Verkeersbesluit Parkeerverbodszone Van Galenstraat (‘Tjempaka-gebied’)

Logo Den Helder

Kenmerk: 2020-018043 / Openbare Ruimte

Bevoegdheid

Op grond van artikel 18, lid 1, sub d, van de Wegenverkeerswet 1994 (WVW) is het college van burgemeester en wethouders bevoegd tot het nemen van verkeersbesluiten.

Grondslag

Op grond van artikel 15, eerste lid, van de WVW moet een verkeersbesluit worden genomen voor de plaatsing of verwijdering van de in artikel 12 van het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW) genoemde verkeerstekens, alsmede voor onderborden voor zover daardoor een gebod of verbod ontstaat of wordt gewijzigd.

Adviezen

Conform artikel 24 BABW is over het nemen van het verkeersbesluit overleg gepleegd met een Verkeersadviseur van de politie Eenheid Noord-Holland, daartoe gemandateerd door de Korpschef van de politie. De politie heeft een positief advies uitgebracht over dit verkeersbesluit.

Motivering

Om een parkeerverbodszone in te stellen bij woongroep Tjempaka is een verkeersbesluit noodzakelijk. Het college van B&W is bevoegd tot het nemen van dit verkeersbesluit.

Overwegingen

In de huidige situatie is het gebied dat ligt tussen het complex Tjempaka (zuidzijde) en de rotonde De Vijfsprong aangeduid als een erf. De erfborden zijn ten onrechte geplaatst zonder dat hier een besluit voor genomen is. De inrichting is niet overeenkomstig de eisen die hiervoor gelden; de aanduiding erf is dan ook niet juist, en tevens ook niet rechtsgeldig.

Gebleken is dat er wel behoefte is aan duiding van de parkeersituatie nabij Tjempaka, om op die manier het parkeren goed te kunnen regelen. Het instellen van een parkeerverbodszone verduidelijkt de situatie dat parkeren alleen in de aanwezige parkeervakken is toegestaan ten opzichte van een erf. Gezien in dat licht is de aanduiding parkeerverbodszone een meer passende maatregel in dit gebied.

Bij een parkeerverbodszone blijft het mogelijk om handhavend op te kunnen treden bij het parkeren buiten de vakken. Het aantal beschikbare parkeerplaatsen zal onveranderd blijven ten opzichte van de huidige situatie.

In het kader van de volgende belangen uit artikel 2 van de Wvw 1994 zijn maatregelen gewenst:

- het in stand houden van de weg en het waarborgen van de bruikbaarheid daarvan;

- Het geldende regime laten aansluiten op de inrichting van de weg.

In dat kader is het wenselijk dat de verkeersborden E01-zb en E01-ze bij de entree van het Tjempaka complex worden geplaatst. De huidige erfborden (G05 en G06) zullen worden verwijderd.

BESLUIT

 

  • I.

    door het plaatsen van de borden E01-zb en E01-ze, zoals bedoeld in de Bijlage 1 van het RVV 1990, ter hoogte van de Van Galenstraat 118 bij de aansluiting van het Tjempaka-gebied op de Van Galenstraat, het gebied tussen die straat en de Polderweg, aan te wijzen als een zone waar een parkeerverbod geldt;

  • II.

    dit besluit ter openbare kennis te brengen via officielebekendmakingen.nl;

Den Helder, 3 april 2020

Namens Burgemeester en Wethouders voornoemd,

Gideon Kok

Team Openbare Ruimte

Mededelingen

Bezwaar- of beroepsclausule

Bezwaar maken gaat als volgt. U kunt als belanghebbende tegen dit besluit binnen zes weken na de bovenaan deze brief vermelde dag waarop het besluit is verzonden met een brief (niet per e-mail) een bezwaarschrift indienen bij het College van Burgemeester en Wethouders van Den Helder, ter attentie van het secretariaat van de Commissie voor de bezwaarschriften, Postbus 36, 1780 AA Den Helder. In het bezwaarschrift moet het volgende staan:

  • 1.

    uw contactgegevens zoals uw naam en adres (en telefoonnummer);

  • 2.

    de dagtekening;

  • 3.

    het kenmerk van het besluit en een omschrijving van het besluit waartegen u bezwaar maakt (u kunt een kopie van het besluit (deze brief) meesturen);

  • 4.

    de reden(en) waarom u bezwaar indient en wat het besluit volgens u moet zijn;

  • 5.

    uw handtekening.

 

Het indienen van een bezwaarschrift of tussentijds bellen schort niet de werking van het hierboven vermelde besluit op. Dat betekent dat het besluit blijft gelden in de tijd dat uw bezwaarschrift in behandeling is. Kunt u vanwege de spoedeisendheid van de betrokken belangen een beslissing op uw bezwaarschrift niet afwachten? Dan kunt u gelijktijdig met of na de indiening van uw bezwaarschrift de Voorzieningenrechter van de Rechtbank Noord-Holland, Postbus 1621, 2003 BR Haarlem, vragen een voorlopige voorziening te treffen om de werking van het besluit voor de duur van uw bezwaarschriftprocedure te schorsen. Houdt u er rekening mee dat de rechtbank hiervoor kosten in rekening brengt. Zie ook: www.rechtspraak.nl

Locatie parkeerverbodszone

Naar boven