Kennisgeving ontwerp nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2021–2025, Ministerie van Economische Zaken en Klimaat

De Minister van Economische Zaken en Klimaat geeft, gelet op artikel 3:12 van de Algemene wet bestuursrecht, kennis van het ontwerp van het nationaal toewijzingsbesluit broeikasgasemissierechten 2021–2025.

Wat staat er in het ontwerp nationaal toewijzingsbesluit?

In het te publiceren nationaal toewijzingsbesluit zal worden opgenomen de jaarlijkse kosteloze toewijzing van broeikasgasemissierechten voor de periode 2021–2025 aan broeikasgasinstallaties welke op grond van de EG-richtlijn handel in broeikasgasemissierechten in deze periode deelnemen aan dat systeem.

In het voorliggende ontwerp nationaal toewijzingsbesluit (hierna: ontwerp NTB) zijn deze cijfers nog niet publiekelijk beschikbaar. Dit komt omdat de kosteloze toewijzing wordt berekend op basis van benchmarkwaarden die nog niet beschikbaar zijn.

In Bijlage I, behorend bij het ontwerp NTB, worden de betreffende broeikasgasinstallaties vermeld. De precieze berekening per broeikasgasinstallatie is weergegeven in een bedrijfsspecifieke bijlage II. Bijlage II bevat vertrouwelijk medegedeelde bedrijfs- en fabricagegegevens en zal op grond van artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur niet ter inzage worden gelegd.

Tevens is in dit ontwerp NTB bepaald welke broeikasgasinstallaties op grond van artikel 27bis van de EG-richtlijn handel in broeikasgasemissierechten bij de Europese Commissie zijn gemeld voor uitsluiting van dat systeem.

Waar kunt u de stukken inzien?

U kunt het ontwerp NTB inzien op www.emissieautoriteit.nl.

Daarnaast kunt u het ontwerp NTB op papier inzien, na het maken van een afspraak, op de volgende locatie:

Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, Bezuidenhoutseweg 73, Den Haag.

U kunt hiervoor telefonisch een afspraak maken: 06-52 74 02 39

Het ontwerp NTB is tevens via het NEa-portaal toegezonden aan de betrokken exploitanten van broeikasgasinstallaties.

Inhoud zienswijze

Deze kennisgeving is bedoeld om inspraak op de inhoud van het ontwerp NTB mogelijk te maken.

U dient in uw zienswijze duidelijk aan te geven op welke onderdelen van het ontwerp NTB u reageert en uw zienswijze te onderbouwen met argumenten. Het is goed om te weten dat alleen personen of instanties die op het ontwerp NTB een zienswijze hebben ingebracht, later tegen het NTB beroep kunnen instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, tenzij het beroep zich richt tegen wijzigingen die zijn aangebracht in het NTB naar aanleiding van de ter inzagelegging van het ontwerp NTB.

Hoe kunt u reageren?

Het ontwerp NTB wordt gedurende een periode van zes weken ter inzage gelegd. In deze periode kan een ieder een zienswijze indienen. De periode van terinzagelegging vangt aan de dag na publicatie van deze kennisgeving.

Wij ontvangen uw zienswijzen bij voorkeur via e-mail naar het adres: info@emissieautoriteit.nl, onder vermelding van ‘Zienswijze NTB’.

Per post kan ook, naar het adres: Postbus 91503, 2509 EC Den Haag, onder vermelding van ‘zienswijze NTB’

Wilt u uw brief ondertekenen en uw adres noemen? Dan kunnen wij u informeren over de start van de terinzagelegging van het definitieve NTB. Daarnaast is het voor u makkelijker bij de Raad van State aan te tonen dat u een zienswijze hebt ingediend als u in beroep wil gaan. Dit geldt ook voor eventuele medeondertekenaars.

Mocht u uw zienswijze mondeling willen inbrengen dan kunt u hiervoor telefonisch een afspraak maken met de Nederlandse Emissieautoriteit, 070 456 8050 (Helpdesk NEa)

Wat gebeurt hierna?

Na het sluiten van de inspraak zullen de reacties worden beoordeeld en zo nodig worden verwerkt in het besluit zelf, waarna het definitieve besluit wordt vastgesteld en bekendgemaakt door kennisgeving in de Staatscourant.

Naar boven