezwaarschrift moet het volgende staan:

  • 1.

    uw contactgegevens zoals uw naam en adres (en telefoonnummer);

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    het kenmerk van het besluit en een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt een kopie van het besluit (deze brief) meesturen);

  • 4.

    de reden(en) waarom u bezwaar indient en wat het besluit volgens u moet zijn;

  • 5.

    uw handtekening.

 

Het indienen van een bezwaarschrift of tussentijds bellen schort niet de werking van het hierboven vermelde besluit op. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Kunt u vanwege de spoedeisendheid van de betrokken belangen een beslissing op uw bezwaarschrift niet afwachten? Dan kunt u gelijktijdig met of na de indiening van uw bezwaarschrift de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem, vragen een voorlopige voorziening te treffen om de werking van het besluit voor de duur van uw bezwaarschriftprocedure te schorsen. Houdt u er rekening mee dat de rechtbank hiervoor kosten in rekening brengt. Zie ook: www.rechtspraak.nl

Locatie 30km-zone

Naar boven