Actualisatie van de Legger rijkswaterstaatswerken Waterwet, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

De Legger rijkswaterstaatswerken wordt in ontwerp ter inzage gelegd.

De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Legger rijkswaterstaatswerken -inclusief het gewijzigde onderdeel Vegetatielegger- ter inzage gelegd.

U kunt uw mening geven

Rijkswaterstaatswerken zijn van groot belang voor de veiligheid, bereikbaarheid en leefbaarheid in Nederland. De waterstaatswerken, zoals dijken, sluizen en vaarwegen, moeten voldoen aan normen, die we vastleggen in zogenaamde Leggers. Hiermee zorgt Rijkswaterstaat voor een goede werking van de waterstaatswerken en efficiënt onderhoud.

Achtergrond

De Waterwet regelt de leggerplicht voor alle waterstaatswerken. In 2009 zijn de Leggers van de primaire – grotere – waterkeringen vastgesteld. In 2014 is de Legger rijkswaterstaatswerken geactualiseerd en uitgebreid met een nieuw onderdeel: de Vegetatielegger. Op dit moment wordt de Vegetatielegger geactualiseerd en wordt waar nodig de Legger rijkswaterstaatswerken daarop aangepast; in 2020 zullen ze worden vastgesteld.

De Legger rijkswaterstaatswerken bestaat uit geografische data en een toelichting hierop. De Vegetatielegger, onderdeel van de Legger rijkswaterstaatswerken, bestaat uit overzichtskaarten en regels. Deze samen geven aan wat de norm is voor vegetatie in het rivierbed, ten behoeve van de hoogwaterveiligheid en de waterkwaliteit. De Vegetatielegger is van toepassing op de uiterwaarden van de Maas- en de Rijntakken.

De geactualiseerde Legger rijkswaterstaatswerken met als onderdeel de Vegetatielegger wordt vastgesteld met een formeel besluit van de Minister van Infrastructuur en Waterstaat.

Actualisatie van de Legger rijkswaterstaatswerken Waterwet

Ten opzichte van de Legger uit 2014 is een aantal wijzigingen aangebracht. Na 2014 zijn (rivierverruimende) projecten in het rivierengebied uitgevoerd met als gevolg dat door bijvoorbeeld dijkteruglegging of de aanleg van nevengeulen zowel de ligging, vorm en afmeting van het rivierbed, alsook de locatie en soorten vegetatie in het rivierbed zijn gewijzigd. De Legger is online beschikbaar via www.rijkswaterstaat.nl/leggers, onder “Vegetatielegger”. Tussen juni 2019 en december 2019 heeft Rijkswaterstaat een informele consultatieronde georganiseerd over de conceptversie van de Vegetatielegger. De eigenaren van percelen waarop iets verandert in de Vegetatielegger zijn hiervoor benaderd. Daarop zijn circa 300 reacties binnengekomen. De resultaten zijn zo goed mogelijk verwerkt in de voorliggende ontwerpVegetatielegger.

Hoe kunt u reageren?

Wilt u na het bekijken van de kaarten van de Legger reageren? Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u uw zienswijze geven vanaf dinsdag 14 januari 2020 tot en met maandag 24 februari 2020. In uw zienswijze kunt u ingaan op de gewijzigde onderdelen van de Legger. We stellen het op prijs als u aangeeft op welk deel van de Legger u reageert en uw zienswijze onderbouwt met argumenten. Dat kan via zienswijzevegetatielegger2020@rws.nl.

Wat gebeurt hierna?

Mede op basis van de zienswijzen zal de definitieve Legger rijkswaterstaatswerken – inclusief Vegetatielegger – worden vastgesteld. Zodra de Legger is vastgesteld, vervangt deze de huidige Legger uit 2014. Bij de vaststelling wordt een Nota van Antwoord gevoegd. Hierin zal de reactie op uw zienswijze staan. Het is niet mogelijk om bezwaar te maken of beroep in te stellen tegen het definitieve besluit.

Waar vindt u meer informatie?

Uitgebreide informatie over de ontwerplegger is beschikbaar op www.rijkswaterstaat.nl/leggers, onder “Vegetatielegger”. Hier vindt u ook de link naar de geactualiseerde Legger.

Inzien

Een papieren versie (print) van de complete ontwerpLegger kunt u inzien van dinsdag 14 januari 2020 tot en met maandag 24 februari 2020 bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat in Den Haag (Rijnstraat 8).

Bij de volgende kantoren van Rijkswaterstaat kunt u regionale katernen van de ontwerpLegger inzien:

  • Rijkswaterstaat Oost-Nederland, locatie Arnhem;

  • Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid, locatie Rotterdam;

  • Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, locatie Den Bosch;

  • Rijkswaterstaat Zuid-Nederland, locatie Maastricht.

Alle adresgegevens vindt u op www.rijkswaterstaat.nl.

Contact

Hebt u na het bezoeken van de websites nog vragen over de Legger rijkswaterstaatswerken/Vegetatielegger?

Dan kunt u bellen met Rijkswaterstaat: 0800 8002 (gratis).

Naar boven